Denník N

Crypta – štyri brazílske dračice

crypta kapela

Ženy nájdeme hlavne v tzv. ,,female fronted „ kapelách, medzi ktoré patria napríklad Nightwish, Epica, alebo Arch Enemy. No existujú aj ,,all female bandy“. Jednu takú dala svetu aj Brazília. Reč je o kvartete Crypta.

Zakladajúcou členkou je sympatická Fernanda Lira, ktorá mala svoju muzikantskú premiéru vo formácií Nervosa, ktorá vznikla v roku 2010. Fernanda s touto kapelou vydala tri albumy a koncertovala po celom svete. Niekoľkokrát aj u nás, na Slovensku.

No v roku 2020 šokovala svet tým, že ohlásila odchod z Nervosy

,,Naše vzťahy v Nervose už boli trochu napäté, akoby opotrebované. Nič mimoriadne sa nestalo. Stáva sa to v priateľstvách, aj v manželstvách a bola to taká normálna bežná vec,“ – uviedla.

A ako je zvykom ,,keď niečo končí, tak zároveň niečo začína“. Fernanda, spolu s bývalou spoluhráčkou s Nervosy – Luanou Dametto a dvoma ďalšími dievčinami založili kapelu Crypta.

Krátko po svojom vzniku podpísali zmluvu s rakúskym gigantom Napalm Records a vydali album Echoes of the Soul. Krátko po jeho vydaní si ho zamiloval celý svet.

Vlani, keď opadla pandémia COVID-19, začal spomínaný kvartet koncertovať. Avšak v mierne pozmenenej zostave. Holandskú gitaristku Soniu Anubis nahradila Brazílčanka Jéssica Falchi.

V Košiciach tento rok vystúpili presne 1. júna 2023 a vyzeralo to takto:

Foto: Frank Schwichtenberg, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Linky:
http://www.cryptaofficial.com/
https://www.instagram.com/cryptadeath/
https://www.facebook.com/cryptadeath/

Teraz najčítanejšie