Denník N

Oplatí sa investícia do tepelného čerpadla? Komplexná analýza nákladov a prínosov

Keďže náklady na energiu neustále rastú, mnohí majitelia domov sa obracajú na tepelné čerpadlá ako na nákladovo a energeticky efektívnu alternatívu k tradičným systémom vykurovania a chladenia. Oplatí sa však investovať do tepelného čerpadla? V tejto komplexnej analýze nákladov a prínosov preskúmame výhody a nevýhody tepelných čerpadiel a porovnáme ich počiatočné náklady na inštaláciu, energetickú účinnosť a dlhodobé úspory v porovnaní s tradičnými systémami vykurovania a chladenia. Bližšie sa pozrieme aj na vplyv tepelných čerpadiel na životné prostredie a na to, ako ti môžu pomôcť znížiť uhlíkovú stopu. Oplatí sa teda investovať do tepelného čerpadla? Poďme to zistiť.

Úvod do tepelných čerpadiel

Tepelné čerpadlá sú zariadenia, ktoré využívajú teplo z prírodného prostredia (zeme, vody alebo vzduchu) na vykurovanie a chladenie domov a budov. Tepelné čerpadlá sú považované za energeticky efektívnejšie ako tradičné kúrenie a chladenie, pretože nepotrebujú spaľovanie fosílnych palív, čím sa znižujú emisie skleníkových plynov a prispieva sa k ochrane životného prostredia. A nie len to. Plynu sa postupne zbavujeme všetci. Je to fosílne palivo, za ktoré sa bude v budúcnosti platiť uhlíková / zelená daň.

Čo je to analýza nákladov a prínosov?

Analýza nákladov a prínosov (anglicky Cost-Benefit Analysis) je proces, ktorý sa používa na porovnanie nákladov a prínosov rôznych možností alebo projektov. Cieľom analýzy je určiť, či je daný projekt alebo investícia efektívna a či sa oplatí realizovať. V prípade tepelných čerpadiel sa analýza nákladov a prínosov používa na porovnanie nákladov na inštaláciu tepelného čerpadla s úsporami na energiách a ďalšími prínosmi.

Pri tepelkách ste sa určite stretli so skratkou COP. COP alebo aj SCOP je údaj, ktorý Vám hovorí aký výkon energie potrebuje tepelné čerpadlo aby z neho mohlo spraviť teplo alebo chlad.

Príklad: Do domu potrebujeme dostať 16 kW tepla. Elektrokotol ti zhltne 16 kW elektriny aby mohol dodať 16 kW tepla. Tepelko s COP 4 ti zoberie len 4 kW energie aby mohlo dodať 16 kW tepla. 16 / 4 = 4.

Výpočet návratnosti investície do tepelného čerpadla

Hoci sú počiatočné náklady na tepelné čerpadlá vysoké, tepelné čerpadlá môžu priniesť dlhodobé úspory na energiách, čo znamená, že sa investícia do tepelného čerpadla môže dlhodobo oplatiť. Pri výpočte návratnosti investície do tepelného čerpadla je potrebné zvážiť niekoľko faktorov, ako sú cena energie, veľkosť a výkon tepelného čerpadla a ďalšie faktory.

Ale poslúži nám aj tento príklad. Uvádzame aktuálne ceny energií (február 2023).

Dom, kde bývajú 2 dospelí a 2 deti. Približná tepelná strata 6kW

Do takéhoto štandardného domu sme navrhli splitové čerpadlo vzduch-voda od spoločnosti Viessmann Vitocal 100-S 8kW.

Investícia

Predpokladané investičné náklady na tepelné čerpadlo pri porovnaní s kondenzačným plynovým kotlom:

V cene tepelného čerpadla je už zahrnutá aj 300 litrová nádrž na teplú úžitkovú vodu. Chýbajú tam však veci ako sú prepojovací materiál, fitingy, kolienka či spojky. Je to preto, že každý dom je inak pripravený. Niekto už má prípravu na tepelné čerpadlo a niekto nie. Niekde potrebujeme potiahnuť 2 metre medi a niekde 10 metrov. Preto je ideálne pred montážou aby sme prišli na obhliadku a odborne zhodnotili skutový stav. Vyhneš sa tak navýšeniu ceny. Aj keď je pravda, že toto nie je pravidlo. Veľa krát aj prídeme na obhliadku ale počas inštalácie sa vyskytne nejaká neželná situácia. Vtedy informujeme zákazníka a otvorene komunikujeme možnosti ako to spraviť čo najlepšie a čo najúspornejšie.

Prejdime ale k samotnej prevádzke, tu už to začne byť zaujímavé.

Prevádzka

Predpokladané prevádzkové náklady na tepelné čerpadlo pri porovnaní s plynovým kondenzačným kotlom:

Návratnosť

Prevádzkou tepelného čerpadla ušetríte za rok takmer 700,- € oproti plynovému vykurovaniu. Náklady na zakúpenie tepelného čerpadla sa vám vrátia už za 3-5 rokov.

Pri plánovanej životnosti tepelného čerpadla 15 rokov tak získate za toto obdobie do svojho rozpočtu až 7000,- €.

Pokiaľ budeš brať obstaranie tepelného čerpadla ako investíciu, tak potom počítaj s ročným výnosom okolo 20%.

Záver: Stojí za to investovať do tepelného čerpadla?

Investícia do tepelného čerpadla má mnoho výhod, ako sú úspory na energiách a ochrana životného prostredia. Modelový príklad je len jeden z mnohých. Je dôležité zvážiť všetky faktory, ako sú veľkosť a výkon tepelného čerpadla, náklady na inštaláciu, úspory na energiách a ďalšie faktory, aby si mohol/mohla urobiť informované rozhodnutie. Ale ak hľadáš energeticky efektívnejšiu alternatívu k tradičným systémom kúrenia a chladenia, tepelné čerpadlo je pre teba jasnou voľbou.

A to nie len z neistej budúcnosti.

Teraz najčítanejšie

Sebestační

Dnes zlepšíme svet.

Rozmýšľali sme ako sa uviesť tak, aby to bolo pravdivé a autentické. A asi najlepšie nás vystihuje taká paralela s filmovým žánrom Sci-fi. Keď pozeráte nejaké scifičko, tak sú v budúcnosti iba 2 svety. Futuristicko-prírodný, s krásnymi záhradami, zelenými strechami, bez komínov, uhoľných baní, s naťahanými káblami nad ulicami. Alebo potom taký ten dystopický svet plný odpadu, zamoreného vzduchu s civilizáciou na pokraji. Všetci čo sme v spoločnosti Sebestační si predstavujeme ten prvý svet. Veríme, že ľuďom nie je ukradnuté v akých podmienkach žijú a budú žiť a tiež veríme, že ľudia sú vo svojej podstate veľmi dobrí. Za celú históriu ľudstva sme sa dokázali zomknúť niekoľko krát. A aj teraz to dokážeme. Na to ale potrebujeme byť už dnes čo najviac „sebestační“. Vysvetľujeme a naďalej aj budeme vysvetľovať dôležitosť obnoviteľných zdrojov. Vysvetľujeme a naďalej aj budeme vysvetľovať, že tento stav nás v budúcnosti bude stáť omnoho viac ako dnes kúpa tepelného čerpadla alebo fotovoltiky. Ceny fosílnych energií budú rásť či sa nám to páči alebo nie. Či budeme protestovať, alebo ostaneme ticho. Našu spoločnú budúcnosť vidíme ako ten pozitívny sci fi film. A možno nezmeníme svet, ale zaručene ho zlepšujeme. Krôčik po krôčiku a to nám robí radosť viac ako všetky peniaze sveta. Ťarcha je na nás. Na našej generácii. Naše deti už takú možnosť mať nebudú. Začnime dnes. Tu a teraz. Kúpte si náš merch. Finančné prostriedky z nášho merchu použijeme na realizáciu obnoviteľnej energie pre rodiny, ktoré si to nemôžu dovoliť. V čom sú Sebestační iní? Chceme vytvoriť komunitu nadšencov, ktorí sú zapálení pre našu budúcnosť a chcú ušetriť obrovské mesačné náklady. Nerobíme zo seba značku, ale komunitu. Poradiť a pomôcť s otázkami ohľadom obnoviteľnej energie. Pomôcť vyznať sa v spleti ponúk. Vybudovať si dôveru, že odporúčame to najlepšie pre všetkých a teda pomer cena/výkon. Nepriživovať sa na ľuďoch, lebo my sami sme ľudia. My sami sme užívateľmi obnoviteľnej energie a preto to máme aj na sebe odskúšané. Sme Sebestační. Doslov Podľa štatistík Census Pulse až pol milióna ľudí na konci septembra 2020 meškali splatením hypoték či s platením režijných nákladov na domácnosť. Mali minimálnu či nulovú dôveru, že ďaľší mesiac sa im to podarí s platiť včas. V ekonomickej neistote je nesmierne obtiažne sporiť na horšie časy. Veľmi nás preto hnevajú firmy, ktoré si spravili biznis z udržateľných zdrojov a premršťujú ceny. Nie je to možné aby si vlastnú energiu vyrábali iba bohatí. Potrebujeme aby boli sebestační všetci, jedine tak môžeme zachrániť našu planétu a naše peňaženky. V dome s rekuperáciou, tepelným čerpadlom a s fotovoltaikou sa viete dostať na 30,- €* za mesačné režijné náklady. * Úspora je vypočítaná na základe integrovanej ceny elektriny vrátane DPH v sadzbe DD2 s platnosťou od 1. 1. 2020. Dosiahnutá úspora sa može líšiť od geografickej polohy, orientácie panelov, spotrebiteľského správania či mikroklimatických podmienok.

Tento blog je platený.