Denník N

Škrtflácia

Škrtflácia z anglického shrinkflation je skryté zdražovanie, keď produkt síce nezdražie, ale jeho obsah, alebo kvalita poklesnú. Za rovnako peňazí, menej muziky.

 

Takže ak sa Vám zdá, že balíček obľúbených čipsov zrazu chutí nejak inak, alebo je nejaký ľahší, nemusí to byť len zdanie. Tento fenomén sa oveľa častejšie objavuje v Amerike, ale prvé lastovičky už dorazili aj do našich končín. Hovorím napríklad o rožkoch, ktoré mali kedysi 50 gramov a dnes sa oveľa častejšie stretnete zo 40 gramovým.  Na regáloch kde kedysi stáli dvojlitrové fľašky sú dnes 1,75 a 200 gramové vrecko cukríkov nahradilo balenie 175 gramové. Nejde však iba o potraviny. Jednou s najvýraznejších obetí škrtflácie sú hygienické produkty. Skúste si pre zaujímavosť pozrieť o koľko sa zväčšila stredová rulička na vašom toaletnom papieri ak nájdete nejaký starý trebárs na chate.

Ak ste si škrtfláciu už všimli, napíšte mi svoju skúsenosť dolu do komentárov. Ak ešte nie, dajte si pozor, jedného dňa sa s ňou určite stretnete.       

Teraz najčítanejšie