Denník N

Hlavný denník neuspel ani na Najvyššom súde, putuje späť na zoznam dezinfowebov

Hlavný denník ide späť na zoznam dezinfowebov

Najvyšší súd SR odmietol dovolanie vydavateľa dezinformačného webu Hlavný denník v spore voči prevádzkovateľom projektu Konšpirátori.sk. Posledný pokus Hlavného denníka o to, aby bol na základe neodkladného opatrenia vyškrtnutý zo zoznamu konšpiračných webov tak definitívne zlyhal a Hlavný denník je od dnešného dňa späť na zozname problematických stránok.

“Sme radi, že odvolacie súdy pokračujú v rušení neodkladných opatrení, ktoré pôvodne vydali súdy nižšej inštancie. Je zaujímavé, že ani dva roky od podania návrhu na neodkladné opatrenie voči nám nepodal Hlavný denník žalobu vo veci samej. Vyzerá to, že mu nejde o princíp, ale iba o to, aby umlčal svojich kritikov,” hovorí Peter Jančárik, spoluzakladateľ projektu Konšpirátori.sk. Ten na základe hodnotenia odbornej komisiepiatich kritérií zverejňuje zoznam stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom.

Zoznam je určený pre verejnosť, ale aj pre firmy, ktoré nechcú, aby sa ich reklama zobrazovala na pochybných weboch, a aby tak nepodporovali ich fungovanie.

Hlavný denník bol jeden z webov, ktoré po začiatku ruskej invázie na Ukrajine zablokoval Národný bezpečnostný úrad, pretože ho vzhľadom k šíreniu kremeľskej propagandy vyhodnotil ako bezpečnostné riziko. V minulosti tento web, ktorý bol prepojený so stranou Národná koalícia, šíril aj konšpiračné teórie o covide. Komisia projektu Konšpirátori.sk ho preto už v roku 2020 so známkou 7,9 zaradila na zoznam problematických webov a k jeho obsahu vydala podrobný posudok.

Najvyšší súd zároveň označil dva roky trvajúce neodkladné opatrenie za pridlhé a nespĺňajúce zmysel ochrany pred okamžitou hospodárskou škodou. Vzhľadom na odporúčací charakter zoznamu súd nevidí ani nekalosúťažné praktiky zo strany Konšpirátori.sk. Súd zároveň nariadil vydavateľovi Hlavného denníka úhradu súdnych trov. Proti jeho uzneseniu sa nie je možné odvolať.

“Aj toto rozhodnutie dovolacieho súdu potvrdzuje, že projekt Konšpirátori.sk je realizáciou slobody prejavu a legitímnou kritikou chránenou našimi zákonmi,” hovorí Tomáš Kamenec z advokátskej kancelárie Paul Q, ktorá projekt zastupuje. “Už niekoľko mesiacov však čakáme na zastavenie nezmyselnej exekúcie vedenej Hlavným denníkom. Veríme, že definitívne rozhodnutie Najvyššieho súdu bude dostatočným impulzom pre exekučný súd, aby vo veci konal a exekúciu konečne zastavil,” dodal Kamenec.

Aktualizácia 23.5.2023: Okresný súd v Banskej Bystrici zastavil exekúciu voči Konšpirátorom.

Ak sa vám páči, čo robíme, môžete nám poslať jednorazový alebo pravidelný dar. Ak je aj vaším záujmom zdravší informačný priestor, budeme ho radi presadzovať aj ďalej.

Teraz najčítanejšie