Denník N

Prečo by mali byť potrestaní tí, ktorí zničili Biľakov pomník

Neľakajte sa, prosím, toto nie je text žiadneho komunistu. Diskusia okolo tejto kauzy mi ale pripomenula myšlienku Henryho Thoreau-a, o ktorú by som sa rád podelil a ktorá, dúfam, vysvetlí vaše znechutenie z (mierne provokatívneho) názvu článku.

Americký filozof Henry David Thoreau (1817 – 1862) napísal v polovici 19. storočia esej s názvom „Vzťah jedinca a štátu“, ktorá sa stala základom (v dnešnej dobe masívne nepochopenej) tzv. občianskej neposlušnosti. Základom spomenutého textu je tvrdenie, že existujú vyššie zákony, ako zákony štátu, v ktorom žijeme. Thoerau ich nazval zákonmi svedomia a vnútorného hlasu, ja k nim rád pridávam ešte slovo „morálka“. Ak sa stane, že sa tieto dve skupiny zákonov dostanú do konfliktu, sme povinní riadiť sa zákonmi svedomia.

Potiaľto to pravdepodobne ovládajú všetci prívrženci hnutí ako Berieme si späť svoju krajinu a podobní pomätenci. Keby však čítali Thoreau-ovu esej ďalej dozvedeli by sa, že každý, kto sa takto rozhodne, musí byť zároveň pripravený prijať trest za porušenie zákonov krajiny, v ktorej žije.

Znehodnotenie pamätnej tabule a busty V. Biľaka, jedného zo signatárov tzv. pozývacieho listu, je ukážkovým príkladom správania, ktoré opísal Thoreau. Peter Kalmus s Ľubošom Lorenzom vedome porušili zákony našej spoločnosti, pretože, domnievam sa, konali podľa svojho svedomia a morálky. Ja osobne ten čin schvaľujem a vážim si odvahu s akou jednali, lebo som presvedčený, že veľmi dobre vedeli, že ich za to čaká trest. Tým chcem povedať aj to, že nemôžem súhlasiť s tými, podľa ktorých by za tento čin trest nasledovať nemal. Žijeme totiž v demokratickom štáte a jeden z našich zákonov, ktoré musíme dodržiavať všetci, bez ohľadu na naše pohnútky, hovorí aj to, že poškodzovanie majetku niekoho iného je zakázané a trestné.

Chyba je totiž v niečom inom – v tom, že svedomie a vyššie princípy našej spoločnosti sa ešte nevyvinuli natoľko, aby sme si spoločne zaviedli zákon, ktorý by zakazoval stavať pomníky predstaviteľom zločineckých a totalitných ideológií. Pokiaľ sa tak nestane, budeme „odkázaní“ na svedomie a morálku jednotlivcov, trebárs aj za cenu trestu.

Teraz najčítanejšie