Denník N

Sporíte si efektívne?

Sporenie je činnosť, ktorú majú Slováci veľmi v obľube. Pri sledovaní sporivosti v porovnaniach s  rôznymi európskymi krajinami sa práve slovenské domácnosti nachádzajú na popredných priečkach. Už naše babky nás učili, že:

„Babka k babce, budú kapce.“

Tento článok poukáže na základné fakty, ktoré správny sporiteľ pozná už predtým, ako si začne sporiť:

  • Náklady – odkladanie si úspor do šuflátky vášho nočného stolíka nevyžaduje žiadne poplatky no na druhú stranu vám neprinesie žiaden zisk vo forme úroku. Zakúpenie si finančného produktu, otvorenie si investičného účtu, brokerského účtu, sporiaceho účtu v banke/sporiteľni už poplatky vyžaduje. Každý správny sporiteľ má odpovede na tieto otázky zodpovedané a poplatky sporiaceho produktu naštudované. No z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že v praxi nákladovosť finančných produktov pozná len zlomok sporiteľov, a tak dochádza k zamýleniu si poistných produktov za sporenie alebo ľudia zvyknú byť častokrát aj negatívne prekvapení ak sa skutočnú nákladovosť zakúpených produktov dozvedia až po tom, čo si doň za isté časové obdobie nasmerovali svoje úspory.
  • Rizikovosť / výnos – tieto dva pojmy sú paradoxne jedná strana tej istej mince. Vyššie riziko znamená vyšší potenciálny výnos a naopak. Napríklad sporiace účty či termínované vklady… sú bezrizikové. Preto sú aj ich výnosy nízke. Akcie, ETF, podielové fondy obchodovanie s menovými pármi… znamená aj vyššie riziko, ktorého výnos z veľkej časti môže závisieť aj od toho, či máte správne informácie, ktoré realizujete v správnom čase. Správny sporiteľ pozná rizikovosť svojho sporenia a pozná aj možné výnosy či straty z neho vyplývajúce.
  • Diverzifikácia – sporenie prináša riziká, ak sa ich nechcete vzdať na úkor slabšieho výnosu z investície môžete tieto riziká minimalizovať. Na to slúži diverzifikácia čiže prerozdelenie investície. Ak si napríklad sporíte v podielových fondoch, tak je na mieste vaše portfólio diverzifikovať minimálne z územného a odvetvového hľadiska. Takže si nesporiť napríklad len vo fonde ktorý sleduje akcie japonských IT firiem ale vybrať viacero fondov z viacerých území špecializujúcich sa na širšiu škálu odvetví. Správny sporiteľ vie z akých aktív pozostáva jeho portfólio a sporenie diverzifikuje.
  • Čas – pri výbere toho správneho riešenia, kde budú smerovať vaše úspory hrá veľkú rolu aj čas. Je rozdiel, či úspory budete nutne potrebovať o mesiac, 10 rokov alebo až v starobe. Niektoré sporiace produkty prostriedky viažu a nie je možnosť sa počas sporenia k týmto prostriedkom dostať. Správny sporiteľ pozná likviditu svojich úspor.
  • Daň – je vaša investícia spojená s povinnosťou odviesť daň na vašich pleciach, alebo to robí vaša banka/sporiteľňa už automaticky? Správny sporiteľ to vie.
  • inflation 1_5
    ilustračný obrázok

    Inflácia – strata kúpnej hodnoty peňazí v dôsledku nárastu cien tovarov a služieb. Každoročne cena tovarov a služieb na Slovensku narastie v priemere o 2,25% (priemer meraný metódou HICP za posledných 10 rokov). Ak si sporíte na miestach ktoré nedosahujú ani zhodnotenie, ktoré prevyšuje medziročný nárast cien, tak prichádzate o peniaze. Nie že by ste ich mali na účte menej ale časom si za ne dokážete kúpiť menej tovarov a služieb. Správny sporiteľ pozná efekt inflácie a vyhľadáva práve riešenia, ktorými zamedzí znehodnoteniu jeho úspor.

Ak ste sa pri čítaní týchto odsekov nedokázali odpovedať na to, ako je to s vašimi úsporami, tak je dosť možné, že si sporíte neefektívne. Nenechávajte vaše úspory navnivoč zbytočným poplatkom, nekrytým rizikám, pôsobeniu inflácie… Hľadajte relevantné informácie, prípadne vyhľadajte osoby, ktoré tomu rozumejú a sporte si na miestach, kde to má význam.

P.S.1: Nesporte si v akomkoľvek produkte s názvom „poistenie“!

P.S.2.: Slová „sporenie“ a „investovanie“ považujem za synonymum a pod týmto pojmom rozumiem snahu o zhodnocovanie úspor.

Ing. Marcel Onufer


Čítajte viac:

Teraz najčítanejšie