Denník N

Minister Čislák krivo obviňujúci

Minister zdravotníctva Čislák podal včera trestné oznámenie na zdravotné sestry. My sme zasa dnes podali trestné oznámenie na ministra Čisláka. On ich obvinil zo šírenia poplašnej správy. My jeho podozrievame zo spáchania trestného činu krivého obvinenia.

Už sa to množí ako šváby. Minulý týždeň minister vnútra Kaliňák avizoval podanie trestného oznámenia na novinárky Trendu, ktoré napísali článok o rozsiahlych daňových podvodoch, pri ktorých existuje podozrenie, že do nich boli zapletené aj špičky Smeru, vrátane Kaliňáka a Počiatka. Je úbohé, ak sa ministri dosluhujúcej Ficovej vlády nedokážu obhájiť inak ako podávaním trestných oznámení na svojich kritikov.

Tak sme sa spolu s mojím kolegom z OKS Ivanom Kuhnom a s kolegom slniečkarom a mladým liberálom Jakubom Nedobom rozhodli, že im to trochu skomplikujeme. Minulý týždeň sme podali trestné oznámenie týkajúce sa podozrení obsiahnutých v článku v Trende. Dnes kontrujeme Čislákovi, lebo zdravotné sestry sa podľa nášho názoru šírenia poplašnej správy nielen nedopustili, ale ani dopustiť nemohli.

Aby išlo o trestný čin, musí byť poplašná správa objektívne nepravdivá a zároveň spôsobilá vyvolať vážne znepokojenie časti obyvateľstva. Vyjadrenia sestier nespĺňajú ani jednu z týchto podmienok. Trestného činu šírenia poplašnej správy sa páchatelia zvyčajne dopúšťajú konaním typu telefonátu, v ktorom oznámia, že je niekde umiestnená bomba. Takéto tvrdenia bývajú často objektívne nepravdivé (bomba sa na danom mieste nenachádza), lživé (páchateľ tvrdí, že tam bomba je, hoci si je vedomý, že nie je), spôsobilé vyvolať znepokojenie aspoň časti obyvateľstva (v okamihu oznámenia tejto informácie obvykle nie je možné úplne vylúčiť, že tam bomba skutočne je a môže niekoho ohroziť).

Oproti tomu verejne prednesené vyjadrenia zdravotných sestier o ohrození poskytovania zdravotnej starostlivosti nie sú ani objektívne nepravdivé (ide o ich hodnotenie situácie), ani lživé (o pravdivosti svojich tvrdení sú subjektívne presvedčené) a nie sú spôsobilé vyvolať znepokojenie časti obyvateľstva (sú okamžite konfrontované s vyjadreniami predstaviteľov ministerstva zdravotníctva, vedení nemocníc a je možné ich overiť aj priamo v nemocniciach).

Preto trestným činom nie sú vyjadrenia sestier, ale môže ním byť trestné oznámenie, ktoré proti nim podal minister Čislák. Nedal ho totiž preto, žeby si naozaj myslel, že sestry páchajú trestný čin, ale preto, že ich chcel zastrašiť. A takéto počínanie si zaslúži nielen odsúdenie, ale aj odpoveď. Tu je tá naša.

Minister Čislák si na tlačovke nepamätal, za aký trestný čin dáva na sestry trestné oznámenie. Tak po tomto si to snáď už bude pamätať.

***

Trestné oznámenie – krivé obvinenie – Čislák

Teraz najčítanejšie