Denník N

Moderná ekonomika sa nezaobíde bez mikročipov. Investori preto pozorne sledujú vstup britského vývojára ARM na burzu

Kto zainvestoval v posledných rokoch do výrobcov čipov, výrazne zhodnotil svoje peniaze. Tento rok by sa mohol nedostatok čipov zmierniť. Napriek tomu odborníci očakávajú, že akciám výrobcov sa bude naďalej veľmi dariť.

Polovodiče a mikročipy sú dnes kľúčové pre každú digitálne vyspelú ekonomiku. Sú prítomné nielen v notebookoch a smartfónoch, ale takmer vo všetkých technických výrobkoch okolo nás. Vzhľadom na veľký dopyt sa stali na trhu veľmi žiadaným tovarom, čo sa prejavuje napríklad v konkurencii medzi výrobcami z rôznych odvetví o dostupné výrobné kapacity. Pre investorov sa investície do akcií spoločností zaoberajúcich sa vývojom a výrobou čipov a polovodičových komponentov stali v posledných rokoch ziskovou stratégiou. Táto situácia sa dnes nemení a stále platí, že správny výber akcií z tohto sektora môže prispieť k obohateniu investičného portfólia.

Výrobcom mikročipov sa darí

Počas pandémie došlo k dramatickému nárastu dopytu po notebookoch, počítačoch a smartfónoch. Investori boli trochu v obavách, ako sa situácia zmení po skončení akútnej fázy pandémie. Čísla však naznačujú, že globálne sa situácia v podstate nezmenila. Stále vysoký počet ľudí pracuje z domu a súčasne dochádza k silnejšej automatizácii, častejšiemu využívaniu lekárskych prístrojov a elektrifikácii dopravy. Tieto faktory ďalej boostujú dopyt po čipoch. Spoločnostiam z tohto sektora sa darí. Napríklad akcie americkej spoločnosti ON Semiconductor vzrástli o 7 percent po nedávnom zverejnení štvrťročných prognóz, čím prekonali očakávania investorov.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Akcie vyrobcu cipov ON Semiconductor narastli o 7% po najnovsich vysledkochVýkonnosť akcií spoločnosti ON Semiconductor za posledných päť rokov (Zdroj: Google)

Ako to chodí na finančných trhoch, pozitívne správy sa šíria a ovplyvňujú trhy. Preto niet divu, že výsledky spoločnosti ON Semiconductor podporili posilnenie akcií ďalších výrobcov čipov. Súčasná situácia neukazuje žiadne signály, že by čipy nemali tento rok prinášať stabilné príjmy investorom. Jedným z najlepších príkladov je rast akcií spoločnosti Nvidia, ktoré len v tomto roku vzrástli o viac ako 97 percent.

Wonderinterest Trading-Lacenova-Akcie Nvidia narastli od januara 2023 o neuveritelnych 97 percent

Výkonnosť akcií spoločnosti Nvidia za posledných päť rokov (Zdroj: Google)

Ostro sledované uvedenie na burzu

V sektore čipov je teraz veľká pozornosť sústredená na britskú firmu ARM. Tá sa špecializuje na návrh čipov a jej technológie sa prakticky používajú vo všetkých smartfónoch na svete. Plánom spoločnosti je vstúpiť tento rok na americkú burzu Nasdaq. Predajom akcií chce získať finančné prostriedky vo výške osem až desať miliárd dolárov, ktoré by potom použila na zlepšenie výroby a posilnenie svojej pozície na trhu s čipmi.

Príbeh spoločnosti ARM zahŕňa aj príchod finančného investora v roku 2016. Investičná skupina SoftBank odkúpila firmu za sumu 32 miliárd dolárov a následne ju stiahla z londýnskej burzy. V roku 2020 sa plánoval predaj ARM výrobcovi grafických čipov Nvidia za 40 miliárd dolárov, no táto transakcia bola zrušená regulačnými orgánmi a priamy predaj sa neuskutočnil. Preto investor zvolil iný prístup exitu z investície – vstup na burzu. Zatiaľ nie sú známe podrobnosti, ako veľký bude predávaný podiel a aké bude cenové nastavenie pri primárnej verejnej ponuke akcií (IPO), no investičná skupina SoftBank si plánuje ponechať väčšinový podiel v ARM aj po IPO. Napriek tomu vstup na burzu spoločnosti ARM vzbudzuje veľkú pozornosť. Súčasný pokles celkového počtu IPO na americkom trhu o 22 percent od začiatku roka bol spôsobený volatilitou akciového trhu a ekonomickou neistotou, čo viedlo k odloženiu niekoľkých plánovaných vstupov na burzu. Práve preto vstup spoločnosti ARM na burzu tento rok zaujíma investorov skutočne výrazne.

Kedy bude konečne  dostatok čipov?

Čo hovoria čísla o výrobe čipov? Až 75 % všetkých čipových fabrík sa nachádza v štyroch krajinách sveta: Číne, Japonsku, Južnej Kórei a na Taiwane. Spojené štáty americké a Európska únia sa teraz snažia zmeniť toto rozloženie podporou investícií do vývoja a výroby čipov na ich vlastnom území. Spojené štáty prejavujú väčšiu štedrosť v tejto oblasti a podľa predbežných správ sú aj úspešnejšie pri snahe pritiahnuť nové kapacity. Táto okolnosť pravdepodobne viedla analytickú spoločnosť J.P. Morgan Research k záveru, že súčasný nedostatok čipov by sa mohol čoskoro znížiť. Celkovo sa očakáva, že dodávky čipov a surovín na ich výrobu sa v tomto roku stabilizujú podľa analytikov. Takýto scenár by si cenili všetky priemyselné odvetvia, najmä automobilový priemysel, ktorý už niekoľko rokov trpí nedostatkom čipov. Dostatok čipov je dôležitým faktorom, ktorý by mohol prispieť k „nadýchnutiu sa“ mnohých priemyselných odvetví, ktoré boli pod tlakom. Napriek tomu budú niektoré špecifické typy čipov, ako napríklad výkonné modely pre prácu umelej inteligencie alebo čipy pre dvojité využitie v dátových centrách (s vysokým výkonom pre AI aj s efektívnym fungovaním pre menej náročné dopyty), naďalej vysoko cenným tovarom na trhu. Z tohto dôvodu vyzerá perspektíva výrobcov čipov veľmi sľubne aj do budúcnosti.

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).