Denník N

Bod nula – rozdelenie peňazí v športe ešte pred vzorcom

Peňazí v športe je dosť, zároveň platí, že neexistuje žiadna tlačiareň, ktorá by ich pre šport vytlačila dostatok.

Dnešná platná definícia delenia peňazí v zákone o športe:

80% príspevku je určených pre Národné športové zväzy:
– 17 % na poskytovanie príspevku futbalu,
– 13 % ľadovému hokeju,

50 % pre ostatné národné športové zväzy,
7 % na poskytovanie príspevku top športovcom,
2 % na poskytovanie príspevku SOŠV,
3,5 % na poskytovanie príspevku SPV,
7,5 % ostatné úlohy ministerstva.

Každoročne sa kapitola športu ešte v priebehu roka doplní o nadvýťažok a.s. Tipos z číselných lotérií a predaja žrebov.
V prvom roku platnosti zákona o športe putovalo do športu 25% odvodov Tiposu, v druhom roku 50%, v treťom roku 75% a od januára 2019 sa do športu dostane =100% odvodov z Tiposu.
Suma nadvýťažku sa pohybuje okolo 4 – 5 miliónov Eur ročne a tá sa rozdelí podľa vyššie spomenutých percentuálnych podielov.

V novom návrhu zákona o športe by to vyzeralo nasledovne:

82 % na poskytovanie príspevku NŠZ,

5 % na poskytovanie príspevku top športovcom bez zdravotného znevýhodnenia,
2,6 % v roku, v ktorom sa konajú olympijské hry a 2,4 % v roku, v ktorom sa nekonajú olympijské hry na poskytovanie príspevku SOŠV,
1,3 % v roku, v ktorom sa konajú paralympijské hry a 1,2 % v roku, v ktorom sa nekonajú paralympijské hry na poskytovanie príspevku SPV,
4,5 % na podporu a rozvoj športu zdravotne znevýhodnených,
2 % na podporu a rozvoj školského športu,
0,3 % na značenie turistických trás,
2,6 % v roku, v ktorom sa nekonajú olympijské a paralympijské hry a 2,3 % v roku, v ktorom sa konajú olympijské a paralympijské hry na ostatné úlohy ministerstva.

Ministerstvo školstva, vedené v minulosti Slovenskou národnou stranou, umožnilo v roku 2016 poslaneckú novelu zákona o športe, v ktorej sa politickým rozhodnutím vyňal zo vzorca futbal a hokej. Poslanci SNS urobili chybičku a 17% pre futbal a 13% pre hokej nevyčlenili z 80 % určených pre národné športové zväzy, ale z celej čiastky. Znamená to, že futbal odvtedy dostáva cez 21% a hokej viac ako 16%. Bez spravodlivej súťaže, bez záujmu o nárast členskej základne, bez zohľadnenia výsledkov domáceho a zahraničného záujmu o tieto športy. Pochopiteľne ani výsledky, ktoré tieto športy dosahujú, nie sú pre objem peňazí dôležité.
Hypotéza, ktorou poslanec D.Tittel (vtedy za stranu SNS – dnes člen strany Hlas) menším zväzom argumentoval bola, že ak sa futbal a hokej zafixuje, ostane menším zväzom viac finančných prostriedkov. Toto sa nepotvrdilo a fixácia ubrala „malým“ ročne okolo 1,7 – 2 milióny Eur.
Strana SaS si dala do volebného programu 2020 aj napravenie tejto nespravodlivosti, je férové dať stopku tomuto národniarskemu populistickému vyčíňaniu. Martin Kohút, bývalý prezident SZĽH rád argumentoval, že veď predsa je dôležité plánovať a rozvíjať. Veľkých tieto reči rozosmievalo, malí hromžili.
Veľmi čudné je, že to nevadí šéfovi „strechy“ A. Siekelovi, ktorého záujem by mal byť zásadne iný. Nevadí to prezidentom atletiky, gymnastiky, plávaniu, volejbalu, hádzanej, basketbalu, lyžovaniu, cyklistiky Všetci frlfú, ale zároveň v kúte ticho sedia a šúchajú nohami. Nevadí to médiám.

Teraz najčítanejšie