Denník N

Fico hanobí náboženstvo a podnecuje k náboženskej neznášanlivosti

Foto – SITA
Foto – SITA

Predseda vlády Slovenskej republiky dnes na tlačovej konferencii deklaroval, že vláda neurobí žiadne rozhodnutie, „ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.“.

„Toto je jediná cesta, ako eliminovať riziká,“ zdôraznil Fico.

Foto : Premiér Fico na tlačovej konferencii. (Zdroj: SITA)

Tento výrok veľmi šikovne deklaruje postoj Vlády SR voči Islamu. Nehovorí totiž priamo o zamedzení vzniku moslimskej komunity na Slovensku, ale iba o postoji, vďaka ktorému vznik moslimskej komunity na Slovensku podporovať nebude. Vláda SR totiž nemá právo zamedziť vznik akejkoľvek náboženskej komunity na území SR. Ústava SR zaručuje základné slobodné práva a slobody bez rozdielu pre všetkých bez ohľadu na ich náboženstvo.

Na Slovensku tak už dnes žijú moslimovia, teda ľudia vyznávajúci Islam (náboženstvo riadiace sa Koránom a uznávajúce proroka Mohameda). Na Slovensku sa však ešte nescelila moslimská komunita a nezaregistrovala oficiálne Islam ako náboženstvo na Slovensku. Zrejme to bude kvôli nedostačujúcemu počtu moslimov na Slovensku. Podľa článku z časopisu Trend z roku 2014 na Slovensku žije len okolo 5 tisíc moslimov. Na zaregistrovanie cirkvi je však potrebných 20 tisíc podpisov. Ak by však bolo na Slovensku v budúcnosti moslimov dostačujúco na zaregistrovanie ich náboženstva, nikto by im v tom nemal ako zabrániť, iba ak rozhodnutie, že sa jedná o sektu alebo inú nelegálnu organizáciu.

Vláda SR a ani jej predseda teda nemajú ako zabrániť eventuálnemu zaregistrovaniu Islamu na Slovensku. Bolo by to protiústavné konanie, ktoré by porušovalo základné ľudské práva a slobody uvedené aj v Ústave SR. Vláda SR nemôže robiť ani kroky proti migrácii moslimského obyvateľstva na Slovensko. Slovensko má vízovú politiku rešpektujúcu základné práva a slobody. Slovensko tak nemôže odmietnuť vstup na svoje územie niekomu kvôli jeho náboženstvu, ak toto náboženstvo nie je na Slovensku zakázané ako sekta či extrémistická organizácia. Opačný prístup Vlády SR by bol protiprávny a protiústavný, aj keby sa jednalo iba o nepriamy politický vplyv na zodpovedné štátne inštitúcie.

Slovensko tiež nesmie odmietnuť udeliť azyl kvôli náboženskému vyznaniu, a to podľa svojich zákonov a Ústavy o rešpektovaní a chránení základných ľudských práv a slobôd. Keby sa Slovenská vláda rozhodla odmietnuť udeľovať azyl moslimom, bolo by to protiprávne.  A aj keby sa tak rozhodla, nedotýkalo by sa to veľa ľudí, keďže za posledný rok na Slovensku požiadalo o azyl iba pätnásť osôb !

Vyjadrenie predsedu vlády tak v legálnej rovine môže znamenať iba odmietanie kvót či neurobenie žiadnej proaktívnej politiky/rozhodnutia, ktoré by viedlo k privolaniu či privezeniu moslimov na Slovensko. Aj tu je však trhlina v legálnom ponímaní, keďže sa vláda vyjadruje o náboženskej skupine ľudí. Zodpovedný politik totiž robí rozhodnutie, iba ak má na toto rozhodnutie dôvod. Aký je však dôvod neprijať moslimov na Slovensku, ak ako ľudia vyznávajúci náboženstvo Islam na Slovensko chcú prísť alebo sem prídu z núdze kvôli azylu pred diktatúrou ? Žiaden relevantný dôvod na takéto rozhodnutie ma nenapadá. Ak sa však zodpovedný politik rozhodne urobiť o svojom rozhodnutí tlačovú konferenciu, dôvody by uviesť mal.

Vláda SR a jej predseda tak pre odôvodnenie svojho rozhodnutia spájajú teroristické útoky, DAESH a znásilňovanie v Nemecku, so svetovou moslimskou komunitou. Premiér Fico tak spája politický extrémizmus a náboženstvo. Islam je však náboženstvo, ktoré nemá nič spoločné s teroristickými útokmi, s teroristickou organizáciou DAESH a s inými násilnými či politicky motivovanými trestnými činmi.

Islam je celosvetovo uznávaným náboženstvom. Jeho veriaci, teda moslimovia, nie sú nijak spojený s terorizmom či násilím. DAESH, ktorý niektorí politici nesprávne prezývajú Islamský štát, je teroristickou organizáciou a žiadnym štátom či náboženstvom. DAESH šíri politický islamský extrémizmus prekrúcajúci Korán pre získavanie si svetskej teda politickej moci. Samotný DAESH šíri nenávisť proti regulárnemu náboženstvu Islam. Ide teda o politický extrémizmus, ktorý nemá nič spoločné s náboženstvom. Moslimská komunita v ničom nesúvisí s DAESH, s teroristickými útokmi (napríklad tie v Paríži), či znásilňovaním žien niekde v Nemecku a iným násilím.

Moslimská komunita, napríklad vo Francúzsku či v iných krajinách, verejne odsudzuje DAESH, teroristické a iné extrémistické útoky. Moslimská komunita udržiava dokonca priateľské vzťahy s Vatikánom a pápežom Františkom či so židovskou komunitou. Napríklad v Jeruzaleme žijú tieto tri komunity už celé stáročia pri sebe a zdieľajú rovnaké mesto. Nepokoj a nenávisť vyvolávajú iba politickí extrémisti a nie náboženské komunity. Politici veľmi ľahko dokážu zneužívať náboženstvá pre vlastné mocenské účely. Je to známe aj z kresťanskej histórie.

Výklad Biblie či Koránu za účelom podriadenia, trestania napríklad upaľovaním či vyhadzovaním ľudí do vzduchu bombami nie je výkladom náboženským ale čisto politicky extrémnym. Obzvlášť ak aj Biblia a nielen Korán obsahujú rôzne odstavce, ktoré kresťanstvo aj Islam nevyužívajú a považujú za zastarané či extrémne. Používanie takých statí tak tieto náboženstvá odmietajú alebo zakazujú. Niektorí však toto nerešpektujú a zneužívajú práve extrémne odstavce náboženských kníh na vymedzovanie si moci. Stávalo sa to aj v histórii kresťanstva, kedy bola Biblia využívaná najmä v boji proti kacírstvu či čarodejníctvu. Dokonca nesprávny výklad Biblie viedol k zakázaniu pitiev či iných medicínskych postupov.

Práve preto, aby sa zabránilo zneužívaniu náboženstva pre politické a mocenské účely, máme i my v Ústave Slovenskej republiky zakomponovanú odluku cirkví od štátu. Ústava SR tak definuje Slovenskú republiku ako zvrchovaný́, demokratický a právny štát, ktorý sa neviaže na nijakú́ ideológiu ani náboženstvo.

Sloboda náboženského vyznania a politického presvedčenia je tak na Slovensku zaručená. Spájanie náboženstva s politikou je tak v právnom štáte nemožné.

Všeobecne platí, že nie všetci politici sú extrémisti a nie všetci extrémisti zneužívajú Islam. Extrémisti zneužívajú aj kresťanstvo a Bibliu a môžu sa stať aj politikmi a hanobiť iné náboženstvá a podnecovať k extrémizmu. Politik podnecujúci nenávisť k nejakému náboženstvu či extrémista podnecujúci nenávisť k nejakej politickej ideológii, sú si tak v podstate rovní. Práve preto máme zákony a ústavu, ktoré sa snažia obmedzovať tak extrémizmus ako i prejav nenávisti či jej podnecovanie alebo hanobenie na základe náboženstva. Avšak, čo ak sa takéhoto hanobenia či podnecovania nenávisti dopustí člen vlády alebo vláda samotná ?

Výrok Predsedu Vlády SR, ktorý označuje nejaké náboženstvo za zodpovedné z extrémizmu je zavádzajúci. Obzvlášť ak sa jedná o celosvetovo uznané náboženstvo, ktoré sa oficiálne dištancuje od akejkoľvek formy extrémizmu, či už náboženského alebo politického. Napríklad Francúzska moslimská komunita rešpektuje práva žien a muž je si rovný so ženou. Islam je vo Francúzskej republike uznaný ako oficiálne zaregistrované náboženstvo. Každé náboženstvo musí vo Francúzsku ako i na Slovensku rešpektovať zákony a Ústavu.

Ficov výrok tak nielen zavádza, ak spája Islam s extrémizmom, ktorého sme v poslednej dobe svedkami. Tento výrok verejne hanobí náboženstvo Islam a osoby, ktoré ho vyznávajú. Verejné hanobenie náboženského vyznania je však trestným činom podľa paragrafu 423 Trestného zákona.

Výrok predsedu vlády však nielen hanobí náboženstvo Islam ale aj šíri strach, pretože na Slovensku už moslimovia žijú a spája ich náboženstvo s extrémizmom. Mnohí občania Slovenskej republiky, dôverujúci premiérovi Slovenskej republiky, ako zodpovednej a verejne činnej osobe, môžu mať strach z ich moslimských spoluobčanov, či z turistov, ktorí sa slobodne hlásia k Islamu a nejakým spôsobom to na nich náš občan zistí.

Fico dokonca spája Islam s arabským jazykom. Islam je však vyznávaný skoro všade vo svete a zďaleka jeho jediným jazykom nie je arabčina. Takýmto spôsobom Fico podnecuje k strachu nielen z náboženstva, ale i z etnickej či národnostnej príslušnosti k arabskému svetu.

Spájanie náboženstva Islam s extrémizmom, či spájanie etnickej či národnostnej príslušnosti arabov s extrémizmom je hanobenie. Avšak vytváraním tlačovej konferencie a prejavom politicky verejného činiteľa orientovaným proti konkrétnemu náboženstvu a etnickej skupine ľudí, či používaním slov ako eliminácia rizík v spojení s náboženským presvedčením a etnickou skupinou ľudí, sa Róbert Fico dopúšťa trestného činu podnecovania nenávisti podľa paragrafu 424 Trestného zákona. Róbert Fico je však predseda Vlády SR a jeho výroky nie sú jeho osobným prejavom ale reprezentovaním toho na čom sa uzniesla Vláda Slovenskej republiky.

Práve preto si kladiem otázku, môže Vláda SR hanobiť či podnecovať k neznášanlivosti ? Podľa môjho názoru nie. Nepoznám však tak dobre zákony SR, aby som vedel či je možné z týchto hore uvedených dôvodov podať sťažnosť na Vládu SR. Viem iba, že sa Vláda SR zodpovedá NR SR, v tej však sedí väčšina SMER-SD, ktorej je Róbert Fico predsedom.

Čo sa týka podozrenia z trestného činu, nie som právnikom, prokurátorom ani sudcom, preto nie som si istý svojou právnou pravdou. Avšak ako občan sa domnievam, že Vláda SR a jej predseda Róbert Fico hanobí Islam a podnecuje k náboženskej nenávisti. Žiadam preto všetkých právne vzdelaných na Slovensku, ktorý zdieľajú podstatu môjho podozrenia, aby sa zaoberali touto otázkou a v odôvodnenom prípade konali v rámci zákona. Možno by v tejto otázke mohol konať Prezident SR ?

Ďakujem za odpoveď denníku SME v článku : http://domov.sme.sk/c/20071094/fica-by-za-vyroky-o-moslimoch-mohli-stihat.html

Ďakujem neznámej osobe, ktorá podala na prokuratúre trestné oznámenie : https://dennikn.sk/341360/ficove-protimoslimske-vyroky-riesi-prokuratura-podla-nemeckej-politicky-robi-moslimov-stvanu-zver/?ref=tit

Mám strach. V roku 1939 vznikla Druhá svetová vojna, práve kvôli podobným výrokom z úst Hitlera otočenými nie proti Islamu ale proti Judaizmu. Medzi výrokmi Hitlera v začiatkoch jeho kariéry a výrokmi Fica tak nie je skoro žiaden rozdiel, okrem názvu náboženstva, proti ktorému sú tieto výroky otočené.

Ficov výrok nie je tak otvorený a právne nepripravený ako boli výroky Hitlera. Fico nie je na rozdiel od Hitlera maliar ale je právnik a žije v roku 2016. Jeho výroky tak síce nesú rovnakú podstatu, sú však štylizované podľa svojej doby. Podstata je však nemenná, hanobenie na základe náboženskej či etnickej príslušnosti a podnecovanie k nenávisti. Nenávisť plodí nenávisť. Židia tak neboli zďaleka jedinou komunitou, ktorá končila v koncentračných táboroch. Ak si myslíme, že nenávisť podnecovaná Premiérom Ficom končí u moslimov, hlboko sa mýlime. On totiž šíri nenávisť a vzbudzuje strach, pretože mu to dovoľuje udržať si moc poukazovaním na to, ako nás chráni. Kto nás však ochráni pre ním a pred tým aby zneužíval vlastnú moc ak už dnes jeho výroky hraničia so zákonnosťou ?

  

Čítajte viac o tlačovej konferenci Vlády SR zo štvrtka 7. Januára 2016: http://domov.sme.sk/c/20070758/fico-musime-zabranit-vzniku-ucelenej-moslimskej-komunity-na-slovensku.html#ixzz3wZZOIpMb

Prokuratúra rozhodla. Sťažovateľ podal protest. Súhlasím so sťažovateľom.  https://dennikn.sk/365895/prokuratura-odmietla-stihat-fica-za-vyroky-moslimoch/

Teraz najčítanejšie