Denník N

Ako OĽaNO znásilní referendum

Čo myslíte? Za ako dlho by MOST-HÍD s SMK zozbierali 350 000 podpisov? Alebo za ako dlho by zozbieral SMER 350 000 podpisov? Oni by to dokázali zozbierať aj na referendovú otázku, či sa majú Topoľčany premenovať na Ficovo? Aký by však bol výsledok takéhoto referenda? Žiaden. Len minuté peniaze tohoto štátu. Podľa mňa je nekorektné, keď politické strany míňajú peniaze od štátu na zber podpisov na referendum, ktoré bude stáť štát ďalšie peniaze. Ak budú referendá organizovať politické strany ako svoj predvolebný boj, potom by bolo správne, aby si ho aj zaplatili.

Ak teraz OĽaNO lúhuje ten istý čaj ako už  lúhovala  SAS a organizuje stranícke referendum, v ktorom bude pre istotu milión otázok, mali by si ho aj zaplatiť. Nevylučujem, že predložím do parlamentu návrh zmeny zákona o tom, že ak strana organizuje zber podpisov na referendum  alebo náklady na zber takýchto  podpisov sú vykrývané z prostriedkov  politickej strany, táto bude povinná znášať aspoň 50% nákladov na realizáciu referenda.

OĽaNO dehonestuje inštitút referenda a ešte k nemu pristupuje cynicky ako ku investícii do predvolebnej kampane. Výhodnej investícii.

Počítajme, ako sa dá zarobiť na referende. Ak ste pripravený dať zberačovi podpisov 1 EUR za podpis a nezbierajú sa podpisy pod úplnú hlúposť, v zásade môžete povedať, že podpisy zozbierate. Na to, aby ste to poistili, tých otázok dáte veľa, aby si každý našiel tú svoju. Takže investujete cca 400 – 500 tisíc EUR a máte podpisy.

Odovzdáte ich a tým ste si zabezpečili, že sa Vám o ďalšiu stranícku kampaň postará a aj ju zaplatí štát. Štát následne vyhlási referendum a tým investuje do kampane OĽaNO cca 6,5 miliónov EUR. A ak by sa OĽaNO- u podarilo presvedčiť prezidenta, aby sa referendum konalo v ten istý deň ako parlamentné voľby, to už nie je mega zhodnotenie investície, ale hotová bonanza.

Na to, aby Vám prezident vyhovel a spojil referendum s voľbami, zišiel by sa nejaký ten „presvedčovák“. Ak by bol prezidentom R.Prochádzka, ako mu presvedčovák by mu diskrétne pustili časť nahrávky z nahrávacieho štúdia sídliaceho v budove parlamentu a ak by Prochádzka nepochopil, že pre demokraciu na Slovensku a podobné patetické dôvody, je životne dôležité spojiť voľby s OĽaNO referendom, tak by sa prípadne mohla zverejniť. KeďžeR. Prochádzka nie je prezidentom, neviem aký apel použije OĽaNO na prezidenta A.Kisku.

Patetické vyjadrenia a slzy na krajíčku však určite budú. To už vieme teraz.

Samozrejme, vyhlásením termínu konania referenda OĽaNO jeho otázky prehlási za ich volebný program. V prípade, že by referendum bolo spojené s voľbami, tak vlastne by sa dostal volebný program OĽaNO do každej volebnej komisie. O takomto šťastíčku sa nesníva ani Mugabemu a iným vyhláseným demokratom.

Referendum je výdobytkom demokracie. V rukách našich „demokratov“ sa však mení na cynický nástroj politického boja.

Teraz najčítanejšie