Denník N

Víťazstvo Syrizy v Grécku: Keď nie šetrenie, tak reformy?

Výzvou pre novú grécku vládu bude ukázať, že míňanie bez reforiem nie je pre Gréckou tou správnou cestou.

Grécke parlamentné voľby jasne vyhrala výrazne ľavicová, môžeme povedať až ultraľavicová, strana Syriza. Napriek tomu sa nedá vopred povedať, či výsledkom pre Grécko bude katastrofa alebo nový začiatok. Prečo?

Od roku 2009 malo Grécko zároveň šetriť a reformovať. Uťahovanie opaskov je veľmi viditeľné, napríklad aj v 26%nej nezamestnanosti a množstve ďalších ukazovateľov. Reformy, ktoré majú umožniť, aby Grécko vedelo rásť nie vďaka eurofondom či pôžičkám, ale vďaka svojej vlastnej výkonnosti – tie sa veľmi nepodarili či minimálne neukázali svoje účinky.

Zatiaľ čo pobaltské krajiny, ale aj Španielsko, Írsko či Portugalsko dokázali nielen obmedziť domácu spotrebu, ale aj výrazne zvýšiť export a vrátiť sa tak na cestu k lepšiemu životu, grécky export (dokonca aj po započítaní turizmu) nedokázal výraznejšie narásť. Grécko sa tak ocitlo v paralýze – pretože uťahovanie opaskov bez lepšieho fungovania štátu a ekonomiky je paralýzou.

Syriza ponúka voličom, že ak sa prestanú uťahovať opasky, do ekonomiky sa vráti život. Bez reforiem je to však len krátkodobý návrat na starú cestu – napožičiavame si, minieme, porastieme.

Na druhej strane Syriza na rozdiel od veľkých gréckych strán nemá takmer žiadne ukotvenie v tradičných mechanizmoch, ktoré grécky štát a ekonomiku ničili – či sú tu odbory alebo aj podnikateľské záujmové skupiny. Je tu preto šanca, že dokáže zároveň uvoľniť opasky a reformovať – ak pochopí, že nemá inú cestu.

Preto čaká nielen novú grécku vládu, ale aj európske inštitúcie a partnerské vlády v eurozóne ťažký proces: ako dať jasne najavo, že míňanie bez reforiem nie je pre Grécko cestou.

Teraz najčítanejšie