Denník N

# Yes, we can!

Strana # Sieť prostredníctvom svojej odborníčky na zdravotníctvo MUDr. Copákovej vyjadrila názor, že jej nejde o kreslo ministra zdravotníctva, ale o pacienta. Oceňujem dobrý úmysel. Ale zmena fungovania zdravotníctva je podstatne zložitejšia ako vybavenie úveru vo FIO banke.

Strana Sieť svoj volebný program pre zdravotníctvo pripravovala dlho za zatvorenými dverami. Svoje programové ciele spolu s menom hlavného odborníka zverejnila len nedávno. Nie sú mi známe žiadne analýzy, žiadne mená, ktoré by sa seriózne zaoberali ako nanovo vystavať „dizajnový eko-dom“ zdravotníctva.

„Strana Sieť prinesiete zásadné zlepšenie a skvalitnenie služieb v zdravotníctve. #SIEŤ má jasný plán na skutočnú reformu takéhoto komplexného organizmu a bude si naň prostredníctvom novej generácie verejnej služby pýtať od ľudí mandát.“

Vaša predvolebná rétorika je vágna. Iste, hmotná zodpovednosť a boj so schránkovými firmami sú kroky, ktoré smerujú k zlepšeniu korupčne prehnitého prostredia, ale tým sa všetko iba začína.

Čakacie doby

Čakacie doby sú vo Švédsku, Anglicku, Nemecku, všade. Problém slovenského zdravotníctva nie je to, že ľudia musia na operačné zákroky alebo vyšetrenia čakať, ale to, že:

  1. nevedia, či so svojim problémom vôbec čakať môžu
  2. nemajú istotu, že čakajú spravodlivo
  3. a predovšetkým to, že čakajú na často nekvalitnú službu.

Preto si myslím, že bojovať s dlhými čakacími lehotami je síce správne, ale nie prioritné.

Ďalšie opatrenia v programe strany Sieť

V programe a v diskusiách sa strana Sieť uchyľuje k všeobecným vyjadreniam:

„…hodnotenie služieb poskytovateľov zdravotnej starostlivosti bude viazané nielen na hospodárske výsledky, ale najmä na kvalitu služieb a spokojnosť pacientov. Naším cieľom bude meranie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, a to aj s prispením informovaného pacienta, ktorý bude motivovaný k zodpovednosti za svoje zdravie.“

Prejsť od slov k činom sa nedá bez konkrétnej vízie. Ako objektívne merať kvalitu zdravotnej starostlivosti a spokojnosť pacientov? Odpoveď na túto otázku si vyžaduje samostatnú pracovnú skupinu.

Sieť nie nie je konzistentná ani v otázke zdravotného poistenia. V programových cieľoch do roku 2020 sa píše:

„Sieť pripraví zrušenie zdravotných odvodov.“

Argumenty doktorky Copákovej:

„SIEŤ zavedie jasné pravidlá pre zazmluvňovanie poskytovateľov Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Definovaním štandardu zdravotnej poisťovne otvoríme otázku dobrovoľného pripoistenia, ktoré bude motivovať poisťovne k samotnej súťaži o pacienta.“

Aký konkrétny plán má strana Sieť so zdravotným poistením na Slovensku?

Ak sa má slovenské zdravotníctvo pohnúť z marazmu, v ktorom sa teraz nachádza, je nevyhnutné, aby sa tejto téme začala venovať široká, dostatočne odborne fundovaná pracovná skupina. Presadenie štrukturálnych zmien a ich uvedenie do praxe je v kultúrnom prostredí nesmierne náročný proces. Začína pomenovaním problémov, pokračuje vypracovaním konkrétnych riešení a následne naštartovaním pilotných projektov, ktoré časť odporúčaní uvedú do praxe.

Vyzývam stranu Sieť a ostatné pravicové politické subjekty, aby vytvorili nadstranícku odbornú pracovnú skupinu pre záchranu slovenského zdravotníctva. Aby jasne:

  1. odmietli spoluprácu so stranou Smer, ktorá slovenskému zdravotníctvu spôsobila devastačné poranenia
  2. vyslali jednoznačný signál investičnej skupine Penta, že zdravotnícke zákony sa odteraz nebudú písať v Digital parku
  3. začali robiť poctivú prípravu zdravotníckej reformy v pracovných skupinách koncentrovaním nezávislých odborníkov

Nasledujúce volebné obdobie s najväčšou pravdepodobnosťou vyhrá Smer a zostaví vládu s SNS. Toto obdobie treba využiť na to, aby sa pripravil konkrétny a zmysluplný plán obnovy slovenského zdravotníckeho a sociálneho systému.

Aby neostalo len pri dobrom úmysle.

 

 

Teraz najčítanejšie