Reakcia ISU na vyhlásenie ministra školstva a predsedu NR SR z 12.1.2016

ISU je apolitické neformálne hnutie učiteľov, ktoré dlhodobo poukazuje na problémy v školstve.

Včerajšie vyhlásenia ministra školstva a predsedu NR SR považujeme za odvádzanie pozornosti od týchto problémov.

Za organizáciou aktivít učiteľských iniciatív a štrajkovej pohotovosti nikdy nestála a nestojí žiadna politická strana. Včerajšie vyhlásenia preto považujeme za nepravdivé, účelové a neopodstatnené.

Učitelia dlhodobo poukazujú na neudržateľný stav slovenského školstva. V roku 2012 vstúpili dokonca do štrajku, ktorý organizoval OZPŠaV, a potom pokračovali v štafetovom štrajku. Vo výzvach za zlepšenie financovania školstva pokračovali aj v rokoch 2013 a 2014. Na jeseň 2015 upozornili vládu na neudržateľnosť situácie sériou protestných akcií. Súčasná vláda však naše požiadavky dlhodobo ignoruje. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti preto nemožno nijako dávať do súvislosti s blížiacimi sa voľbami. Posledná aktivita učiteľských iniciatív, Babysitting Day – Deň varovania dňa 10.12.2015, bola podľa našej mienky dostatočným signálom, že situácia je skutočne vážna a treba ju riešiť. V žiadnom prípade preto nemožno hovoriť o ultimáte.

Pripomíname, že mandát vlády SR a Národnej rady SR sa končí až uplynutím volebného obdobia. V minulosti sme boli svedkami toho, že vláda aj parlament vedia konať veľmi rýchlo a efektívne. Dúfame preto, že vláda a parlament bude konať tak, aby sa im podarilo odvrátiť hrozbu prípadného štrajku.

Slovenská komora učiteľov sa nijakým spôsobom nepodieľala na organizácii protestných akcií z jesene 2015 a neorganizuje ani štrajkovú pohotovosť.

Znepokojuje nás, že včerajšie vyhlásenia ministra školstva a predsedu parlamentu majú za cieľ znevážiť pedagogických a odborných zamestnancov v očiach verejnosti a odradiť ich od toho, aby sa zákonným spôsobom domáhali svojich ústavných práv, čo je v rozpore so základnými princípmi fungovania demokratickej a občianskej spoločnosti.

ISU s mojou skolou

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme nezávislá apolitická iniciatíva učiteľov z celého Slovenska, ktorej záleží na budúcnosti nášho školstva. Spojili sme sa s cieľom poukázať na problémy, ktoré školstvo sužujú a zároveň dosiahnuť zmenu, pretože nám nie je jedno, v akom stave sa súčasne školstvo nachádza.