Denník N

Všetky rádiá nehrajú dokola to isté

Foto: archív autora
Foto: archív autora

Na Slovensku máme pestrejšie terestriálne rozhlasové vysielanie ako sa na prvý pohľad zdá.

Rádio. Tip média, ktoré má stále svoju pomerne slušnú popularitu najmä vo vekovej kategórii 40+. Na Slovensku má tento druh média špeciálne miesto najmä u generácie, ktorá vyrastala v 90. rokoch minulého storočia a užívala si výdobytky krehkej demokracie v podobe prvých súkromných rádií. Hudba bola zrazu svetová, moderátori neformálni. Sociálne siete neexistovali. Interakcia s vonkajším svetom vyzerala aj tak, že ste sa dovolali do rádia, pokecali ste si s moderátorkou či moderátorom a v živom vysielaní ste pozdravili svojich kamarátov.

 

A tak, generácia vyrastajúca na rádiu, občas cestou v aute prelaďujúc rozhlasové stanice zaspomína na roky minulé a zároveň sa posťažuje: „Vo všetkých rádiách hrajú dokola to isté a vysielajú to isté…“ Počul som to z úst iných mojich rovesníkov neraz. Nie je to ale celkom pravda.

 

Slovenský rozhlasový mediálny priestor valcujú svojou počúvanosťou rádiá ako Expres, Fun či Vlna. Počuť ich všade. V práci, v reštauráciách, na pumpách. Vidieť ich všade. Stanice sa venujú aj svojim outdoor a internetovým kampaniam.

 

To, že je týchto niekoľko rádií všade počuť a vidieť, však neznamená, že na Slovensku nemáme aj množstvo menších špecifických staníc, ktoré sa odlišujú. Treba ale dôkladnejšie hľadať a pozornejšie prelaďovať.

 

Verejnoprávne rádiá

Svoju verejnoprávnu funkciu si svojim špecifickým umeleckým a hudobným zameraním určite poctivo odvádzajú všetkým známe rozhlasové okruhy RTVS Rádio DevínRádio_FM.

 

Súkromné rádiá v Bratislave

V Bratislave je ale zaujímavá ponuka aj v súvislosti s menšími súkromnými vysielateľmi. Už takmer 20 rokov vysiela v hlavnom meste Rádio Sity so svojim pozoruhodne špecifickým hudobným formátom. Hrá najmä staršiu, osvedčenú tanečnú hudbu z rokov minulých. Odlišný hudobný formát Rádia Jazz, ktoré tiež vysiela v metropole Slovenska asi predstavovať netreba. Už z názvu je to jasné. A napokon, neradno zabudnúť na Bratislavské rádio, ktoré vysiela niečo vyše roka a okrem informácií z hlavného mesta v ňom dominuje najmä hudba. Rádio sa inšpirovalo americkým hudobným formátom AAA (Adult Album Alternative), ktoré prispôsobilo slovenským podmienkam. Zjednodušene môžeme povedať, že hrá „najväčšie hity alternatívy“.

 

Špecifické multiregionálne stanice

V hlavnom meste vysiela aj Rádio Rock. Nástupca niekdajšieho rádia Antena Rock. Ako jedno z rádií mediálnej skupiny Bauer Media sa zameriava na poslucháča so srdcom a hudobným vkusom rockera. Rádio vysiela zároveň aj v Trenčíne, preto sa radí do kategórie multiregionálne. Ďalšou hudobne originálnou multiregionálnou stanicou je rádio SUB FM. Hrá prevažne novú elektronickú hudbu a okrem internetu ho môžete počuť aj na frekvenciách v okolí Nitry, Topoľčian a Partizánskeho. Rádio zároveň avizuje chuť rozširovať svoje pokrytie aj na ďalšie územia Slovenska. Príjemným zjavom medzi slovenskými súkromnými rádiami je aj košické Detské rádio. Vysiela hudbu a programy pre deti. Aktuálne si ho viete naladiť v Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici a vo Zvolene.

 

Ďalšie hudobne špecifické regionálne stanice

V kúpeľnom meste Piešťany vysiela na frekvencii 90,2 FM Rádio Piešťany. Ich hudobné zameranie by sme mohli nazvať „oldies alternatívou“. Hrajú prevažne staršiu, poctivú a kritikmi chválenú hudbu. Svojou hudbou sa mierne odlišuje aj rádio Rebeca vysielajúce v Martine s poprockovým formátom.

 

Náboženské rádiá

Napokon nemôžem nespomenúť rádia zamerané na kresťanský a náboženský obsah. V našej krajine ich v FM pásme naozaj nemáme málo. Rádio Lumen, tiež Rádio 7 a napokon Rádio Mária, ktoré vysiela až dve programové služby. Jednu po slovensky a druhú na juhu Slovenska po maďarsky.

 

Bude aj po tomto článku ešte niekto tvrdiť, že na tom našom malom Slovensku hrajú a vysielajú všetky rádiá dokola to iste?

Teraz najčítanejšie

Martin Cifrík

Viac ako dve desaťročia som pracoval v slovenských rádiách. Bol som v tých malých aj veľkých. Komerčných aj verejnoprávnych.  Pedagogiku, ktorú som vyštudoval, som prepájal aj s médiami v rámci moderátorského mentoringu. V mediálnej práci som využíval pri vedení tímu aj poznatky zo systemického koučingu, ktorému som sa v minulosti sedem rokov aktívne venoval. Poďte so mnou nazrieť do života najmä slovenských rádií.