Denník N

Prečo je fotovoltika pre firmy nevyhnutnosťou? A prečo práve teraz?

fotovoltika pre firmy
fotovoltika pre firmy

Keďže si na Slovensku čoraz viac uvedomujeme potrebu udržateľných energetických riešení, podniky si začínajú všímať silu solárnej energie. Inštalácia fotovoltaických (FV) systémov nielenže pomáha znižovať emisie uhlíka, ale môže podnikom ušetriť aj značné množstvo peňazí na účtoch za energiu.

Vďaka technologickému pokroku sa solárne panely stali účinnejšími a cenovo dostupnejšími ako kedykoľvek predtým. V skutočnosti sa náklady na solárnu energiu za posledné desaťročie znížili o 90 %, čo z nej robí finančne výhodnú možnosť pre podniky všetkých veľkostí. V tomto článku sa budeme zaoberať mnohými výhodami inštalácie fotovoltických panelov pre podniky vrátane ich vplyvu na životné prostredie, dostupných finančných stimulov a toho, ako môžu zlepšiť povesť spoločnosti ako spoločensky zodpovednej organizácie. Takže, či už ste majiteľom malej firmy alebo súčasťou veľkej korporácie, čítajte ďalej a zistite, prečo je solárna energia pre podniky v dnešnom svete nevyhnutnosťou.

PS. Na konci sa dozviete prečo práve teraz 🙂 Ale poďme postupne.

Rybičkáreň Petrovice

Výhody solárnej energie pre podniky

Solárna energia má nespočetne mnoho výhod pre podniky. No boli by ste pri tomto článku do večera a to nechceme. Preto spomenieme niekoľko dôležitých a tie ostatné výhody nabudúce.

1. Jednou z najväčších výhod je jej schopnosť znížiť náklady na energiu. V dôsledku toho, že podniky nemusia kupovať toľko energie z verejných sietí, môžu ušetriť kopu peňazí. Okrem toho môže solárna energia pre podniky znamenať aj zvýšenie zisku. Prebytočnú energiu od Vás odkúpime takmer za spotové ceny. Tj. všetko čo vyrobíte a nedokážete zúžitkovať, my to od Vás veľmi radi zoberieme. Týmto krokom nám vznikli 2 typy zákazníkov. Tí, ktorí natlačia na strechu čo najviac panelov a tí, ktorí natlačia na strechu toľko panelov, koľko potrebujú pre vlastnú spotrebu.

Najčastejší je ale bonusový zákazník. To je zákazník niečo medzi typom 1 a 2. Má nejakú spotrebu  ale chce si fotovoltiku naddimenzovať. Pretože tento zákazník vie, že terajšia spotreba sa môže výrazne líšiť od budúcej spotreby. Zákazník vie, že v budúcnosti bude vykurovať a chladiť tepelnými čerpadlami (Inak tepelné čerpadlá robíme tiež ako spoločnosť Sebestační). Zákazník vie, že chce mať wallboxy vo firme pre seba a pre svojich zamestnancov. Pretože elektromobilita, či sa nám to páči alebo nie, tu s nami bude.

2. Takže prebytky energie po pracovnej dobe alebo cez víkendy a sviatky predá nám a keď sa mu zvýši spotreba, tak si bude v prvom rade pokrývať svoju spotrebu.

 

3. Okrem finančných výhod môže solárna energia tiež pomôcť podnikom zlepšiť svoju reputáciu ako sociálne zodpovednej organizácie. Solárna energia je čistá a obnoviteľná forma energie, ktorá má minimálny negatívny vplyv na životné prostredie. Inštaláciou solárnych panelov podniky dokazujú svoje odhodlanie k udržateľnosti a ochrane životného prostredia. Toto môže byť veľmi prospešné pre podniky, ktoré sa snažia získať podporu od zákazníkov a verejnosti.

4. Ďalšou výhodou solárnej energie pre podniky je, že výroba energie pomocou solárnych panelov môže byť veľmi spoľahlivá. Solárne panely majú malé množstvo súčiastok, ktoré môžu zlyhať, a v dôsledku toho majú malú pravdepodobnosť výpadku. To je veľmi dôležité pre podniky, ktoré musia byť spoľahlivé a nemôžu si dovoliť, aby ich zariadenia vypadávali.

Životnosť fotovoltiky je cca 30 rokov. Na meniče vieme dať predĺženú záruku až 20 rokov! Panel má záruku až 25 rokov na lineárny výkon. Inak, dávajte si pozor na panely. Berte panely z veľkej 4 alebo od Tier 1 výrobcov. (Nebudeme tu robiť reklamu panelom, ak chcete vedieť aké sú to, napíšte nám a my vám k panelom povieme viac.)

5. Máte veľmi jasne deklarované, že energiu, ktorú získavate pre seba, je z obnoviteľných zdrojov. Dnes na Slovensku táto téma síce ešte nehrmí tak ako všade na západe. Ale pamätajte si naše slová, toto bude veľká téma. Ide totiž to o ESG. Životné prostredie (Environment) · Sociálne aspekty (Social) · Riadenie (Governance). ESG reporting bude pre spoločnosti povinný. TJ. buď budete ako spoločnosť chrániť životné prostredie, alebo budete prispievať na životné prostredie. Podtrženo, sečteno. Je lepšie si vyrábať vlastnú čistú energiu z obnoviteľného zdroja a niečo z toho mať, alebo vyhadzovať peniaze von oknom zo spoločnosti.

Pálenica Hrádok

Faktory, ktoré treba zvážiť pred inštaláciou fotovoltických panelov

Inštalácia fotovoltických panelov môže byť veľmi výhodná pre podniky, ale je dôležité zvážiť niekoľko faktorov predtým, ako sa rozhodnete pre inštaláciu. Najdôležitejším faktorom je umiestnenie solárnych panelov. Solárne panely musia byť umiestnené na mieste, kde budú dostávať dostatočné množstvo slnečného žiarenia. Okrem toho musí byť umiestnenie panelov vhodné pre samotnú budovu. Preto je veľmi potrebné, aby sme pred inštaláciou prišli na miesto a dôkladne ho obhliadli.

Ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť, je veľkosť solárnych panelov. Veľkosť panelov závisí od mnohých faktorov, vrátane miesta, kde budú inštalované, a množstva energie, ktoré potrebuje budova. Je dôležité zvoliť správnu veľkosť panelov, aby boli schopné poskytnúť dostatočné množstvo energie pre budovu.

Tu by sme sa na chvíľu pristavili. Drvivá väčšina inštalácií sa orientuje na juh. Má to svoju logiku ale čo keď potrebujem energie najviac ráno a potom poobede. Okrem toho, že energia ráno a poobede patrí medzi najdrahšie, má orientácia na východ/západ zmysel aj kvôli veľkosti strechy. Takto orientované panely sú úspornejšie, tým pádom vieme na strechu umiestniť omnoho väčšiu fotovoltickú zostavu. Samozrejme treba to poriadne vypočítať a podľa toho voliť aj veľkosť meniča, keďže z takto orientovaných panelov nedostaneme maximum. Ale viete ako sa hovorí, nie vždy to najväčšie, je aj najlepšie. 🙂

Auto Kelly / železiarstvo Nitra

Proces inštalácie fotovoltických panelov

Proces inštalácie fotovoltických panelov sa zvyčajne začína našou návštevou. Prídeme, porozprávame sa o Vašich predstavách a zhodnotíme Vaše potreby. Potom si prejdeme budovu a strechu. Zisťujeme statiku strechy a rozvody v technických miestnostiach.

Následne Vám vypracujeme vsádzacký plán, neceníme vhodné komponenty pre Vaše potreby, vypočítame kumulatívny zisk a návratnosť, zistíme koľko slnečného žiarenia ročne dokážete premeniť na energiu a podávame žiadosť na distribučnú spoločnosť.

No a potom je to už len o samotnej inštalácii. Tá trvá niekoľko dní (samozrejme podľa náročnosti a veľkosti).

Po inštalácii Vám pripravíme technický list vyhotovenia a revíznu správu. Otestujeme a vykonáme potrebné skúšky pre samotnú elektráreň, zaučíme Vás do používania aplikácie, kde si online sledujete výrobu energie a už len čakáme na vyjadrenie od distribúcie, kedy Vám prídu vymeniť elektromer.  Ak je všetko v poriadku, môžete začať používať solárnu energiu na napájanie vašej budovy.

Administratívna budova Bratislava
Administratívna budova Bratislava

Návratnosť fotovoltiky

Vraví sa, že nič nie je isté, len dane, smrť a zvyšujúca sa cena energie. Isto, cena kolíše ako na trhoch, tak aj počas dňa alebo počas mesiacov. Z pravidla býva cena energie najlacnejšia v máji a v júni. V júli a v auguste začínajú opäť ceny energie stúpať kvôli chladeniu domov a budov. Chladenie budovy je energeticky náročnejšie ako jej vykurovanie, to dvíha ceny, ktoré už na jeseň nepadajú a držia sa na vysokej úrovni opäť až do mája.

K návratnosti je dôležité podotknúť ešte jednu veľmi dôležitú vec na ktorú sa zabúda. Keď si dáte od nás fotovoltiku, tak sa nebavíme len o silovej časti energie. Do ceny návratnosti treba zahrnúť aj cenu za distribúciu. Tým, že si sami vyrábate energiu na streche, nevyužívate distribučnú spoločnosť a logicky teda za ňu ani neplatíte.

Administratívna budova Račianska 77

Modelový príklad.

Fabrika v Trnave Acme company potrebuje 100 kW fotovoltickú zostavu. V Trnave je ročný svetelný zisk dnes okolo 1156 hodín a neustále sa zvyšuje.

Po naištalovaní 100kW zostavy Acme company ročne vyrobí 115.649 MWh. To už je celkom slušné nie?

A vyzerá to nejak takto po jednotlivých mesiacoch:

Zdroj: globalsolaratlas

A zas nejak takto po jednotlivých hodinách:

Zdroj: globalsolaratlas

Keďže máme za sebou cez 400 inštalácií a máme dáta zo všetkých elektrární, vieme s takmer 100% istotou aj potvrdiť, že to čo nainštalujeme, bude aj tak vyrábať.

Živočíšna farma Boleráz

Poďme si to dať do čísiel. A aký by bol kumulatívny zisk pre Acme company.

Na výpočet sme použili približnú cenu 100 kW fotovoltickej zostavy a tiež sme rátali s priemernou cenou energie 190 € za Megawat + 80 € za distribúciu. Tj. 0,27 € za kW. Toto je veľmi konzervatívna cena. Slúži len ukážku, že aj s tak malou cenou za energie, je návratnosť do fotovoltiky famózna.

 

kumulatívny zisk

Firma Acme company investovala do fotovoltiky 87 000 €. Zamestnanci prichádzajú a odchádzajú z práce v čase, kedy fotovoltika začne vyrábať a odchádzajú, kedy fotovoltika ešte vyrába. Najviac energie sa preto priamo spotrebuje z fotovoltiky. Pri združenej cene energií 0,27 € za kilowat a pri vyrobenej energii z fotovoltiky 115 000 kWh to je 0,27 * 115000= 31050 € ročne ušetrených financií. Aj keby sa každých 5 rokov robila revízia a servis systému, návratnosť je do 2 a pol roka. Systém, ktorý je na cca 30 rokov vám zarobí takmer trištvrte milióna eur!

Poznámka k metodike výpočtu:

Výpočet celkovej výroby elektriny v kWh vychádza z výroby 115 649 kWh za rok, čo je dosiahnuteľné pri štandardnej inštalácii podľa našich odporúčaní (sklon, dĺžka osvetlenia) v priemerných ročných podmienkach osvetlenia na území Trnavy za posledných 10 rokov. Zohľadnili sme degradáciu výkonu fotovoltaických panelov o 0,7 % ročne. Na výpočet výnosu sme použili aktuálne ceny energie podľa cenníkov pre firmy a poplatky distribúcie s nárastom cien energií o 2,5 % ročne v porovnaní s minulosťou. Čo je veľmi konzervatívny odhad. Dlhodobý nárast cien energií predstavoval 5,7 % ročne.

Priemyselná hala Macov

A prečo práve teraz?

Minulý rok bol brutálny. Kde ste sa pozreli, tam ste videli niečo s fotovoltikou. Dokonca sa fotovoltika objavovala v reklamách jednej banky. Z médii sme počuli informácie o energetickej kríze. Všetkého bolo zrazu nedostatok. Vznikli rôzne malé firmičky či živnostníci, čo ešte pred týždňom kládli sadrokratónové panely. Však čo, panel, ako panel. Ceny vzlietli do oblakov. Smartmetre boli nedostatkovým tovarom a jeho ceny atakovali pol tisícky. Ten kto ho dokázal zohnať, bol kráľ. V strede leta to vyvrcholilo a dodávatelia sa zapotili, výrobcovia sa zapotili a montážnici sa potili na strechách. Ale ako to už býva, po každej konjuktúre prišla recesia. Dodávatelia si mysleli, že minulý rok pretrvá. Sú naskladnení a dopyt sa opäť dostal do normálu z pred 2 rokov. A keďže je dnes ponuka väčšia ako dopyt, cena materiálu je na historických minimách. Nikdy nebol materiál tak lacný a už ani nikdy nebude. Keďže dnes vieme, že po každej recesii sa bude dopyt už len dvíhať, budú sa dvíhať aj ceny materiálov. Čakájú nás 3 mesiace, kedy sa najviac oplatí kúpa a inštalácia fotovoltiky.

Príklady úspešných podnikov využívajúcich solárnu energiu

Mnohé podniky už využívajú solárnu energiu na napájanie svojich budov. Napríklad spoločnosť Google používa solárnu energiu na napájanie svojho sídla v Kalifornii. Apple, Tesla, Volkswagen či mnoho, mnoho, naozaj mnoho firiem a game changerov v biznise. Jednoducho preto, že si uvedomili, že fotovoltika oplatí.

Ak ste doteraz uvažovali, či ísť alebo neísť do solárnej energie, teraz už musíte mať jasno. Ozvite sa nám a dohodneme si obhliadku.

Napíšte na [email protected] 

 

 

Teraz najčítanejšie

Sebestační

Dnes zlepšíme svet.

Rozmýšľali sme ako sa uviesť tak, aby to bolo pravdivé a autentické. A asi najlepšie nás vystihuje taká paralela s filmovým žánrom Sci-fi. Keď pozeráte nejaké scifičko, tak sú v budúcnosti iba 2 svety. Futuristicko-prírodný, s krásnymi záhradami, zelenými strechami, bez komínov, uhoľných baní, s naťahanými káblami nad ulicami. Alebo potom taký ten dystopický svet plný odpadu, zamoreného vzduchu s civilizáciou na pokraji. Všetci čo sme v spoločnosti Sebestační si predstavujeme ten prvý svet. Veríme, že ľuďom nie je ukradnuté v akých podmienkach žijú a budú žiť a tiež veríme, že ľudia sú vo svojej podstate veľmi dobrí. Za celú históriu ľudstva sme sa dokázali zomknúť niekoľko krát. A aj teraz to dokážeme. Na to ale potrebujeme byť už dnes čo najviac „sebestační“. Vysvetľujeme a naďalej aj budeme vysvetľovať dôležitosť obnoviteľných zdrojov. Vysvetľujeme a naďalej aj budeme vysvetľovať, že tento stav nás v budúcnosti bude stáť omnoho viac ako dnes kúpa tepelného čerpadla alebo fotovoltiky. Ceny fosílnych energií budú rásť či sa nám to páči alebo nie. Či budeme protestovať, alebo ostaneme ticho. Našu spoločnú budúcnosť vidíme ako ten pozitívny sci fi film. A možno nezmeníme svet, ale zaručene ho zlepšujeme. Krôčik po krôčiku a to nám robí radosť viac ako všetky peniaze sveta. Ťarcha je na nás. Na našej generácii. Naše deti už takú možnosť mať nebudú. Začnime dnes. Tu a teraz. Kúpte si náš merch. Finančné prostriedky z nášho merchu použijeme na realizáciu obnoviteľnej energie pre rodiny, ktoré si to nemôžu dovoliť. V čom sú Sebestační iní? Chceme vytvoriť komunitu nadšencov, ktorí sú zapálení pre našu budúcnosť a chcú ušetriť obrovské mesačné náklady. Nerobíme zo seba značku, ale komunitu. Poradiť a pomôcť s otázkami ohľadom obnoviteľnej energie. Pomôcť vyznať sa v spleti ponúk. Vybudovať si dôveru, že odporúčame to najlepšie pre všetkých a teda pomer cena/výkon. Nepriživovať sa na ľuďoch, lebo my sami sme ľudia. My sami sme užívateľmi obnoviteľnej energie a preto to máme aj na sebe odskúšané. Sme Sebestační. Doslov Podľa štatistík Census Pulse až pol milióna ľudí na konci septembra 2020 meškali splatením hypoték či s platením režijných nákladov na domácnosť. Mali minimálnu či nulovú dôveru, že ďaľší mesiac sa im to podarí s platiť včas. V ekonomickej neistote je nesmierne obtiažne sporiť na horšie časy. Veľmi nás preto hnevajú firmy, ktoré si spravili biznis z udržateľných zdrojov a premršťujú ceny. Nie je to možné aby si vlastnú energiu vyrábali iba bohatí. Potrebujeme aby boli sebestační všetci, jedine tak môžeme zachrániť našu planétu a naše peňaženky. V dome s rekuperáciou, tepelným čerpadlom a s fotovoltaikou sa viete dostať na 30,- €* za mesačné režijné náklady. * Úspora je vypočítaná na základe integrovanej ceny elektriny vrátane DPH v sadzbe DD2 s platnosťou od 1. 1. 2020. Dosiahnutá úspora sa može líšiť od geografickej polohy, orientácie panelov, spotrebiteľského správania či mikroklimatických podmienok.

Tento blog je platený.