Denník N

R. C. Sproul: Božia svätosť (Čitateľský denník 23/2023)

„Zvykli sme si očakávať od Boha milosrdenstvo. Odtiaľ je už iba krôčik k tomu, aby sme ho od neho požadovali. Keď neprichádza, našou prvou reakciou je hnev na Boha, spolu s protestom: »To nie je fér«. Rýchlo zabúdame, že svojím prvým hriechom sme stratili právo na dar života. To, že som sa dnes ráno nadýchol, je aktom božského milosrdenstva. Boh mi nič nedlhuje. Ja som Mu dlžný všetko. Ak On dovolí, aby dnes popoludní padla na moju hlavu veža, nemôžem to považovať za nespravodlivosť.“

Ak by si si mal okrem Biblie prečítať len jednu knihu, bola by to Sproulova Božia svätosť — toto odporúčanie som prednedávnom zachytil pri istom vedľajšom rozhovore. A aj keď s ním tak úplne nesúhlasím, niečo na ňom bude.

Keď sa v Písme opakuje nejaký pojem či slovné spojenie tri krát za sebou, znamená to veľkú dôležitosť a snahu poukázať na čosi intenzívne. Iba raz sa to používa pri popise Božej vlastnosti — a to svätosti. Biblia hovorí, že Boh je svätý, svätý, svätý. Takto podčiarknutá nie je ani jeho láska, ani hnev či spravodlivosť, jedine svätosť.

R. C. Sproul, americký profesor a reformovaný teológ, sa tejto ústrednej témy zodpovedne drží a ani na chvíľu od nej neodbočuje, čo pôsobí v dobrom slova zmysle kompaktným dojmom. Citujúc Starý i Nový zákon, ale aj listy Martina Luthera či slávnu kázeň Johnatana Edwardsa Hriešnici v rukách rozhnevaného Boha (ktorú lewisovsky parafrázuje pre dnešnú dobu ako Boh v rukách rozhnevaných hriešnikov) varuje pred tým, aby sme si z Boha nespravil neurčitú, blahosklonnú a bezhranične všeobjímajúcu entitu.

Boh Biblie — ako Sproul priebežne pripomína — je totiž svätým Bohom, do ktorého prítomnosti nesmie vstúpiť nič hriešne a nečisté. Ak by sme ako ľudstvo mali v tomto ohľade dostať spravodlivé zaobchádzanie, po ktorom tak často do nebies voláme, nedožili by sme sa ďalšieho rána. Preto Kristus, jeho obeť a nezaslúžená milosť daná kajúcnikom.

Božia svätosť už síce má nejakých dvadsaťpäť rokov, stále však trefne a zrozumiteľne prehovára k ľuďom dvadsiateho prvého storočia. Neoznačil by som ju síce za druhú knihu hneď po Biblii, určite si ju však prečítajte. A to nehovorím len preto, že má sympatickú obálku.

R. C. Sproul: Božia svätosť
Porta libri, 2023
184 strán
90 %

plusy
• zrozumiteľnosť pre 21. storočie
• korene v klasickej reformovanej teológii
• veľmi aktuálna téma pre západnú postkresťanskú kultúru

mínusy
• úzko profilová téma

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.