Denník N

Tvorcovia Sherlocka v modernom háve: Steven Moffat

Sherlock z produkcie BBC sa stal okamžite po prvej sérii hitom. Po druhej nadobudol už taký kultový status, že tretia séria a novoročný špeciál prakticky z väčšej časti len pomrkáva na svojich fanúšikov a na seriál samotný. Producentmi seriálu sú u nás prakticky neznámi Steven Moffat a Mark Gatiss, z ktorých scenáristických pier vznikli takmer všetky scenáre k doterajším epizódam. Kto je vlastne Steven Moffat?

 

Rodený Škót, Steven Moffat, patrí v súčasnosti k špičke britských scenáristov. Hoci je pomerne kontroverznou osobnosťou, treba povedať, že vyvoláva záujem už od počiatku svojej televíznej kariéry.

Začiatky

Debutoval nenápadným seriálom určeným pre mládež – Press Gang. Seriál popisuje súkromie a prvé novinárske pokusy partičky pubertiakov, ktorí dostali za úlohu vydávať noviny pre mladých. Už v tomto projekte Moffat zožal úspech, logicky predovšetkým u mladšieho publika a Press Gang dokonca dostal BAFTU (najprestížnejšie britské filmové ocenenie) za najlepší program pre deti. Práve počas natáčania druhej série sa rozišiel so svojou prvou manželkou, čím sa začal do epizód nenápadne vkrádať uštipačný a trefný humor o manželstve.

Coupling - suchá verzia Priateľov
Coupling – štipľavejšia verzia Priateľov

Ďalší seriál na seba nenechal dlho čakať. Moffat napísal sitkom o rozpadajúcom sa manželstve (podľa vlastných skúseností) s názvom Joking Apart (Žarty bokom). Seriál nemal až taký úspech, ale spätne sa podľa môjho názoru jedna o veľmi podarený sitkom so slušne vygradovaným dejom. Epizódy sú navyše preplietané krátkymi stand-up vystúpeniami hlavného hrdinu, ktorý, ako inak, uštipačne hodnotí zákutia manželských problémov.

Nasledovalo niekoľko rokov, počas ktorých sa Moffat nedostal k žiadnemu úspešnému projektu, ale potom prišiel zlomový rok 2000, ktorý je absolútnym zvratom v jeho doterajšej kariére.

Coupling a prvá moderná adaptácia

Sitkomovému nebu koncom 90-tych rokov vládli Priatelia, ktorých istým spôsobom vykrádali všetky nasledujúce seriály o partičke mladých ľudí. Výnimkou nebol ani Moffatov kultový sitkom s názvom Coupling (v Česku vysielaný pod názvom Párovaní). Vo svojej podstate ide o rýdzo britskú, ostrejšiu, sčasti dospelejšiu verziu Priateľov s humorom, ktorý seriál odsúval až za desiatu hodinu večer.

V Couplingu badať všetky Moffatove typické scenáristické črty, vtipy, ktoré neskôr recykloval a pomerne slabšie ženské postavy, ktoré sú, bohužiaľ, stále jeho neduhom. Ak vám však Priatelia lezú hore krkom a slovenský dabing Chandlera pripomína väzenské prostredie, rozhodne neváhajte a vyskúšajte britsky suchú verziu, ktorá ma opäť aj výhodu nespočetne menšieho kvantá epizód.

Moderný Jekyll
Moderný Jekyll

Sherlock však nie je prvá moderná adaptácia starších románov či poviedok, ktorú má Moffat na svedomí. V roku 2007 si totiž niečo podobné vyskúšal na románe R. L. Stevensona – Podivuhodný prípad Dr. Jekylla a pána Hyda. Išlo o minisériu so stručným názvom Jekyll, kde si JekyllaHyda zahral charizmatický James Nesbitt. Nepochybne celkom desivá záležitosť, kde viktoriánsku dobu vystriedala doba Gordona Browna (Alžbetu II. použiť nemôžem, išlo by o časovo pridlhý rozsah).

Bol to opäť jeden z tých projektov, ktoré mnohí okamžite odsúdili na neúspech, no už vtedy bolo jasné, že previesť svoje obľúbené príbehy do súčasnosti kučeravý Škót rozhodne vie.

Kult menom Doctor Who

Doctor Who (Pán času) je sci-fi seriál, ktorý beží s 16-ročnou prestávkou už viac ako päťdesiat rokov a predsa ho do dôb, keď sa v roku 2005 obnovil, nepoznal okrem Britov takmer nik. O tejto extravagancii by sa dali písať litánie, ale stačí vedieť, že je to viac-menej britská verzia Star Treku (hoci ho o tri roky predbehla), kde dokáže hlavný hrdina, mimozemšťan, meniť tvár a vo svojom stroji času, ktorého maskovacie zariadenie sa pokazilo a preto vyzerá ako policajná búdka, cestuje naprieč vesmírom (čítaj: hlavne Zem), zachraňuje svety a vyznáva pacifizmus, hoci už spáchal zopár genocíd. Momentálne ho hrá už trinásty herec, ak si odmyslíme spin-offy a rôzne paródie.

Peter Capaldi ako 12. (13.) Doktor
Peter Capaldi ako 12. (13.) Doktor

Vysvetľovanie by trvalo roky, stačí vedieť, že je to skutočne kultúrny fenomén a spolu so Sherlockom absolútna srdcovka Stevena Moffata. Pravdou je, že mnoho zo súčasných britských scenáristov začalo písať práve z lásky k tomuto seriálu a niektorým to zostalo dodnes. Moffatovi sa splnil sen a v roku 2010 sa stal výkonným producentom spomínaného seriálu a spolu so Sherlockom sa ho drží dodnes.

Posledné dva roky je celkom zaujímavé sledovať ako využíva takmer totožné motívy v oboch seriáloch zároveň. Sherlockov „mind palace“ sa v podobnej verzii objavil aj v Doctorovi Who, pomrkávanie na fanúšikov a meta zápletky zase boli hlavnou témou posledného roku. Okrem toho naozaj v oboch seriáloch sú prakticky rovnaké ženské postavy (vynímajúc Molly), za ktoré si vzali feministky Moffata na paškál už niekoľkokrát. Obviňujú ho najmä zo sexizmu a z neúcty k ženám, čomu sa pri niektorých dvojzmysloch nemožno čudovať.

Jeho láska k seriálu je dokonca taká veľká, že keď mu dal Spielberg šancu, aby preňho napísal celú trilógiu príbehoch o Tintinovi, Moffat odmietol a zostal pri kormidle kultového britského seriálu. Napokon sa mu to vyplatilo, pretože v súčasnosti aj vďaka nemu seriál masívne expanduje za hranice a už dnes má pomerne obšírnu základňu fanúšikov aj u nás.

Za samotného Doctora Who získal niekoľko ocenení BAFTA a HUGO.

Je Sherlock znásilnenie A. C. Doyla?

Názory na novodobého Sherlocka sa líšia, ale prevládajú naozaj tie pozitívne. Prakticky okamžite zmietol zo stola americké veľkofilmy s R. D. Juniorom a statočne konkuruje najúspešnejším americkým seriálom.

Mnohí však považujú seriál za paródiu pôvodného Holmesa a radšej sa vracajú k Brettovej „inkarnácii“ nesmrteľného detektíva. Osobne si však nemyslím, že by šlo o paródiu, vo svojej najhlbšej podstate je to taký istý brak ako originálne dielo Doylea. A to nemyslím v negatívnom slova zmysle.  Pôvodné dielo naozaj brak je, ale nanajvýš zábavný a vzrušujúci, jednoducho pomyselný H. P. Lovecraft detektívok. Skúste sa niekedy začítať do menej známych poviedok nesmrteľného detektíva. Objektívne je to neskutočne lacné, ale veľmi príjemným spôsobom.

Sherlock, Moffat a 11. Doktor
Sherlock, Moffat a 11. Doktor

Sám Doyle postavu Holmesa tak znenávidel, že sa jej rozhodol zbaviť pri Reichenbašských vodopádoch, ale na doliehanie fanúšikov ju napokon vrátil. Práve tomu vzdali tvorcovia seriálu úctu vo finále 2. série, keď Sherlock zoskočí zo strechy a o epizódu nato doslova vstane z mŕtvych. Bez riadneho vysvetlenia. Každý, kto čítal predlohy, to musel tušiť.

Tak či onak, Moffat momentálne sedí na najlukratívnejšom scenáristickom kresle BBC a vedie dve seriálové vlajkové lode Veľkej Británie. Kam sa s nimi vydá tento rok bude určite zaujímavé sledovať. Pravdou však je, že je vhodné to s konzumáciou jeho diel neprehnať, pretože sa časom môže dostaviť pocit videného až rozhorčenie.

Teraz najčítanejšie