Denník N

Autoritársky nemusí byť autoritou

Pozeral som Večera s Havranom, starnúci frustrovaný filozof z nižinatej susednej krajiny pomenoval stav, v ktorom žijeme, ako vládu autoritárskych jedincov a spôsobov, výsledok je apatia a chaos. Podobne sa pridal kolega z Poľska. Ak neverí sa ničomu, všetko môže byť možné. Autoritárstvo ako pojem psychiatra Adlera je hodný štúdia i na základnej škole,napr. pri téme holokaust. Podobne ako ja som naposledy písal o chorom národe postihnutom vírusom z východu, ktorý zasiahne, paralyzuje, svedomie, schopnosť rozhodovať sa a konať, tak dnes na rádiu Devin Ivan Čičmanec to nazýval stratou aristokratického ducha, ktorý má rád krásu, …stratil sa po roku 68.

Podobne vo volebných novinách obyčajných ľudí píše pán Budaj o potrebe tretej vlny neznej revolúcie.

Niečo sa možno musí stat. Každá generácia má svoje úlohy a vzorec útek, vzdanie sa a zdôvodňovanie, nie je ok, ako vieme i z filmu Statočné srdce. Pekný text tam má i A.Srholec.

Nakreslil som karikatúru autoritárskeho jedinca, ktorý na požiadanie hŕstky verných poslucháčov či obdivovateľov (oddaných) v zdegenerovanej obecnej škole nikde na východe rozpráva fiktívne (s literárnymi prvkami)  báchorky, davajúc im pocit výnimočnosti a istoty. Okolo sa život vyvíja, mení,  formuje, obrusuje hrany, reaguje kultúra na prírodne danosti, silu a túžbu po živote a poznaní…

1454576272947-1319591501

Teraz najčítanejšie