Denník N

Od kočíkovania až k morálnym Dilemám

Kočíkovanie je pomerne nudná vec. Aj behanie je nudná vec. Šoférovanie tiež, navyše je to zabijak času. Mojím riešením je počúvanie podcastov.

Podcastom som prepadla približne pred rokom, keď som sa popri kočíkovaní svojej novonarodenej dcéry dosť nudila a v zime čítať knihy na mobile bolo pre moje mrznúce prsty príliš kruté. Odvtedy som sa stala nadšenou poslucháčkou niekoľkých podcastov. Keď už moju dcéru prestalo baviť kočíkovanie a mne sa hromadili nevypočuté podcasty, povedala som si jedného dňa, že je načase začať behať, a to práve preto, aby som mala čas ich počúvať. A teraz, takmer rok od môjho prvého vypočutého podcastu, som sa stala producentkou jedného slovenského.

Ak veľa šoférujete, chcete sa zlepšiť v angličtine (alebo iných jazykoch) alebo chcete motiváciu na začatie behania či nejakého cvičenia, podcasty sú práve vás. Tu je výber mojich 10 najobľúbenejších.

icon_510307

Invisibilia je podcast, ktorý u mňa celú túto mániu začal. Prvý diel o mužovi, ktorý bol 13 rokov uväznený vo svojom tele pri plnom vedomí, aj keď navonok sa zdalo, že je vo vegetatívnom stave, ma ohúril (nedávno mal tento muž aj výborný TED talk). Invisibilia má zatiaľ len jednu sériu so 6 dielmi (a dvoma krátkymi bonusmi), ale sú to skvelé príbehy. Napr. o žene, ktorá nepozná strach, alebo o nevidomom mužovi, ktorý sa bicykluje, lebo dokáže používať echolokáciu. Tento rok vyjde aj druhá séria.

freakonomics

Freakonomics ponúka pre mňa jednoznačne najužitočnejšie informácie. Behaviorálna ekonómia ma zaujala hneď, ako som čítala prvú knihu Freakonomics a tento podcast pravidelne prináša zaujímavé poznatky zo života podporené vedeckými štúdiami. Napríklad časť o predsavzatiach vysvetľuje, prečo ľudia vydržia pravidelne cvičiť, pokiaľ počúvajú nejakú zaujímavú audioknihu alebo podcast. Odporúčam aj časť o tom, či je migrácia ľudské právo, alebo čo je skutočným dôvodom platovej diskriminácie žien.

RadioLab_logo_200

Radiolab výborným spôsobom popularizuje vedu. Zrozumiteľne predstavuje vedecké témy a prináša zaujímavé témy.  Ťažko sa mi odporúčajú len niektoré, lebo všetky sú skvelé, takže z tých nedávnych vyberám časť o drogových závislostiach a časť o táboroch, v ktorých Američania väznili nacistov.

20141110_030857_serial

Serial spôsobil minulý rok v USA senzáciou. Jeho zásluhou začali podcasty počúvať aj ľudia, ktorí dovtedy ani netušili, čo to je. Stal sa súčasťou konverzácií v domácnostiach aj na pracoviskách, kde sa ľudia každý týžden rozprávali o najnovšej časti. V seriáli je rozoberaný prípad vraždy tínedžerky Hae Min Lee z roku 1999, za ktorú bol odsúdený jej expriateľ Adnan Syed. Sledovanie vyše 15 rokov starých stôp, rozhovory s odsúdeným, rodinou a svedkami vás budú neustále nútiť rozmýšľať, či vo väzení sedí ten správny človek. V súčasnoti už beží druhá séria, ktorá sa zaoberá prípadom amerického vojaka Bowea Bergdahla, ktorého držal v zajatí 5 rokov Taliban. Po jeho návrate domov sa však v USA rozpútala veľká debata, či je Bowe hrdina alebo dezertér.

cover@2x-2

99% Invisible je síce o dizajne, ale zaujme naozaj kohokoľvek, kto sa rád dozvie nové veci. Pretože dizajn je všade okolo nás a na to tento podcast veľmi dobre poukazuje. Pamätám si prvú časť, ktorú som počula. Bola o koberci na portlandskom letisku. Ešte sa nestalo, že by ma niektorá časť nezaujala. Väčšinou majú okolo 20 minút, takže ich počúvam počas kratších jázd autom. Roman Mars, ktorý podcast uvádza, urobil tiež výborný TED talk o vlajkách miest.

cover@2x-3

Criminal ma zaujal v tom, akým spôsobom spracováva témy týkajúce sa zločinov. Niekedy je to o nejakom odsúdenom, inokedy príbeh novinárky, ktorá sa spriatelila so sériovým vrahom odsúdeným na smrť, či časť o žene, ktorá sedá v súdnych sieňach a kreslí ilustrácie z prípadov pre noviny. Taktiež je to jeden z tých kratších podcastov, ideálny na cestu MHD či prechádzku.

cover@2x-4

The Allusionist je podcast o jazyku. Aj keď je v angličtine, nie je len o angličtine. Každá časť prináša niečo zaujímavé, čo sa zdanlivo jazyka ani netýka. Páčili sa mi najmä časti o vymyslených jazykocho popevkoch. Je to tiež jeden z tých kratších podcastov, každá časť má do 20 minút.

cover@2x

The Memory Palace prináša krátke príbehy z minulosti. Sú to príbehy väčšinou neznáme, obyčajných ľudí i ľudí, ktorí sa do histórie zapísali niečím významým. Od ostatných podcastov, ktoré tú odporúčam, sa odlišuje čisto rozprávačským štýlom. Vypočujte si napríklad príbeh o stavaní Brooklyn Bridge.

Screen-Shot-2015-02-18-at-11.05.22-AM

The Ethicists už bohužiaľ neprináša nové časti v podcaste, aj keď stále pokračuje ako písaný stĺpček v New York Times. Takže ak sa preklikáte v archíve, nájdete aj podcastové nahrávky. Traja ľudia v nich riešia otázky poslucháčov z hľadiska morálky – čo je a čo nie je správne. Či napríklad možno sekretárke navrhnúť, aby si dala opraviť zuby alebo či je správne nosiť šperk zo slonoviny.

Dilemy-podcast

Dilemy sú inšpirované práve podcastom The Ethicists. Moje nadšenie pre podcasty totiž došlo až k tomu, že som sa stala aj producentkou nového slovenského podcastu z dielne MONO.sk. Profesorka etiky Anna Remišová, Fero Paulíny – koordinátor ocenenia Biele vrany a z MONO ako moderátor Dávid Tvrdoň budú pravidelne riešiť tri morálne dilemy zo života. Je to náš malý experiment nielen v oblasti podcastov, ale aj v oblasti morálky. Pretože slovenská spoločnosť sa vyvíja a jej morálne zmýšľanie je poznačené socialistickou minulosťou, skúšané divokým kapitalizmom a momentálne hýčkané relatívnym blahobytom. Podcast Dilemy tak má byť naším príspevkom k tomu, aby sa slovenská spoločnosť viac zamýšľala nad tým, čo je morálne správne a čo nie. Pričom nechceme pranierovať, ale poukazovať na rôzne situácie a možné riešenia. Začíname prvou časťou, kde riešime podanie výpovede, zber odpadkov a jazdu načierno v MHD.

 

Ak chcete viac tipov na podcasty, skúste tento výber najlepších za rok 2015 od The Atlantic.

Zdroj prezentačného obrázka: wikimedia.org
Zdroj podcastových obrázkov: iTunes

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.