Denník N

IIOT ako cesta k Priemyslu 4.0: zistite, aký majú prínos bezdrôtové technológie pre priemyselné aplikácie

bezdrotove technologie

Nebolo to tak dávno, čo boli priemyselné zariadenia odkázané predovšetkým na zbernice, rôzne adaptéry a káblové pripojenia. Tieto časy sa už pomaly ale isto stávajú minulosťou. Rovnako ako v bežných domácnostiach, tak aj v priemyselnom prostredí je možné naplno využívať výhody, ktoré prinášajú bezdrôtové technológie. Stávajú sa navyše čoraz stabilnejšími a lepšími. Zistite, v čom spočívajú výhody IIOT a čo sľubuje nový Wi-Fi štandard.

Výhody bezdrôtových riešení v priemysle sú zrejmé aj laikom. Prinášajú flexibilitu, nižšie náklady a v neposlednom rade aj komfortnejšie ovládanie. Navyše, omnoho efektívnejšie je možné vďaka nim realizovať preventívnu údržbu a viesť prevádzkové denníky či inú dokumentáciu. Vďaka zberu množstva údajov môžete dokonca hľadať súvislosti aj tam, kde by ste ich inak určite nenašli. Tak môžete napríklad dosiahnuť maximálnu efektivitu pri type pohonu motor s převodovkou. Poďme ale pekne po poriadku.

Čo sú základné princípy IIOT? 

Ak je reč o moderných priemyselných riešeniach, čoraz pozornosti sa venuje tzv. priemyselnému internetu vecí (Industrial Internet of Things). V rámci neho priemyselné zariadenia a s nimi spojené brány odosielajú údaje do cloudu. Tak napríklad dokážete kedykoľvek zistiť, aký výkon, teplotu a spotrebu má práve konkrétny elektromotor. Tieto údaje v cloude môžete kombinovať s rôznymi ďalšími, ako je napríklad poloha, počasie alebo aktuálna vlhkosť a teplota vo vnútri prevádzky. Následne tieto údaje môžete ďalej spracovať a vizualizovať pomocou analytického softvéru.

IIOT ale otvára bránu aj tzv. machine-to-machine komunikácii, teda komunikácii medzi dvoma zariadeniami navzájom, pričom v tomto smere je potom možné hovoriť o skutočnej automatizácii, ktorá nie je priamo závislá od zásahu človeka v určitom čase.

Do tretice treba ale dodať, že IIOT nezabraňuje ľudskej obsluhe zasahovať. Práve naopak, zásahy sú možné v plnej miere, avšak vďaka možnosti vzdialeného ovládania budú ešte komfortnejšie a rýchlejšie. Okamžitý povel na zastavenie pre vibrační motor tak bude možné realizovať v priebehu sekúnd a to hoci aj z „druhého konca sveta“. V moderných priemyselných prevádzkach tak bude možné hovoriť o skutočnej flexibilite.

iot systemy

Bezdrôtové technológie stále napredujú

Vývoj bezdrôtových technológií zďaleka nie je na konci, práve naopak, napreduje míľovými krokmi a zmierňuje tak najväčšie obavy prevádzkovateľov. Medzi ne patrí najmä strach z výpadkov, nestability a zabezpečenia.

Doslova malú revolúciu má spôsobiť nový štandard Wi-Fi 7, ktorý sľubuje výrazne vyššie prenosové rýchlosti, lepšiu stabilitu signálu, ktorá bude porovnateľná so stabilitou káblového pripojenia. Veľmi sľubne pôsobí aj teoretická dátová priepustnosť Wi-Fi 7, ktorá bude viac ako 46 Gb/s. Môžeme tak predpokladať, že nové štandardy a moderné spôsoby bezdrôtového pripojenia presvedčia aj tých najväčších skeptikov.


Foto: elements.envato.com, kelheim.cz

Teraz najčítanejšie