Denník N

Ako si predstavujem poctivú poslaneckú robotu

Jeden zo stopäťdesiatich, štyri roky, tisíce dokumentov. Problémy, ktorými sa bude parlament zaoberať, nedokáže predvídať. Ako môže poslanec pracovať poctivo?

V nasledujúcich dňoch bude veľa kandidátov do NR SR hovoriť o tom, akým témam sa chcú venovať. To je, samozrejme, dôležité. Z môjho pozorovania fungovania parlamentu sa mi však zdá, že rovnako podstatné je mať premyslené, akými zásadami sa chce človek pri práci poslanca riadiť.V iných krajinách vidíme, že poslanci dokážu byť efektívnymi zástupcami voličov – či už v tvorbe legislatívy, alebo pri vykonávaní dôležitých kontrolných právomocí. U nás, žiaľ, máme najmä neviditeľnú masu.

Pre dobré fungovanie parlamentu má, samozrejme, veľký význam nastavenie pravidiel, ktoré určujú jeho chod. Spôsoby ako ho zlepšiť bez zásadných ústavných zmien (od spomalenia legislatívneho procesu po posilnenie kapacít kontrolných výborov) som ešte spolu s Miroslavom Beblavým opísal na jeseň.

Pri všetkom sa však nedá vyhovárať na to, že bez veľkých zmien nedokážem byť zodpovedným zástupcom voličov. Dôležitý je aj individuálny prístup – niektoré veci môže poslanec začať robiť aj samostatne a dobrovoľne. Za seba môžem sľúbiť, že v prípade zvolenia sa budem riadiť týmito zásadami:

  • Pre veľkú časť poslancov je mandát bokovka pri iných aktivitách. Nebudem vykonávať žiaden iný volený mandát ani inú pracovnú činnosť, ktorá by mala charakter zamestnania. V “práci-parlamente” budem aj mimo schôdze NR SR.
  • Neexistujúca regulácia lobingu umožňuje bujnenie kontaktov medzi zákonodarcami a lobistami, ktoré sa často pretaví do čudesných pozmeňujúcich návrhov.  Zverejním denník stretnutí s lobistami. Nebudem prijímať veľké dary a prípadné drobné budem zverejňovať.
  • Kontakt medzi poslancom a voličom takmer neexistuje.  Na e-maily budem odpovedať najneskôr do dvoch pracovných dní. Raz mesačne budem robiť otvorené stretnutie s verejnosťou, aj mimo Bratislavu.
  • Ak niekto prácu poslanca myslí vážne, je pre neho kľúčové mať okolo seba kvalitný tím asistentov. Žiaľ, nie je tomu vždy tak. Nových spolupracovníkov budem vyberať v otvorenom výberovom konaní na základe meritokratických a odborných kritérií.
  • Majetkové priznania sú bezzubé a každý sa vyhovára na čakanie na zákon. Riziko nepredstavuje len rýchle nadobúdanie majetku, ale aj nedeklarovné väzby poslancov. Každoročne zverejním detailné majetkové priznanie a deklaráciu o konflikte záujmov.
  • O svojich aktivitách budem informovať na webe, facebooku a v pravidelnom newsletteri.

Veľa som tiež rozmýšľal nad tým ako naformulovať prísľub skutočne študovať dáta a argumenty pri legislatíve, ktorou by som sa zaoberal. Ťažko, ale hádam stačí to, že nikdy som nad vecami inak nerozmýšľal. Ako k problémom pristupujem, si môžete prečítať na mojom webe.

A áno, aj mne príde sľubovanie takýchto vecí zvláštne, lebo by mali byť prirodzené. No všetci vidíme, že nie sú a kým sa tak nestane, na mnoho poslancov sa, žiaľ, ľudia budú pozerať ako na darmožráčov živených z daní.

Páči sa vám moja predstava? Pridajte sa a podporte ma.

Som presvedčený, že kampaň nemusí byť postavená na obrích výdavkoch a donoroch a dá sa robiť aj zdola. Pár sto eur, ktoré by som chcel vyfundraisovať, použijem na čo najefektívnejšie šírenie hodnôt tejto kampane – prostredníctvom online reklamy a eventov.

Pohyby na transparentnom účte môžete sledovať tu, zároveň naň môžete prispieť. Myslím, že je na čase ukázať, že politka nemusí byť len o veľkých peniazoch, ale aj o množstve malých darov zdola. Preto sa každý, aj páreurový dar ráta. Vďaka.

Teraz najčítanejšie