Denník N

Robert Fico to nevedel nikdy robiť inak, neskočme mu na to ešte raz

Narazili sme na dno, prosím, už sa od neho odrazme.

Premiér dnes ukázal, že keď ide o volebnú kampaň, nevie inak. Lacný terč, falošný strašiak, hoc aj xenofóbne výroky, pokiaľ to pomáha preferenciám. Kedysi to boli Rómovia, v prezidentskej kampani scientológia, dnes sú to utečenci a moslimovia.

“Zabránime vytvoreniu moslimskej komunity na Slovensku”. Bez mihnutia oka boli státisíce ľudí, vrátane tisícov obyvateľov SR hodených do jedného vreca s násilníkmi, len na základe náboženstva. Ak by tak dnes rozprával na základe rasových kritérii, alebo by hovoril o židoch, bol by z toho obrovský škandál, no z nejakého dôvodu je toto v poriadku.

Nedeje sa to iba na Slovensku, ale tiež v konsolidovanejších demokraciách. Donald Trump, líder medzi republikánskymi kandidátmi, vo svojom prvom spote volá po zatvorení hraníc pre moslimov. Rozdiel je však v tom, že proti nemu sa ozvala jeho vlastná strana a všetci jeho protikandidáti. Na Slovensku má dnes Smer 40%. V krajine, kde si treba nosiť v nemocnici na záchod toaletný papier a polícia nevie, alebo ešte horšie – nechce vyšetriť nič politicky citlivé.

Začiatkom leta ešte kadekto tipoval témy volieb – korupciu, zdravotníctvo. Potom prišla utečenecká vlna a takmer všetci začali pritakávať. Nechali sme SMER určiť tému volieb a namiesto toho, aby sa opozícia ako celok postavila proti jeho odpútavaniu pozornosti, niektorí sa tu pokúsili zbierať rýchle body. Kam to dospelo? Že odrazu je vyhadzovanie ľudí na základe náboženstva v poriadku. Čo z toho má opozícia? Akurát všetci tí, čo sa snažili od leta dorovnávať premiéra, už vyzerajú ako blbci, lebo toto je už je priveľa aj na nadpriemerného slovenského oportunistu. Rovnako sa všetci môžeme poďakovať, že sme týmto všetkým legitimizovali slovník, ktorý raz Kotleba, alebo nejaký jeho talentovanejší nástupca, rád využije. Rezignácia dospela tak ďaleko, že niektorí sa už radšej rovno chystajú na voľby 2020.

Paradoxne, Robert Fico zlyháva aj v sebanaordinovanej disciplíne, bezpečnosti. Roky hovoril o obrane ako druhoradej oblasti, ktorú nechal v područí svojich najhladnejších sponzorov. Spravodajské služby a polícia sú spolitizované a nemajú práve najväčšiu dôveru verejnosti. Jediné, čím sa dokáže v tejto oblasti riadiť, je marketing, napríklad pri rozhodnutí bezhlavo pridať 2,500 policajtov. Lebo to znie dobre. Alebo ako zásadnú zmenu politiky voči migrácii dnes navrhnúť presunutie peňazí z potravinovej pomoci na ochranu hraníc. Znie to dobre, čo už po tom, že OSN v roku 2014 varovala, že hlad v táboroch na Blízkom východe dotlačí ľudí k migrácii. Chránime.

Na Slovensku požiadalo o azyl 15 ľudí za posledný kvartál a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to hocikedy v budúcnosti mohlo zmeniť. Nič ozrutné sa od nás nechce. EÚ, Schengen sú pre Slovensko kritické projekty, na ktorých je založená naša bezpecnosť a hospodárstvo. Namiesto majstrov sveta, ktorí síce vlastnú vládu položia za 15 mesiacov, ale celoeurópske problémy zvládajú na jednotku, by sme mohli aj pomôcť s nejakými riešeniami. Nič nie je viac v našom záujme ako to, aby Nemci, Dáni či Švédi nekolabovali.

Toto je všetko z pohľadu reálneho migračného tlaku pre SR v európskom kontexte druhoradé, nič obrovské nám nehrozí. (A viem, je to komplikované, píšem o tom dokola) Konštantný je jedine premiérov štýl kampaňovania. Čo tak pre zmenu sa nezľaknúť a skúsiť povedať, že stačilo. Môžeme začať tým, že povieme, že nie moslimovia sú problém, ale platy sestier, učiteľov, stav súdnictva či umierajúce deti v osadách áno. A chcieť od strany, ktorá tu vládla za ostatnú dekádu posledných 8 rokov vysvetlenie, prečo s tým doposiaľ nič nespravila.

A pomedzi to si v piatok dať kebab, zo solidarity s komunitou, ktorá za naše problémy nemôže. Veci v politike vieme meniť raz za 4 roky, podľa mňa by už tejto partie aj stačilo. A viem, tisíc výhrad, často aj oprávnených, môže smerovať na opozíciu, ale, prosím, vyberte si niekoho a choďte voliť. Nebude to ľahké, ale túto zostavu treba vymeniť.

Teraz najčítanejšie

Martin Dubéci

Som členom predsedníctva a sekretárom hnutia Progresívne Slovensko. Píšem si tu svoje poznámky k politike a spoločenským otázkam. Venujem sa politickej stratégii a bezpečnosti.