Denník N

Prečo budem 5. marca voliť Laciho Lörinca?

Rozhodol som sa napísať krátke zhrnutie dôvodov prečo budem v blížiacich sa parlamentných voľbách voliť človeka, ktorého osobne poznám a nie len tváre z billboardov, s číslami pod menom.

Prečo budem 5. marca voliť Laciho Lörinca?


Keď som pred viac ako rokom vstupoval do politického života, nevedel som, že spoznám tak veľké množstvo ambicióznych, vzdelaných a perspektívnych ľudí, v rôznom veku, s rôznymi názormi, ale s jedným spoločným cieľom. Pokúsiť sa postupne meniť Slovensko na lepšie miesto pre život všetkých ľudí, ktorí tu žijú alebo budú žiť.

Medzi jedného z nich patrí aj Laci Lörinc z Košíc, ktorého som spoznal v roku 2014 a vedel som, že s ním chcem spolupracovať a naberať od neho nielen politické skúsenosti. Mladý človek ako ja, potrebuje pri svojich začiatkoch v politike pomocnú ruku, ktorá ho navedie na správnu cestu. Či je správna ukáže až čas, ale dôležité je, že nejaká cesta vôbec existuje. Ale nie o tom som chcel.

Laci je mladý človek, ktorý vie čo chce a čo očakáva od svojho života. Vníma svet ako otvorený priestor, ktorý všetkým ponúka určitú príležitosť a otvára dvere pre spoznávanie nových ľudí a vecí.

Otvorenosť. Vlastnosť, ktorú nemá každý človek a už vôbec nie politik. Práve táto Laciho vlastnosť ho vystihuje asi najlepšie. Otvorený novým možnostiam, názorom, pohľadom a debate o akomkoľvek probléme. Problémy rieši hneď ako sa vyskytnú, nebojí sa povedať vlastný názor a dokáže čeliť kritike, ktorá ho posúva vpred.

Odvaha. Ďalšia dôležitá Laciho vlastnosť. Bez odvahy by nikto z nás nikdy nič nedosiahol. Na začiatku každého činu je vždy nejaká myšlienka a odvaha presadiť ju. Bez odvahy, by Laci nikdy nevstúpil do politiky, nikdy by nezaložil úspešnú neziskovku a neuskutočnil množstvo zahraničných projektov pre mladých ľudí.

Čestnosť. Ak vám dá niekto čestné slovo, že pre vás niečo urobí a potom sa na vás vykašle, asi mu už znova veriť nebudete. S niečím takým som sa osobne u Laciho nestretol a verím, že takých ľudí je mnoho.

Rešpekt. Rešpekt k hodnotám, tradíciám, iným národnostiam, ľuďom a hlavne rešpekt k sebe samému. Ak s niečím nesúhlasí, povie to, ak niečo nechce, odmietne to, ak má niekto iný názor, rešpektuje to a neútočí. Nie každý mladý človek dokáže rozumne a najmä slušne vyjadriť svoj vlastný názor s patričným rešpektom názoru iných ľudí. Hľadá riešenia a spôsoby ako vysvetliť ľuďom, že sa veci dajú robiť aj inak a lepšie.

Skromnosť a ľudskosť. Dopraje sebe, ale zároveň vie dopriať aj iným. Je skromný a zároveň ambiciózny, s pevným presvedčením, že to čo robí, má zmysel. Verí v seba, ale nevyvyšuje sa nad iných ľudí.

Najradšej mám z jeho úst vetu: „ Pali, neni problém“. Ak sa vyskytne problém, rieši ho a je ochotný pomôcť. Úplne spontánne sa dokáže zabaviť a hlavne sa na nič nehrá. To si na ňom a na ľuďoch s rovnakými vlastnosťami vážim najviac. Klamať, podvádzať, zavádzať a pretvarovať sa dokáže veľa ľudí. Našťastie sa medzi nami nájdu aj poctiví, čestní a po Oscarovi netúžiaci ľudia ;)

Podobných ľudí potrebujeme vo všetkých častiach spoločnosti, pre politiku to platí dvojnásobne. Ak chceme niečo začať reálne meniť, musíme začať od seba. Žiadna zmena sa neudeje len tak, bez nejakej aktivity a bez pričinenia. Mladým patrí budúcnosť, mladým patrí svet. Cestujte, spoznávajte nové veci, žite život naplno, nebojte sa vyskúšať niečo nové, ale hlavne nikdy nezabúdajte na svoj domov. Laci to skúsil, začal meniť svet podľa seba, spoznáva ho, ale nezabúda odkiaľ je a ostal bojovať za lepšiu budúcnosť.

Tento môj blog nemá byť chválospevom ani oslavnou ódou. Chcem len ukázať, že konkrétni ľudia, s konkrétnymi životnými úspechmi a cieľmi, by mali dostať príležitosť aj v politickom živote. Laci už takú príležitosť dostal a šesť rokov sa aktívne venuje komunálnej politike. Jeho schopnosti ale siahajú vyššie, a preto mu 5. marca 2016 dám svoj hlas.


Nevolím virtuálne číslo bez tváre, volím konkrétneho kandidáta so životným príbehom a cestou, pretože viem, že to má zmysel.

Laci Lörinc #41 – Kandidát na poslanca do NR SR – #41

 

1003391_10206932488569093_5704751591548079227_n

Teraz najčítanejšie

Pavol Popovec

Aktívny občan, ktorému záleží na svojom okolí, veciach verejných, miluje šport a chce meniť veci k lepšiemu. Budúcnosť je jasná, budúcnosť je...v našich rukách. HLAVNE MESTO KOŠICE.