Denník N

Dokonalé gastronomické porno

Chutný, kvalitný a zároveň unikátny pokrm je nielen emocionálnou vášňou, ale aj fascinujúcou vedou a strhujúcim divadlom zároveň. Pričom veľkolepý kulinárny opus „Modernist Cuisine“ je toho exemplárnym dôkazom.

Nathan Myhrvold je vskutku zaujímavý chlapík, ktorý už ako 14-ročný (!) začal navštevovať univerzitu. Po absolvovaní štúdií matematiky a fyziky na UCLA a v Princetone sa vrhol na podnikanie. Po tom, čo Microsoft neskôr odkúpil jeho úspešnú firmu DSR, pracoval pre počítačového giganta ešte zhruba desaťročie. Nuž a keď ho to už prestalo baviť, pekne krásne pozbieral svoje všetky zarobené peniaze a bez mihnutia oka zmenil džob: stal sa kuchárom. Ale nie hocijakým, kdeže… Stal sa rovno molekulárnym gastronómom. A začal naozaj vo veľkom štýle. Prenajal si čistučké a priestranné laboratórium, vyrobil si sofistikované mašinky, nakúpil vedecké prístroje a kopu potrebných „chemikálií“. Zároveň sa obklopil partiou rovnako entuziastických nadšencov vedeckého prístupu ku kreovaniu „nového“ jedla  kuchárov, chemikov, a prekvapujúco aj nástrojárov a fotografov. Nuž a táto partia (polo)amatérskych kulinárnych vizionárov spôsobila doslova revolúciu v prístupe k tvorbe a prezentácii produktov futuristickej gastronómie.

Autor vo svojom monumentálnom opuse Modernist Cuisine (2438 strán, 6 kníh, 20 kilogramov) jedlo najprv nekompromisne dekonštruuje, doslova ho rozoberie na jednotlivé atómy a molekuly, aby ich vzápätí mohol poskladať podľa svojich jedinečných predstáv v procese rekonštrukcie. Výsledok je však už odlišnej, mnohokrát až šokujúco neočakávanej kvality – tvaru, farby, chuti, vône a konzistencie – v porovnaní s pôvodným východiskovým stavom.

Ak je čitateľ tohto unikátneho gastro-literárneho diela zároveň vášnivým gurmánom a nebodaj ešte navyše aj chemikom, už pri púhom prezeraní priam pornograficky príťažlivých fotografií sa okamžite dostaví pocit eufórie a človek zrazu narýchlo nevie, či chce najprv do labáku, do kuchyne alebo rovno do postele. Ja odporúčam vyskúšať ho úplne všade. Stojí to v každom prípade za to.

Nathan Myhrvold, Chris Young, Maxime Bilet: Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking

 

(Ilustračné foto: http://www.epicurious.com/images/articlesguides/chefsexperts/interviews/modernist-cuisine.jpg)

Teraz najčítanejšie