Denník N

Vážené zdravotné sestry, ďakujem, že ste odišli.

Možno Vás budem zajtra potrebovať, ale nechcem POTEMKINOVSKÉ nemocnice. Podozrivé sú Rašiho a Čislákove tvrdenia o zabezpečenej akútnej starostlivosti a špičkovej medicíne.* A pán, čo by pacienta neopustil o tom pravdepodobne od týchto dvoch lekárov vie. Pozrime sa na dôkazy.

*Podľa analýz, ak by u nás fungovalo zdravotníctvo tak, ako v susednej ČR, tak by ročne u nás zomrelo o 3000 ľudí menej. Pritom v ČR ide na zdravotníctvo menej na obyvateľa z rozpočtu, ako u nás. Zdroj: Keby sme mali české zdravotníctvo, zachránili by sme ročne tritisíc ľudí, Každý rok zbytočne zomrie jedna dedina

Vy to dobre viete. Hlavne Vy, ktoré pracujete na JIS, ARO, kde by mali byť minimálne 2 sestry a sanitár a často je tam iba 1 sestra! Zdroj: Ohrozená bezpečnosť pacientov na JIS, OAIM, (ARO)

Viem si spočítať, že je lepšie poukázať na problém dnes a takto, ako čakať do súdneho dňa, kým sa uhladení páni spamätajú. Uhladeným pánom totižto nejde o zdravie pacienta, ale o imidž pred voličom. A to je rozdiel!
Ak platí vyššie uvedené, a ja som spoznal, že platí, tak u nás denne zomrie AJ BEZ VAŠÍCH VÝPOVEDÍ zbytočne vyše 8 ľudí na nedostatočnú starostlivosť. Tak prečo by som sa mal trápiť rizikom, že Vás budem zajtra potrebovať, aj keď v niečom patrím do spádovej oblasti jednej z týchto 3 nemocníc? (Prešov, Žilina, Trnava) Šanca, že zomriem počas nasledujúcich desiatok rokov na zlú starostlivosť je vyššia, ako že zomriem počas mesiaca, keď už máte toho dosť a nepracujete.

Plne súhlasím s: Výpovede sestier poukazujú na katastrofálny stav zdravotníctva a viem, že tvrdenie „O povolanie zdravotná sestra už dávno prestáva byť záujem. V počte zdravotných sestier na 1000 obyvateľov patrí podľa OECD 2015 Slovensku takmer najnižšia priečka, v prepočte chýba na Slovensku cca 15.000 sestier. Chýbajú lekári špecialisti. Ministerstvo nevytvorilo podmienky na generačnú obmenu.“ je takmer pravda. Chýba ich „iba“ 14 000!

Sám som sa dostal neskoro na operáciu.
Operácia, ktorá mala byť akútna sa pre problémy, ktoré sa ututlávajú vykonala až za 20 hodín od kedy by sa môhla pri funkčnom zdravotníctve. Tak ja sa len smejem, keď počúvam Čisláka, Rašiho a hovorcu ministerstva, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená. Aj trestnému oznámeniu za šírenie poplašnej správy od Čisláka som sa smial, keďže okrem banality, že nevedel za čo, nemal ani dôvod, keďže sám bol lekár a musel situáciu poznať aj bez výpovedí.

Ležal som v jednej z týchto troch nemocníc,
kde ste to už nevydržali a dali výpovede. Videl som na Vašich tvárach v TV, že ste výpovede dali neradi. Keď ste o polnoci opúšťali nemocnicu. Bolo mi z toho smutno, ale stojím za Vašim názorom. Viem, že pre vyššie spomenutú prepracovanosť to bolo to paradoxne to najlepšie, čo ste mohli urobiť. Motor má svoje maximálne otáčky, nielen človek. Tento článok Zdravotná sestra Barbora odchádza z nemocnice fyzicky a psychicky vyčerpaná, kde sa píše aj o 164 v práci nachodených kilometroch za mesiac a žiadnom voľnom víkende je toho dôkazom. A nie sú to vychádzkové kilometre, ako by sa mohlo zdať tomu, čo Vás volá do práce a povedal, že ON by od pacienta neodišiel. ON nemá právo hovoriť nič, pretože ON sa o pacienta nikdy profesionálne nestaral! ON sa živí celý život iba ústami a grimasami ako herec a ON je spoluzodpovedný svojimi 8 rokmi vládnutia za to, že ste v zúfalstve tušiac pokračujúci stav v zdravotníctve odišli.

Pretože:
Od roku 2000 Vás ubudlo 20%.  A keďže populácia na Slovensku starne, mali by ste práce viac aj keby sa stavy zdravotných sestier neznížili o 20%!

A Teraz čo na to prezident a čo na to premiér:
PREZIDENT:“Mrzelo by ma, keby  Slovenské zdravotníctvo prišlo čo i len o jednu kvalitnú zdravotnú sestru, tým, že sa nenájde rozumná dohoda.Prezident žiaľ nemá kompetencie.

PREMIÉR SR:Ústami hovorkyne odkázal, že nemocnice môžu prijať iba toľko sestier, koľko je voľných pozícií. Ak ste si nevšimli, premiér sa ústami hovorkyne vyjadruje keď sa za niečo hanbí. Keď je mu to nepríjemné a nechce, aby sa negatívum jeho výrokov PLNE spájalo s ním.

Komu ešte nestačilo, kto za neho kope a prečo je pravda, že zdravotná sestra, ktorá dala výpoveď paradoxne bojuje za jeho zdravie, môže čítať ďalej. Dozvie sa aj prečo padlo trestné oznámenie na Čisláka a aj inými slovami to čo som už napísal.

Mzda zdravotných sestier je na „krízovych“ oddeleniach neprimerane nízka.
V niektorých nemocniciach a na niektorých pracoviskách je to v poriadku, ale aj tak v priemere v zdravotníctve ak si vyštudované zdravotné sestry hľadajú inú prácu, keď vidia čo a za koľko majú robiť asi nie je včetko v poriadku. A ARO a JIS oddeleniach, kde nemocnice šetria nepreplácaním sobôt, nedelí, nadčasov(Len, aby sa oficiálne „dodržal“ zákonník práce.) už tobôž nie. Keď som sa po operácii prebral, riešili ste veci, ktoré by ste vo fungujúcom zdravotníctve nemuseli riešiť. A to neboli žiadne výpovede. Bolo to však tiež v období, keď ministerstvo hlasom hovorkyne tvrdilo, že je všetko v poriadku. HAHAHA. Môžete hovoriť tým, čo radi chodia na Vaše kurzy pozitívneho myslenia o vláde strany SMER – SD spojené s koncertom skupiny DESMOD.

Aj keby sa mi teraz niečo stalo, a pre nefunkčné 3 nemocnice by sa mi poškodilo zdravie, alebo by som zomrel, určite by som za to nevinil Vás zdravotné sestry, ktoré ste dali výpovede. Veď naše zdravotníctvo je nefunkčné od kedy som ho spoznal. :) Vy nie ste zodpovedné nášho zdravotníctva. ;) Aj keď existujú tisíce ľudí, čo by z Vás radi spravili vinníkov, pretože závidia plat, ale už nie prácu. Tým by som dal iba prečítať predchádzajúce aj nasledujúce články:
O počte zdravotných sestier v SRSestry bojujú aj za Vás. z ktorých jednoznačne vyplýva, že sestier je málo, a že „Čím viac a vzdelanejších sestier, tým väčšia šanca, že prežijete pobyt v nemocnici.„. Z vlastného egoistického hľadiska by môhli usúdiť, že mať dosť a spokojných sestier sa v nemocniciach proste oplatí. ;)

Zdrojov na túto tému je viac a napr. aj tu Z našich nemocníc zmizli tisícky sestier sa dočítam to isté: „Za päť rokov na Slovensku ubudlo 2 300 zdravotných sestier. Klesá aj záujem o štúdium tejto profesie.“,
„Kým napríklad v roku 2008 na Slovensku bolo 33778 zdravotných sestier, podľa posledných údajov Národného centra zdravotníckych informácií je ich o 2 300 menej.“
„Analytik INEKO Dušan Zachar varuje, že už dnes máme na Slovensku menej sestier, ako je priemer krajín OECD. Kým ten v roku 2011 predstavoval 8,7 sestry na 1000 obyvateľov, Slovensko malo len 5,9 sestry.“
Tak prečo tým ľuďom tak vadí, že dnes chýba 550 sestier, keď ich reálne chýba 14000?

Je mi trápne a hanbím sa za našu vládu a ministerstvo, ktorá aj keď 2 mesiace vedela, že počítala s tým, že nevydržíte a že sa teraz hrá na to, že je všetko v poriadku. Nie je. Vie, že to nebolo v poriadku v Žilinskej nemocnici pred rokom. Vtedy boli problémy minimálne oproti tým, aké sú tento týždeň:
„Od 1. novembra sa malo osem oddelení nemocnice zlúčiť do štyroch a zároveň mali na nich začať pracovať lekári v nerovnomerne rozdelenom pracovnom čase, teda na zmeny. Vedenie nemocnice tak chcelo ušetriť financie na mzdách lekárov za pohotovosť a nadčasy.“
“ Zmenová prevádzka tam fungovala iba prvých 24 hodín a potom sa lekári dohodli, že budú pracovať po starom, lebo inak budú ohrozené životy a zdravie pacientov.“
„pracujeme aj za kolegov, ktorí v nemocnici chronicky chýbajú. Na oddeleniach žilinskej nemocnice pracuje o niekoľko lekárov menej ako v iných fakultných nemocniciach. Ide sa na doraz.“
“ Vedenie chce od lekárov, aby sme sa s ním dohodli, aby sme my zasponzorovali všetky finančné úniky za minulé roky svojou prácou a aby bol pokoj“

Aj vtedy vláda a ministerstvo zdravotníctva tvrdili, že je všetko v poriadku. Nebolo. Som čiastočne ochrnutý na plnom invalidnom dôchodku z toho mesiaca. Nemocnica šetrila sily personálu a akútna operácia, ktorá podľa medicínskych znalostí mala byť vykonaná do 6 hodín po príznakoch bola vykonaná za 22-27 hodín po príznakoch. (Ak zoberieme do úvahy začínajúce, alebo úplné príznaky.) Nezačali operáciu večer, veď čo ak by sa stala vážna dopravná nehoda v noci. A nezačali operáciu ani ráno, lebo sa stala vážna nehoda ráno. A keďže to tak nechali 2 lekári počas 2 služieb, nevidím to ako zlyhanie ľudského faktoru týchto lekárov, ale v kontexte udalostí práve v týchto 3 nemocniciach kde je sestrám prednejšie vypnúť, ako istota práce to vidím ako zlyhanie zdravotníctva a krízový stav v zdravotníctve. Nad Čislákovými vyjadreniami, že urgentná starostlivosť je zabezpečená sa môžem len vysmiať. Rovnako, ako ste zhodnotili aj Vý sestry v reportáži č.4 „Minister dal sestrám návrh“ na Markíze (Ak Vaši príbuzní pozerajú správy na RTVS, JOJ a TA3, tak sa nedozvedia všetko. Písal som o tom v Hovoria médiá pravdu? Objektívnosť televízií v informovaní o Ficovych obvineniach Matoviča)

Komu nestačí, môže čítať ďalej:
„Vzhľadom na personálny stav v lôžkovej časti OAIM – nedostatočný počet kvalifikovaných a zaškolených zdravotných sestier – oznamujeme, že nie je možné zabezpečovať správne zdravotnú starostlivosť,“ – podpísalo 20 lekárov z Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) (zdroj) Stále môže niekto veriť ministerstvu riadenemu stranou SMER – SD?
A preto, že sestry neklamali, keď tvrdili, že zdravotná starostlivosť v spádových oblastiach tých nemocníc nie je zabezpečná Ondrej Dostál podal spomenuté trestné oznámenie na ministra Čisláka:“Pre podozrenie, že spáchal trestný čin krivého obvinenia“. Minister Čislák: Páchateľ alebo hlupák?

Poďme sa pozrieť na situáciu u našich susedov:
Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky o tom píše v správe (pdf), že všeobecných sestier a porodych asistentiek je 83129. Prepočítané pri našej populácii by ich malo byť u nás 42951. Koľko, že máme zdravotných sestier? 31000?
A to ešte v ČR cítia, že ich majú málo! „Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče odhaduje, že v celém Česku chybí více než 2000 sester. Nemocnice(Karlovy Vary) proto začala zdravotníky lákat na mimořádné výhody. Nabízí například náborové příspěvky – pro sestry 50 a pro lékaře 70 tisíc korun.“ Zdroj: Nemocnicím zoufale chybí sestry, nové proto lákají na zajímavé benefity
A Vy občania necháte v tejto situácií, keď český trh by naše odídené sestry zhltol 4x, niekde aj s náborovým príspevkom 2000€ tárať v zmysle, že nech sú radi, že sa z nich časť môže vrátiť do práce?

Ale to stále nie je všetko: 
Koncom mesiaca uplynie na Orave výpovedná lehota 22 sestrám, z čoho v Trstennej 6 inštrumentárkam a vraj tam už nebude mať kto operovať. Zdroj: Zdravotné sestry na Orave výpovede nestiahli

Poďme sa teraz pozrieť, čo ponúka štát montážnym pracovníkom v automobilke. Taký človek sa vo Wolkswagene v Bratislave zaúčal 6 týždňov: „Prácu tam dostane 15 000 ľudí s priemernym platom od 1200 € vyššie“ Zdroj (TV noviny)  reportáž:“V centrále štvrtej automobilky“ (V skutočnosti ten plat bude mať taký len orpibližne 3000 ľudí, ale o zámernom, alebo náhodnom skresľovaní informácií v médiach inokedy.) Možno mu stačí SOU, možno potrebuje maturitu, ale určite potrebuje menšie vzdelanie, ako sestra na ARO, JIS.

Vráťme sa k pánovi, čo rozprestieranim rúk do otvorenej náruče budí dojem, že by sa pre doličov rozdal a povedal, že ON by od pacienta neodišiel. Povedal: „Ja samozrejme nebudem útočiť na odborárky, ale je tu niekoľko prípadov, kde sa ukázalo, že tie kroky neboli v poriadku“. To je typická hra tohoto pána – obviniť človeka, ale povedať, že on ho neobviňuje. Že to tak je! Neurobil to prvý a do volieb to neurobí ani posledný krát! Takto sa robí verejná mienka. Mienka ľudí, ktorí si myslia, že to je ich vlastný názor.

Ďalšia masáž verejnosti v snahe vzbudiť dojem, že priemerne 2 zdravotné sestry robia prácu pre 3 zdravotné sestry a že môžu byť radi, že takú prácu majú: Demagógia na TA3 od 55:05

Dalšia masáž verejnosti nastala týmto článkom na začiatku spomenutého fešáka z 21.1.2016. Zacitujem:„Som zároveň presvedčený, že protestná akcia sestier chod nemocníc nikde na Slovensku neochromí a aj po 1. februári z hľadiska komfortu a kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti k žiadnej zmene u pacientov nedôjde. Zároveň sa však pýtam – kto má prospech z takejto situácie? Komu vyhovuje tento stav?“
Tak to sa aj ja pýtam Vážený pán MUDr. Richard Raši, MPH (Smer-SD), predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo, KOMU VYHOVUJE TENTO STAV ZDRAVOTNÍCTVA, KEĎ U NÁS IDE DO ZDRAVOTNÍCTVA NA OBYVATEĽA VIAC, AKO V SUSEDNEJ ČR, ZDRAVOTNÝCH SESTIER JE TAKMER O 1/3 MENEJ, AKO V ČR a podľa EHCI sme ďaleko za ČR? Komu slúžia Vaše vyhlásenia v rádiu, kde sa snažíte povedať, že:
– ak niekto kritizuje naše zdravotníctvo, že je napojený na Beblavého,
– že redaktor uráža zdravotníkov,
– že redaktor šíri paniku a zlé informácie?
Konkrétne komu slúži toto:„Pokiaľ sa nepreukáže, že došlo k plytvaniu, tak je to všetko len zavádzanie a predvolebná kampaň.“
Hlavne komu to slúži dnes, keď vieme, že VŠZP zbytočne platí rehabilitačné výkony, ktoré by mohli uživiť navyše 250 zdravotných sestier. Zdroj: Z neznámeho lekára sa za Smeru z peňazí štátnej poisťovne stal majiteľ viacerých kliník

Čo ďalej so zdravotnými sestrami?
Podľa mňa môžeme byť radi, že ešte nechcú zdrhnúť do ČR a mali by sme im dať ich miesta a pomáhať im môžu tie nové sestry. A ak nie v ých nemocniciach, tak inde sú určite problémy tiež. A peniaze? Zastavte SMER v tunelovaní zdravotníctva. Napríklad zajtrajšia(11.2.2016) protestná akcia Alojza Hlinu pred budovou SMERU:
https://www.facebook.com/events/1003065393097672/

PS: proSMERáckych diskusných trolov poprosím, aby si poznámku o tom, že zmluva „maséra“ s VŠZP vznikla za ministra z KDH odpustili, pretože: „Zatiaľ čo v roku 2012 mal zisk 8720 eur, v roku 2014 to už bolo 795 745 eur, teda stonásobne viac.“
a „Beblavý hovorí, že sa z verejných údajov nedá zistiť, či tento výkon zaviedol Faktor alebo Forai, je však podľa neho nespochybniteľné, že ten neuveriteľný nárast výkonov nastal až po nástupe Zvolenskej a Foraia. “Navyše suma za jednu terapiu sa zvyšovala za 30 na 45 euro počas Foraia,” dodal poslanec.

Teraz najčítanejšie

Roman Hanajík

Voľby dopadnú pre demokraciu zle a to nielen pre veľa prepadnutých hlasov strán, ktoré budú mať do 5%. Ale aj pre pomýlenosť viac, ako polovice voličov o Covide, boji proti nemu, pre dezinformácie, ako zle sme dopadli a kto je za to viac zodpovedný, či ten, ktorý na jar 2020 (čiže keď tu nebolo ešte očkovanie a smrtnosť Covidu bola pre Slovenskú populáciu 1%) lákal nakaziť sa Covidom, čím skôr sa premoriť (videá), alebo ten, ktorý prišiel s celoplošným testovaním, po ktorom počty prípadov, hospitalizácií aj úmrtií klesali, ale ktorému ľudia nevedia odpustiť státie v rade. A tak kľudne veria tvrdeniam bez dôkazov, že celoplošné testovanie rozbehlo umieranie v druhej vlne. Čo rozbehlo druhú vlnu v Česku a inde vo svete, keď tam netestovali celoplošne a nemajú tam Matoviča? Ľudia veria súčasne banálnosti Covidu aj úmrtiam na neliečenie Covidu? Tiež je tu veľa klamárov, ktorí drzo klamú, koľko ich známych malo takú a onakú komplikáciu po očkovaní, ale podľa celosvetových štatistík by museli poznať 3-10x viac ľudí s takými istými komplikáciami, alebo úmrtiami po Covide, pretože po Covide to bolo častejšie. Tiež sú tu ľudia, ktorí si radi povedia, že štatistiky sú sfalšované, alebo nepresné, ale tie isté štatistiky sú im už dobré, keď už hovoria o nadmernej úmrtnosti v roku 2022 v zaočkovaných krajinách. Keby vedeli, že nadmerná úmrtnosť je iba medzi neočkovanými, presnejšie medzi neočkovanými s boostrom proti Omikronu, tak by už štatistikám neverili! A takto si tu žijeme a veríme tomu, čo nám vyhovuje a čo nám dáva dôvod nenávidieť niektorých politikov. Preto pomýlenosť verejnosti o Covide a očkovaní rozhodne predčasné voľby!  Bagatelizovanie smrtnosti Covid-19 počítaním "od buka do buka" ktoré som tu v blogu popisoval v roku 2020 je to najmenšie zlo. Časť verejnosti totiž vážne uverila tomu, že ich chce niekto vakcínami zlikvidovať, alebo im oslabiť imunitu. Pritom štatistiky, keď zaočkovaní už od jari 2021 zomierajú menej sú jednoznačné. V rámci "ochrany pred ohrozením života" tu možno budú pomýlení ľudia schopní zabíjať. Tak, ako niekto zabil predavača na čerpacej stanici v Nemecku, alebo ako niekto zabil brata lekárnika v USA. Len ešte musia niektorí politici a "lekári" prilievať olej do ohňa falošnými vyhláseniami a polícia a prokuratúra to musí nechať tak, nech je verejnosť ešte viac dopletená. Kým v Česku odsúdili prvú dezinformátorku na 3 roky podmienečného trestu, na Slovensku sa o Covide doteraz dezinformujúci Dr. Bukovský (firma AKV...) snaží zbaviť tejto jemu podľa zásluh priliehajúcej nálepky. Sem tam sa venujem aj menej známemu riziku práce v kancelárii, kde banálne príznaky a mierna bolesť chrbta môže pri "správnej" kombinácii chýb v zdravotníctve skončíť trvalým a vážnym poškodením zdravia. Nie je problém sedávať celý život 8 hodín denne, ale po skúsenostiach aj iných ľudí viem, že riziko môže prísť aj za 10 rokov denného sedenia za počítačom. Vďaka SMERáckemu riadeniu zdravotníctva a tvrdeniu: "Zdravotná starostlivosť nie je ohrozená" som sa takto stal invalidný dôchodca. Venoval som sa aj klamstvám a falošnosti strán SMER-SD a bývalého "nepolitika" Kollára, ktorý získal pre svoje firmy 11 mil.  € z eurofondov. https://www.facebook.com/roman.hanajik Alebo email: roman.hanajik treska gmail bodka com