Denník N

Kam speje (nielen hokejové) Slovensko?

Každý, kto sledoval finálový zápas WJC medzi Fínskom a Ruskom musel byť fascinovaný. Úžasná hra mladých chalanov, ktorí makali aby vydali zo seba maximum. Nasadenie, góly, akcie, boj o puk… Jednoducho radosť pozerať.

Zamýšľam sa ako by obstála Slovenská 20-tka, keby v takomto tempe mala hrať celý zápas. Nejde ani tak o to koľko minút by naši vládali korčuľovať, koľko striel na bránu by mali, koľko vyhratých vhadzovaní a podobne…  Jednoducho by to nedali a prehrali by. Ani hokejový pán Boh by nám nepomohol. Proti Fínom sme síce v skupine vyhrávali 2:0, no prehra 3:8 bola výsledkom nespočetného množstva šancí a striel Fínov. Tretia tretina Fínov bolo tréningové tempo.

Prečo je to tak? Ako to, že 5,5 miliónové Fínsko to zvládlo a 5,5 miliónové Slovensko nie? Ako to že Fínsko má peniaze na hokej, kvalitný domácu súťaž, skvelých mladíkov na svetovej úrovni? Budeme sa donekonečna vyhovárať na to že sme „ešte len“ 26 rokov po revolúcii? Že nemáme peniaze alebo podmienky?

V NHL máme taký počet hráčov, že ich spočítame na oboch rukách. Pred 15-timi rokmi ich bolo takmer 40. Kde nastala chyba?

Slovenské školstvo a športové kluby sú na tom tak skvelo, že ako lyžiar Žampa takmer migroval do Ruska, tak aj Vlhová trénuje s Francúzkami. Lebo na Slovensku sa to jednoducho nedá.

Slovensko má za sebou roky Mečiarizmu, reformné roky Dzurindu ako aj roky istôt v podaní Fica. Je smutné, že žiadna vláda nerobí dostatočne silné kroky k tomu, aby naše školstvo napredovalo. Lebo okrem strojárov do automobiliek potrebujeme aj kultúru, ktorou je bezpochyby šport. Šport ktorý sa vypestuje u malých detí. Nadarmo bude mať každá základná škola interaktívne tabule, počítače, tablety a iné IKT prostriedky, keď nebude mať dostatok športovísk pre deti.

Preto možno aj blížiace voľby ukážu, akým smerom sa bude uberať naše školstvo, či to bude priorita novej vlády.

PS: Pre WJC 2017 máme v skupine Rusko, USA, Kanadu a Lotyšsko. Snáď to dáme lepšie ako tento ročník.

Teraz najčítanejšie