Denník N

Vlaky zadarmo stoja každého živnostníka 160 eur

Nič nie je zadarmo.

grafff odvody

Nič nie je zadarmo, nech sa to ľavicoví politici snažia akokoľvek i prekrútiť. Veď napríklad vlaky „zadarmo“ stoja podľa odhadov ročne až 36 miliónov eur. Ak teda niečo stojí 36 miliónov, logicky to nemôže byť zadarmo. Ak nieto tvrdí opak, najmä premiér s právnickým vzdelaním, mali by mu anulovať vysokoškolskú skúšku z výrokovej logiky. Ale späť k veci.
O kvalite cestovania v štátnych vlakoch viete určite viac, než ja. Napriek tomu som presvedčený, že mnohí z vás cestujú tými istými vlakmi, ktorými som ešte ako vysokoškolák cestovával.
Na Slovensku je dnes približne 220-tisíc ľudí so živnostenským listom. Sú to ľudia, ktorí bez ohľadu na ich aktuálnu finančnú situáciu, hospodársky výsledok či neuhradené faktúry, musia každý mesiac platiť štátu odvody vo výške minimálne 202 eur.
Keďže v praxi je 20 opatrení z oboch Ficových balíčkov, ktoré musí niekto platiť, čo keď práve vlaky „zadarmo“ platia všetci živnostníci. Preto ak by sa toto nezmyselné opatrenie zrušilo, každému živnostníkovi by mohol štát znížiť ročné odvody o 160 eur!
Vo chvíli, kedy by sme chceli byť sociálni a vytvoriť dve skupiny živnostníkov (čo nie je veľmi spravodlivé) a po zrušení vlakov „zadarmo“ by sme znížili len tým, ktorí platia minimálne odvody, na svojich peňaženkách by to pocítili ešte viac. Pretože ak minimálne odvody platí približne 150-tisíc živnostníkov, štát by im zrušením vlakov „zadarmo“ dokázal znížiť odvody o 240 eur ročne.
Toto samozrejme vie aj končiaca vláda, ale nechce to spraviť. Pre ňu dôležitejšie to, ako ich iluzionistickú show ocenia voliči, než to, kto ju bude platiť.
Pravicová vláda musí mať ambíciu zabezpečiť, aby ľuďom ostalo v peňaženkách viac peňazí. Aby mali slobodu rozhodovať sa, čo si za svoje peniaze kúpia. Či lístok na vlak, autobus alebo benzín do auta. Alebo čokoľvek iné.
Preto za SDKÚ–DS hovoríme jasne: Vlaky zadarmo zrušíme a z ušetrených peňazí znížime živnostníkom odvody.

Teraz najčítanejšie

Milan Roman

Začínal som ako živnostník, dlhé roky som podnikal. Dnes som šéfom novovytvorenej sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS kandidujem na kandidátke SDKU-DS s číslom 2.