Denník N

Slovensko – krajina výživových poradcov

Ilustračné foto – TASR/AP

Reakcia na moderný trend premnoženia rýchlokvasených výživových odborníkov.

Po niekoľkých rokoch skúseností s „lovením“ šarlatánov a im príbuznými zjavmi som sa rozhodol spísať spoločné vlastnosti profesie výživový poradca, ktoré sú aplikovateľné na slovenských a českých mladých podnikavcov (O zahraničnom trhu nemám prehľad). Hneď úvodom by som rád zdôraznil, že tento blog sa netýka žiadnej konkrétnej osoby, popisujem skupinu podľa môjho názoru veľmi podobných individualít. Ďalej považujem za potrebné kritikom tohto článku, resp. tým, ktorí sa v ňom nájdu vyjasniť, že nemám žiaden problém so svojím egom, že nemám nenaplnené ambície ani komplex menejcennosti. So svojim životom a svojou úlohou v spoločnosti som spokojný a vyrovnaný. Ba dokonca viac, som hrdý na prácu, ktorá po mne ostáva, pretože je čestná, v medziach zákonov štátu i morálnych pravidiel.

Nie každý človek žijúci na planéte Zem však dokáže okrem zákonov štátu dodržiavať aj nepísané morálne pravidlá. Typickými predstaviteľmi ľudí, ktorí sa síce pohybujú v medziach (resp. na hrane) zákona, ale úplne sa vymykajú akémukoľvek dodržiavaniu nepísaných morálnych pravidiel, sú práve rýchlopečení výživoví poradcovia.

Kto teda sú tí výživoví poradcovia?  Ako sa môžete aj vy stať výživovým poradcom? Akú máte záruku, že sa vôbec vyznajú do problematiky? Akú zodpovednosť majú výživoví poradcovia? Aké sú ich kompetencie?

Začnem citátom z knihy Zvrátená veda od Ben Goldacre:

„Teraz sa zameriame na „odborníkov na výživu“. Sú to členovia novo objavenej profesie, ktorí musia vytvárať komerčný priestor, aby vôbec ospravedlnili svoju existenciu. Aby to dokázali, musia zahaliť stravovanie tajomstvom, čo najviac ho skomplikovať a zvýšiť vašu závislosť na nich. Ich profesia sa zakladá na súbore veľmi jednoduchých chýb v interpretácii vedeckej literatúry. Z „laboratórnych údajov“ divoko vyvodzujú tvrdenia o ľuďoch, z „observačných údajov“ vyvodzujú „intervenčné tvrdenie“, vyberajú, čo sa im hodí, a napokon citujú dôkazy z publikovaných vedeckých výskumov, ktoré, pokiaľ viem, vôbec neexistujú.“

Typický priemerný výživový poradca je absolvent strednej školy, niekedy dokonca aj vysokoškolského štúdia, ktoré však spravidla nemá nič spoločného s prírodovedeckými ani medicínskymi odbormi. Príkladný začínajúci expert na výživu má od 20 do 25 rokov a nie je tučný (nie, skutočne nemusí byť ani vymakaný ako Sylvester Stallone). Takýto občan si naštuduje zopár článkov o „zdravej“ výžive buď z blogov iných výživových expertov alebo zo stránok propagujúcich niektorý z extrémistických výživových smerov. Niekedy si dokonca prečíta knihu – jednu, ok… možno dokonca dve (200 stranové). [Pre zachovanie objektivity považujem za nevyhnutné uznať, že niektorí absolvovali dokonca 6 (slovom šesť) dní trvajúci kurz! Viac, oveľa viac v diskusii.] V tomto momente sa z nášho príkladného občana stáva výživový poradca teda pardon, ešte nie, ešte posledný najpodstatnejší krok (je možné ho uskutočniť aj bez čítania tých kecov v 2 knihách a 3 článkoch o výžive). Takže konečne si založí BLOG, blog o výžive. Síce je to kópia X podobných blogov ale to nevadí… však hlavne že jeho život konečne začína mať zmysel, on začína inšpirovať ľudí (bludmi ale to nevadí), pocit dôležitosti sa dostavil a nebezpečie, ktoré predstavuje pre spoločnosť rapídne stúplo.

Síce si myslí, že cukor je jed, maslo spása, lepok toxickejší ako arzén a mäso zo supermarketu má vyššiu koncentráciu klaritromycínu ako KLACID 500 ale nevadí… To nie je podstatné. Podľa týchto ľudí totiž vôbec nie sú podstatné patofyziologické nezmysly, o ktorých sa vo svojich článkoch rozpisujú na 5 strán, podstatný je výsledok. Tomu máte porozumieť asi tak, že na blog si napíšu stovky strán kecov, na konci článkov 5 riadkov o tom že mate zjesť trošku mäska, trošku uhorky, zapiť čajíkom a neprejedať sa 3 tonami sladkostí denne a vy z ich všeobecne známych odporúčaní spolu s 10 stranami bludov predtým máte pocit, že ten úžasný génius je dokonalý, nenahraditeľný nutričný guru a len vďaka nemu ste schudli 4 kilá z váhy a desať z peňaženky.

Aká je teda úloha blogu v živote výživového poradcu? Marketing. Blog výživového poradcu nie je ničím iným iba kvalitnou dynamickou reklamou kde môže omieľať kecy o ničom dookola a navodzovať tak dojem neustáleho pribúdania cenných informácií. Tieto články majú často spoločné črty.

Rozoberajú dookola nasledovné témy (zoznam nie je kompletný, mám totiž aj iné veci na práci ako dookola vysvetľovať to isté):

  • toxíny a potrebu detoxikovať sa. – Veľmi rád by som už konečne od niekoho počul názvy aspoň piatich bájnych toxínov, ktorých nás zbaví pitie ovocných štiav mesiac vkuse. (Tým netvrdím, že pitie ovocných štiav je nezdravé, ale nepripisujme im neexistujúce detoxikačné vlastnosti.) Článok v angličtine.
  • optimalizácia hormonálnej nerovnováhy. – ??? Hormonálna nerovnováha resp. nadbytok alebo nedostatok konkrétnych hormónov je stav ktorý vám lekár objektívne diagnostikuje na základe biochemických laboratórnych vyšetrení. V prípade diagnostikovania bájnej „hormonálnej nerovnováhy“ výživovým poradcom sa jedná o vymýšľanie neexistujúcej a neprítomnej diagnózy.
  • oslabená imunita. – Alebo inak povedané – keď vás bolí hrdlo 2x ročne, trpíte podľa výživového poradcu závažne oslabenou imunitou. (Vyliečia ju samozrejme výživové doplnky z ich e-shopu.) Pre odhalenie tohto nezmyslu stačí pochopiť, ako funguje interakcia medzi tzv. obligátne čiže v každej situácii patogénnymi (choroboplodnými) mikroorganizmami a ľudským telom. V prípade takýchto baktérií/vírusov stačí, aby sa jedinec stretol s dostatočne vysokou infekčnou dávkou (počet baktérií/vírusov) a ochorie bez ohľadu na to, akú silnú imunitu má. Pre komplexný pohľad je potrebné ukončiť tému imunity informáciou, že samozrejme existujú aj mikroorganizmy tzv. fakultatívne patogénne teda príležitostne choroboplodné. Tie vyvolávajú infekciu iba u ľudí s oslabenou imunitou. Skutočne oslabená imunita je však opäť lekárom objektívne dokázateľný stav na základe laboratórnych vyšetrení.
  • adrenal fatique syndróm. – Obľúbená vymyslená diagnóza vysvetlená tu.
  • démonizovanie lepku. – Súčasným trendom je aj démonizovať lepok. Téma celiakie je zložitá a možno ju spracujem v samostatnom článku. V skratke sa však jedná o problém s dodržiavaním (často čiastočnej) bezlepkovej diéty u ľudí bez oficiálnej lekársky potvrdenej diagnózy celiakie. V prípade dodržiavania takejto diéty je nemožné, aby lekár bioptickým vyšetrením diagnózu potvrdil a výsledok je, že pacient o svojej diagnóze nevie, naďalej občasne svoju samonaordinovanú bezlepkovú diétu porušuje a tým si nenávratne škodí.

Pochopiteľne nejedná sa o žiaden originálny obsah, iba o myšlienky prebraté z iných výživových blogov resp. v lepšom prípade z výživových blogov ich zahraničných vzorov. V týchto článkoch nenájdete ani veľa overiteľných faktov, avšak keď sa v nich už nejaký ten „fakt“ vyskytne, zväčša je to biomedicínsky nezmysel, ktorý je schopný odhaliť aj maturant z chémie a biológie. Takáto je úroveň porozumenia ľudskému telu tých, ktorí nás chcú učiť, ako máme jesť.

Okrem toho, že nemáme žiadnu záruku odbornosti výživových poradcov (ak nepočítame šesťdňový kurz), nevieme ani presne, aké sú ich kompetencie. Totiž takou častou úchylkou týchto jedincov je „montovať“ sa do liečby rôznych ochorení zmenou výživy. (Týmto netvrdím, že výživa nemá vplyv na naše zdravie.) To je však časť ich práce, ktorú tí prefíkanejší málokedy verejne priznajú, keďže poskytovanie zdravotnej starostlivosti bez lekárskeho diplomu je trestným činom. Výživoví poradcovia často odhovárajú od užívania liekov, aj keď nemajú najmenšieho tušenia aké sú to lieky, ako fungujú, či sa vôbec môžu vysadiť nárazovo. Odhovárajú od návštevy lekára a sami nenesú žiadnu zodpovednosť za prípadné poškodenie zdravia ich klienta. Klienta, nie pacienta. Klienta preto, lebo ten, kto využíva ich služby, je ich zákazníkom na ktorom potrebujú zarobiť. (Diskutérom s potrebou apelovať na to, že aj farmaceutické firmy zarábajú, odkazujem, že zarábajú, ale na predávaní FUNKČNÝCH liekov ktoré prešli prísnym procesom kontroly bezpečnosti i účinnosti.) Zatiaľ čo zarábať na nezmyselných radách nekvalifikovaného človeka je morálnym odpadom najhrubšieho zrna.

Skúste ich skritizovať. Ukážte im, že sa mýlia. Vaše názory budú buď vymazané, nepochopené, ignorované, dostanete BAN alebo budete alibisticky vyzvaní nech im vysvetlíte danú problematiku, ak si myslíte, že oni sa mýlia. Prosím? Tak výživový poradca AKA profesionál si necháva platiť nemalé peniaze za svoje „múdrosti“ a vás vyzve nech ho poučíte a opravíte jeho názor? Kde má potom ich klient záruku, že, rada ktorú dostane je účinná a že poradca o mesiac nezmení názor a nebude tvrdiť niečo totálne odlišné? Poradenstvo pochopiteľne nemusí byť jediným zdrojom nekalého príjmu, ako som už načrtol, často si zriadia aj E-SHOP s predajom raw, sugar free, high-fat/low-fat (podľa trendu), GMO free výrobkov predražených tak zhruba o 500% oproti bežným potravinám. A presne pre tento e-shop je reklama na vlastnom blogu úžasná!

Ako sa teda zdravo stravovať podľa všeobecne známych zásad (ktoré sú Z A D A R M O) ?

V prvom rade považujem za nutné pripomenúť fakt, na ktorý sme ako ľudstvo už asi zabudli. Ľudia nie sú stroje, sme zvieratá! Nepotrebujeme teda počítať či na obed zjeme 453kCal alebo 471kCal a či je z toho 31% tukov alebo 40% tukov. Ľudskému telu nevadí keď prijmeme raz tej raz onej živiny viac či menej, prebytku sa vieme zbaviť pri nedostatku vydržať zo zásob. Pre dlhodobé udržanie normálnej váhy a vitality (veľmi obľúbené slovo výživových poradcov) stačí jesť bežné jedlá na ktoré sme všetci zvyknutí. Ideálne by bolo nejesť žiadne údeniny, nepiť alkohol a samozrejme nefajčiť. Všetko čo zjeme by sme mali zjesť v primeranom množstve tj. – neprežierať sa. Šport niekoľkokrát do týždňa by mal byť samozrejmosťou. BODKA. KONIEC VEDY. Tento 11 riadkový odstavec je náhradou za všetky blogy o výžive. (Pre komentujúcich: Tým nechcem povedať, že seriózna veda o výžive je nepotrebná, ale že rýchlokvasený odborníci z radov ekonómov a mnažérov zavádzajú verejnosť svojimi pavedeckými tvrdeniami.)

Text je súčasťou blogov Denníka N, nie je redakčným obsahom.
Administrátorov blogov môžete kontaktovať na adrese blog@dennikn.sk.

Teraz najčítanejšie