Denník N

Čo urobíte ďalej, učitelia?

Štrajk síce de facto pokračuje naďalej na mnohých školách, ale už ani najtvrdší optimisti neočakávajú, že súčasná vláda stihne prerokovať a schváliť ich požiadavky. Znamená to však ich neúspech?

V pondelok  protestovalo v Bratislave asi tritisíc demonštrantov,  v nasledujúcich dňoch už v menšom počte aj v iných slovenských mestách. Konali sa debaty a diskusie, na sociálnych sieťach sa rozpútalo informačné masírovanie verejnosti o nedostatkoch a chybách v školstve, naplno sa rozbehli aj rôzne iniciatívy, ako napríklad aj Iniciatíva zahraničných študentov. Aktívne sa zapojila aj naša škola, Gymnázium bilingválne v Žiline, ktorá pripravila akademickú debatu študentov o tom, či by súčasná vláda mala/nemala splniť požiadavky štrajkujúcich profesorov, ktorá nakoniec prešla do otvorenej a racionálnej diskusie študentov, učiteľov i lokálne kompetentných za školstvo.

Ak už môžeme v tomto momente zosumarizovať protestné dianie na Slovensku za posledný týždeň, vidíme, že podujatia neboli podporené masovou účasťou verejnosti. Nebola ochromená doprava ani rozbité výklady, ani polícia nemusela vážne zasahovať. Všade vládla pokojná atmosféra, z ktorej bol cítiť ozajstný entuziazmus a hlad po zmene. Aký je však výsledok?

Štrajk učiteľov nedokázal pohnúť slovenskými politickými elitami. Vláda ukázala svoju neschopnosť a pohŕdanie požiadaviek protestujúcich, opozícia sa azda v strachu približujúcich sa volieb nezmohla na viac ako na vágne vyjadrenia súhlasu a podpory, dokonca neboli schopní ani nájsť dostatok hlasov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Čítajúc ich volebné programy sa dozvieme, že ani oni nemajú pripravené vízie a plány, ktoré by status quo v školstve zmenili. Učitelia nedokázali úplne presvedčiť ani verejnosť o tom, že ich štrajk a povolanie má celospoločenský zmysel. Priniesli síce vietor do stuchnutej predvolebnej diskusie, ktorá sa doteraz skôr točila o bezpečnosti a utečencoch, ale podľa posledného prieskumu, ktorý dala vyhotoviť RTVS, to s voličskými preferenciami aj tak veľmi nepohlo. Priniesli teda protesty vôbec nejaké pozitíva?

Isteže. V prvom rade sa konečne upriamila pozornosť všetkých na problémy v školstve. Každý o nich tušil, ale nikto si ich nechcel pripustiť k telu. Teraz sa k nemu vyjadrujú sa učitelia, experti, študenti aj rodičia, novinári sa predbiehajú v porovnávaní Slovenska s ostatnými krajinami EÚ či OECD. Prebieha diskusia a človek začína mať na chvíľu pocit, že práve ochutnáva demokraciu v jej ideálnej podobe. Ďalej, dal sa dokopy tím angažovaných a reformne ladených učiteľov, ktorí sa spojili  v rôznych iniciatívach a v občianskych združeniach so spoločnými mottom: zlepšiť školstvo. Tu sa skrýva najväčší potenciál. Sila učiteľského protestu sa neskrýva v kvantite, veď skoro 6/7 pedagógov zostalo za katedrou, ale v kvalite a kompetentnosti tých, ktorí sa zapojili. Tým je tento štrajk výnimočným a sľubným nielen pre slovenské školstvo, ale aj pre vzrast občianskej akcieschopnosti a uvedomelosti. Nakoniec, januárové protesty nesú aj symbolický význam. Vzdelanosť si domáha väčšieho uznania a ocenenia, ktoré mala dostať už automaticky pri formovaní štátu v 90-tych rokoch. Boj o česť, vskutku nevídaný jav v 21. storočí. Učiteľ je donútený presviedčať spoločnosť o tom, že je dôležitý, že škola je  dôležitým miestom, na ktorom sa reálne ovplyvňuje budúcnosť našej krajiny. Oproti nemu stojí populistická vláda, neschopné odbory a pasívna mlčiaca väčšina, ktorá sa im len sťažka snaží porozumieť.

Štrajkujúci učitelia  však stále neustupujú od svojich požiadaviek a odhodlali sa protestovať ďalej. Či už to budú štafetové štrajky, či pravidelné protesty, ich hlas neutíchne. A to je dobre. No k tomu, aby vaša snaha nevyšla nazmar, sa musíte posunúť ďalej. Je nevyhnutné, aby ste sa spojili, vytvorili jednotný program, ktorý bude obsahovať skutočne reformné kroky a našli medzi sebou takých, čo ho budú prezentovať a presadzovať v spolupráci s ministerstvom školstva. Učitelia, buďte pripravení na mesiace strávené vyjednávaním medzi sebou a následne s budúcou vládou,  počas ktorých budete hľadať znovu a znovu politickú i akademickú podporu a motiváciu ísť hlavou proti múru. Žiadnej inej cesty k lepšiemu školstvu na Slovensku niet. Nezabudnite však- stoja za Vami študentské a mimovládne organizácie, prezident, média, či kultúrne a intelektuálne osobnosti, ktorí Vám budú vždy oporou.

 

Teraz najčítanejšie