Denník N

Pán Kostka a plastové vrchnáčiky

Viete, koľko plastových vrchnáčikov musí vyzbierať jedna rodina, aby sa dostala s postihnutým dieťaťom na menší rehabilitačný pobyt? Asi štyri tony. Štyri tony malých plastových vrchnáčikov. Povedzme, že na to musíme vypiť 1,6 milióna minerálok.

Dva kamióny minerálok, aby jedno ťažko choré dieťa mohlo ísť na menšiu rehabilitáciu. Štyri tony vrchnáčikov…Nič potupnejšie asi nepoznám ako zbieranie vrchnáčikov. Keď si odmyslíme ekologické plus, je potupou neustále prosiť o vrchnáčik kvôli 200 eurám za tonu drobného pestrého  plastu. Množiť letáčiky, prekladať vrecia po byte a vidieť v nich nádej na to, že si moje choré dieťa bude môcť dopriať bazén a masáž.

Alebo iní predvčerom…Nechceli nič len rybársky lístok. Keďže on má šesťnásť a prišiel o nohu, rybárčenie bude jediný šport, ktorý bude môcť istý čas robiť. Sedieť a sledovať, či berú..  Otec bude chodiť s ním. Veď aj v nemocnici je celý čas s ním. Mamka je doma s bratom a ségrou…Ale vrátim sa.. ten rybársky lístok. A povolenky. Netušila som, či to vybavím, ale sľúbila som, že áno. Kde by na to vzali, keď ich zruinovala choroba a systém.

A také matky poznáte, ktoré deťom zaplatili rehabilitáciu ale už nemajú na prášok na pranie a tak po večeroch strúhajú mydlo a miešajú ho so štrkom, aby mali potom čím prať deťom veci? Ja áno.

Štát hovorí: „nie sú peniaze“. Hovorí to učiteľom, sestrám aj zberateľom plastových vrchnáčikov. A potom dá masérovi milióny. Ale nie tomu, ktorý by mohol masírovať tie tisíce detí, ktoré poznám. Po ťažkých operáciách a mesiacoch na lôžku. Skrútené chrbtice, boľavé nôžky…čo tam po nich. A keď stoja vyklepaní v rade s prosíkom, aby im zdravotná poisťovňa preplatila lepší vozík alebo liek.

Slovensko nie je chudobná krajina a nemalo by mať chudobných ľudí. Miliardy stratené v korupcii ich produkujú ako na bežiacom páse. Dnes bežíte maratón v trendy tričku a zajtra ste už v rade na teplú polievku pre bezdomovcov.

Koľko vrchnáčikov by musel nazbierať pán Kostka, aby si toľko zarobil za rehablitácie, koľko si zarobil? Asi by celý život nerobil nič iné, len obiehal kontajnery a smetiská.

A zaslúži si on a jemu podobní niečo iné?

Teraz najčítanejšie