Denník N

Hovoria médiá pravdu? Objektívnosť televízií v informovaní o Ficovych obvineniach Matoviča

Aby som mal jasnejšie v tom, ktorá televízia hovorí pravdu začal som si ich spravodajstvo overovať. Najlepšie na aktuálnej kauze „Ficove obvinenia Matoviča“.

Článok je osobný pohľad autora na objektívnosť informovania televízií na základé všetkých 4 tlačoviek k Ficovým obvineniam Matoviča. Článok obsahuje:

  •  analýzu reportáži všetkých 4 celoštátnych spravodajstiev na piatkove a sobotné tlačové besedy R.Fica a I.Matoviča.
  • Pohľad môj a dvoch známejších osobností na celú záležitosť.
  • Na záver vyhodnotenie objektívnosti televízií

Upravené 12.2.2016: Záver bol presunutý tu, pretože analýza všetkých 8 reportáži je príliš dlhá na „normálny“ článok.

Zhodnotenie reportáži jednotlivých televízií:
Nižšie uvádzam rozbory reportáži k tlačovkám o Ficovych obvineniach Matoviča. Ako najviac sa snažiacu o objektívnosť za dva skúmané dni hodnotím Markízu. RTVS v jeden deň pokrivkávala, ale stále je na tom lepšie, ako JOJ. TA3 sa nedá hodnotiť ako objektívna spravodajská televízia. Prečo to tak hodnotím si môže čitateľ prečítať nižšie. Tak isto si môže tlačovky spomínaných politikov pozrieť sám a urobiť si úsudok tiež sám.


DEŇ 1

Údajnú kauzu otvoril premiér na úrade vlády!*
*Údajnú píšem preto, lebo doteraz sa nepotvrdil žiadny trestný čin, alebo podvod, krátenie dane zo strany Matoviča z čoho ho Fico obviňuje.
„V piatok 5. februára 2016 o 11.15 h sa na Úrade vlády SR (Žltý salónik) v Bratislave uskutočnila tlačová konferencia predsedu vlády SR Roberta Fica. Téma: 13. komnata Igora Matoviča – príbeh, ktorý by mali Biele vrany vedieť.“ Takto Ficovu tlačovú konferenciu uvádza úrad vlády na svejej webovej stránke.

Pár hodín na to, keď sa obviňovaný Igor Matovič z toho spamätal a pozrel si možno aj 2x Ficovu tlačovú konferenciu, urobil tiež tlačovú konferenciu. Jej záznam je na TA3 pod názvom „Ficovi tečie do topánok„.

Ficovi plánované obvinenie trvalo 18 minút, Matovičovi obhajoba 45 minút. Reportáže na všetkých 4 televíziách trvali 2:50 až 3:30 minút. Urobiť z hodiny objektívnu reportáž trvajúcu 3 minúty nemusí byť sranda… Rozoberiem každú televíziu v obidva dni.

 

Markíza TV noviny 5.2.2016
Reportáž č 1 Reportáž bola uvedená hneď prvá pod názvom „Ostrý politický boj“ a trvala 2:56min. Fico dostal priestor 44s. a Matovič 37s. TV oprotí ďalším použila najviac čísloviek a emotívne pôsobiace slová a výroky:
-„Pán Matovič je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie svojej nelegálnej činnosti biele kone.“
– „Previedol 122 milionov.“
– „Prepral 122 milionov.“
– „Fiktívne previedol svoju firmu Igor Matovič – regionPRESS na bieleho koňa, zničil celé účtovníctvo za celú históriu fungovania firmy a prepral 122 milionov.
– „Je to čistý podvov.“
– „Doklady, ktoré Vám predkladám sú pravé.“
– „Venujte sa obsahu a na konci Vám povieme zdroj.“
Matovič dostal priestor na pomerne pádne argumenty:
– „Zo mňa, mojej ženy a zamestnancov robí zločincov.“
– „Mám potvrdenie od ministerstva financií, že to bolo v poriadku.
– „Fico zneužil právomoci verejného činiteľa, čo je trestný čin.
Ak by Markíza neuvádzala zbytočne opakujúce sa vysoké sumy od Fica, mohla uviesť viacej zaujímavých faktov. Napríklad to, prečo Matovič firmu predal a či mal povinnosť mať už raz skontrolované doklady a že doklady čo má prinesie na budúci týždeň. Markízu však chváli, že uviedla aj stanovisko právnika, avšak nie to, že Záverečné slová patrili Ficovi. Inak vyvážená reportáž.

RTVS TV noviny 5.2.2016
Reportáž č. 3 od 5:24, čiže nie hlavná udalosť, trvajúca 3:33min. Názov „Fico vs Matovič“. Úvodné slová: „R.Fico obvinil I.Matoviča z daňových podvodov“(Znie mi to ako „prokurátor vzniesol obvinenie“). Fico dostal priestor 19s., Matovič 25s. Fico dostal priestor vo vete:“Fiktívne previedol svoju firmu Igor Matovič – regionPRESS na bieleho koňa, zničil celé účtovníctvo za celú históriu fungovania firmy a prepral 122 milionov.“ a „Budeme pozorne počúvať, čo Igor Matovič povie, pretože my sme ešte neskončili.“.
Matovič:“Všetko bolo v súlade so zákonom.„, „Všetko Vám dám dokopy. Nemám najmenší dôvod odokrývať vlastne niečo, čo by malo byť skryté, lebo sa za to nehanbím a je to čisté.“.
Od Matoviča z celého prejavu pravdepodobne schválne vybrali slovný preklep. Reportáž sa venuje podrobne detailom zmluvy o predaji bez toho, že by povedala, aký to má vplyv na naše verejné financie. Na adresu Matoviča bolo povedané: „Dokumenty na podporu svojich tvrdení však predseda Obyčajných ľudí ukázal.“ Obviňujúci premiér dostal aj tu záverečné slovo v reportáži.

JOJ TV noviny 5.2.2016
Reportáž č. 5 od 8:23 do 11:11 v trvaní 2:48. Fico dostal priestor 36s., Matovič 24s. Ficovi možno náhodou možno nie uviedli z 18 minút tie isté vety, ako uviedla aj RTVS:„Fiktívne previedol svoju firmu Igor Matovič – regionPRESS na bieleho koňa, zničil celé účtovníctvo za celú históriu fungovania firmy a prepral 122 milionov.“ a na záver:“My sme ešte neskončili.„.
Matovič povedal: „Po 6 rokoch, ako zbabelý kojot predkladá dôkazy. Zneužíva absolútnu politickú moc, ktorú má.“, „Všetko bolo v súlade so zákonom„.
Rovnakú nadprácu, ako v prípade RTVS vidieť, keď reportér povedal:“Dokumentáciu však nepredložil.“. Ak je niekto obvinený a doklady má v inom meste, tak by malo byť pochopiteľné povedať, že dokumentáciu predloží na budúci týždeň, ako aj Matovič povedal. Reportér sa tiež snažil vytvoriť dojem, že odvoz skontrolovaných dokladov z účtovníctva je nemorálny, alebo protiprávny.

TA3 správy 5.2.2016
Reportáž s názvom „MATOVIČOVE FIREMNÉ MILIÓNY“ v trvaní 3:15 minút. Reportáž bola uvedená bežným sugestívnym úvodom: „Igor Matovič v roku 2008 vytuneloval vlastnú firmu, tvrdí to premiér…“. V samotnej reportáži dostal Fico priestor 39s. a Matovič 31s. Od premiéra sme počuli hlavne slová „Za 122 milionov predal bielemu koňovi Vandákovi a v ten istý deň ako podpísal zmluvu si prevádza 122 milionóv na svoj účet.“
TA3 nepoužili sugesciu Matovičovej viny len preto, že nemá pri sebe doklady. Povedali, že Matovič doklady zoženie na budúci týždeň, ale nezabudli dodať, že Fico má veľké dôkazy proti Matovičovi. Možno z dôvodu, nech sa verejnosti ukladajú cez víkend v mozgových závitoch informácie, ktoré jej Fico odkázal. Aj keď to čo teraz predložil neznamená nič. TA3 neuviedli pasáž o Zmajkovičovej a Ficove tvrdenie, že o tom vedeli až teraz a Matovičove obvinenie, že Fico klame. Plus na záver prečítali Ficove stanovisko.

K obsahu záznamu tlačoviek sa mi zdala reportáž na Markíze ako najobjektívnejšia. Drobné šmuhy vidím na RTVS a JOJ a reportáž na TA3 sa mi vidí ako ukazujúca na Matoviča:“TY si vinný“.

 

DEŇ 2
Druhý deň Fico pokračoval v obviňovaní a Matovič v obrane. Ficovi to trvalo 17 minút, Matovičovi 13 minút. Reportáže trvali 2:30 až 4:10 minút.

Markíza TV noviny 6.2.2016
Reportáž č. 1 s názvom „Obvinenia pokračujú“ trvala 3:03. Markíza zvýraznila fakt, že predaj nastal deň pred kontrolou. Fico dostal priestor 42s, Matovič dostal priestor 65s. Fico povedal napr.: „Ak si pán Matovič nepamätá, my mu niečo ukážeme.“, Matovič: „Po 6 rokoch si spomenie a spraví bombastickú tlačovku.“, „Tento megazlodej ma tu bude obviňovať?“
Matovič sa ohradzuje tým, že v situácii, keď mal zisk pred zdanením 5 mil. korún, na pohľadávku 348 tis. korún si už nepamätá. Matovič sa ohradzuje, že Zmajkovičová zo Smeru to vedela už pred 6 rokmi. Posledné slovo mal obviňovaný Matovič. Jediná reportáž z toho dňa, kde bolo uvedené, že pre Matoviča 11 tis. € neznamenalo veľa. Pričom to počas Matovičove tlačovky pred parlamentom počuli všetky televízie.

RTVS TV noviny 6.2.2016
Reportáž č. 7 od 11:39 s názvom „Robert Fico ukázal ďalšie dokumenty“ mala dlhé 10s. predstavenie v úvode správ a trvala aj najdlhšie – 4:10min. Fico získal 35s, Matovič 65s.
Reportáž hovorí, že:
– Fico stále obviňuje Matoviča.
– Matovič tvrdí, že všetko zdanil.
– Fico nevysvetlit, odkiaľ má dokumenty, ku ktorým sa bežný človek bežne nedostane.
– Matovič vysvetlil, že podľa zákonov je jedno, že po daňovej kontrole už sú dokumenty skartované.
Posledné slovo mal R.Fico, ale to nebol až taký problém, pretože posledný argument bol v prospech obviňovaného I.Matoviča – Pripomenutie Zmajkovičovej obvinenia z pred 6 rokov.

JOJ TV noviny 6.2.2016
Reportáž č.2 s názvom „Fico-Matovič pokračuje“ prišla hneď po krátkom úvode. Trvala 2:30min. Fico dostal 43s., I.Matovič 15s. Reportáž sa začala slovami: „Robert Fico sa dnes snažil usvedčiť Igora Matoviča z dvoch klamstiev. Priložil k tomu ešte aj obvinenie, že si za vlády Ivety Radičovej vybavilodpustenie viac ako 2 milionovej sankcie.“ Ficove slová: „…bielemu koňovi...“, „Kladieme si otázku, čo bolo otázkou vstupu pána Matoviča do politiky. Jednoducho musel čistiť firmy„.  Fico mal záverečné slovo. Reportáž hovorí, že I.Matovič je klamár a že Fico predloží ešte ďalšie doklady.

TA3 správy 6.2.2016
Reportáž uvedená robotickým hlasom trvala 2:55. R.Fico dostal priestor 40s., I.Matovič 38s. Reportáž sa nesie v duchu:
„Matovič tvrdí, že mal na účte 121 miliónov zdanených príjmov. Matovič sa rozpamätal. Biely kôň. Matovič povedal, že dá milión EUR, ak sa nájde niekto z úradníkov, ktorý potvrdí, že Matovič loboval vo svoj prospech. Fico tvrdí, že Matovič dostal pokuty 2,5 mil. SKK, ktoré mu boli za Radičovej vlády odpustené.“
Fico:“Išiel do politiky s tým, že si to vybaví a nakoniec si to aj vybavil.„. Zaujímavé tvrdenie, že by niekto, kto zarobil 122 milinov SKK išiel do politiky preto, aby si vybavil odpustenie dlhu 2,5 mil SKK..

V druhý deň som mal dojem objektívnosti z reportáži na Markíze a RTVS.
JOJ a TA3 bez názoru druhej strany podľa mňa podsúvali divákovi názor, že Matovič vstupoval do politiky kvôli údajnému daňovému dlhu. Tento názor v divákovi týchto televízii ostal pravdepodobne ďalšie 2 dni.

 

Môj pohľad na Ficove a Matovičove vyhlásenia:
Ficova tlačovka by môhla byť popísan 6 rokov starým článkom –  „Robert Fico pred pár minútami zvolal opäť za naše tlačovú konferenciu na Úrade vlády SR.“. Premiér namiesto toho, aby sa venoval čo najväčšiemu úžitku zo svojho postu pre budúcnosť Slovenska sa venuje vytváraniu dojmu daňových machinácií a únikov svojho politického oponenta.
V dnešnej dobe, keď sa tisíce detí neučia a plánované operácie niektorych nemocniciach nerealizujú z dôvodu nespokojnosti nielen štrajkujúcej časti učiteľov a zdravotných sestier by mal svoj čas venovať radšej získaniu zníženia finančnej náročnosti plánovaných IT projektov, ktoré plánujú jeho ministri zazmluvniť ešte pred voľbami. („Projekty podľa mimovládok a odborníkov predstavujú veľké riziko predraženia a nákupu nevýhodných riešení.“ Zdroj DennikN, zdroj SME.)
Na tému zbytočného obviňovania narážala aj sobotná reportáž na Markíze, keď redaktor povedal:“Mesiac pred voľbami v krajine, kde každý desiaty nemá robotu sa najviac hovorí o účtovníctve Matoviča z roku 2008.“

Fico úvodom zdôraznil verejný záujem, prečo ide vyhlásiť, čo ide vyhlásiť. Ďalej už rozprával v množnom čísle pravdepodobne v mene Vlády, alebo Smeru-SD. Zvýraznene tvrdil, že všetky doklady sú pravé. Matovič to nerozporuje. Fico si dával dobrý pozor, ktoré slová zvýrazní a povedal, že má ďaleko viac informácii proti Matovičovi. Použil dosť silné slová. Napríklad veta „Je to čistý podvod, likvidácia účtovníctva a použitá metóda bieleho koňa.„. Stále zdôrazňuje slová „verejný záujem„, „biely kôň„, „vytuneloval„, „zlikvidované účtovníctvo„. Z prejavov má človek dojem, že „Matovič pripravil náš štát o 121, alebo o 122 miliónov € a že to nie je všetko, čo na neho Fico má.
Na otázku redaktora Markízy, odkiaľ má informácie, Fico odpovedá tónom učiteľa diktujúceho poznámky, priam poučky o tom, že sa majú novinári venovať obsahu a nie zdroju informácií. (Trápia ho chýbajúci učitelia v školách?)
Matovič, ak sa chcel vyjadriť ešte v ten istý deň, tak sa nemôhol pripraviť na to tak, ako Fico. V prvý deň televízie RTVS, TA3, JOJ toto použili z môjho pohľadu proti nemu. V druhý deň už bolo spravodajstvo objektívnejšie. Najmä u RTVS oproti JOJ a TA3. Ta3 cieľavedome uviedla tvrdenie Fica, že si Matovič chcel vstupom do politiky vybaviť odpustenie daňovej pokuty. V zázname Matovičovej tlačovky sa k vyrúbeným pokutám a ich neobjektívnosti a následnému zrušeniu vyjadruje. Ak TA3 uviedla a), mala uviesť aj b).

Nikto neuviedol perličku, že dokladov boli 3 nákladné autá. Teoreticky je možné, že sused chcel zachrániť lesy, zarobiť na zberovom papieri, alebo to nemal kde dať. Možno mal informáciu od Matoviča, že daňová kontrola tam už bola a ktoré doklady už raz mali, tie nemajú právo žiadať znova.
Fico nepredložil na Matoviča nič, čo by ho oprávňovalo sa tváriť tak bombasticky, ako sa tváril. Pretože ani daňová kontrola, ktorá je pod riadenim jeho straníkov nenašla nič.

 

Názory osobností ku kauze Fico versus Matovič:
Prvé verejné vyjadrenie som k tomu čítal na TA3 od Lipšica: „Ak sa potvrdí naše podozrenie, že predseda vlády využíva štátny aparát pre vlastné politické ciele, bude to ďalší dôkaz o postupnom rúcaní základov právneho štátu na Slovensku,“.
Na facebooku to rozvinul ešte o viac bodov a vyberám:
„A je tam ešte jeden fenomén. R. Fico si nevie predstaviť, že sa dá dobre zarobiť aj slušným podnikaním. Celý život len bral plat od štátu a nikdy nemal (legálny) príjem z podnikania alebo advokácie. Nikdy si legálne „vlastnou hlavou“ nič nezarobil.
Ostatní opoziční politici, ktorých vyjadrenia som videl  na facebooku stoja väčšinou na strane Matoviča – Proti možnému zneužívaniu verejnej moci.

Jany Teleki, ktorá má dlhoročnú skúsenosť s perzekuovaním jej osoby súdnou mocou napísala:
„Fico nepredložil ani jeden doklad o daňovom nedoplatku Matoviča, doklad k trestnému stíhaniu , ani odsúdeniu.  Fico sa odmietol vyjadriť potrestaniu za  trestný skutok , pretože vie, že konanie voči Matovičovi neprekročí prah budovy súdu. Právnikovi Ficovi prezumcia neviny , prekážka bezúhonnosti a absencia rozsudku veľa nehovoria,  Matoviča označil daňovým podvodníkom, hrou na tribúna verejnosti, ktorým sa sám ustanovil 30 dní pred voľbami.“.
Zdroj:Premiér vypátral milióny Matoviča v jeho trinástej komnate…Zneužívanie moci premiérom v priamom prenose.

 

Záver 2:
Pre vyššie uvedené o objektívnosti reportáži na TA3 ťažko hovoriť a pre jej divákov tu mám záznam celého druhého vystúpenia Matoviča:

https://www.youtube.com/watch?v=8UeZz-JDXSA

 

Teraz najčítanejšie

Roman Hanajík

Voľby dopadnú pre demokraciu zle a to nielen pre veľa prepadnutých hlasov strán, ktoré budú mať do 5%. Ale aj pre pomýlenosť viac, ako polovice voličov o Covide, boji proti nemu, pre dezinformácie, ako zle sme dopadli a kto je za to viac zodpovedný, či ten, ktorý na jar 2020 (čiže keď tu nebolo ešte očkovanie a smrtnosť Covidu bola pre Slovenskú populáciu 1%) lákal nakaziť sa Covidom, čím skôr sa premoriť (videá), alebo ten, ktorý prišiel s celoplošným testovaním, po ktorom počty prípadov, hospitalizácií aj úmrtií klesali, ale ktorému ľudia nevedia odpustiť státie v rade. A tak kľudne veria tvrdeniam bez dôkazov, že celoplošné testovanie rozbehlo umieranie v druhej vlne. Čo rozbehlo druhú vlnu v Česku a inde vo svete, keď tam netestovali celoplošne a nemajú tam Matoviča? Ľudia veria súčasne banálnosti Covidu aj úmrtiam na neliečenie Covidu? Tiež je tu veľa klamárov, ktorí drzo klamú, koľko ich známych malo takú a onakú komplikáciu po očkovaní, ale podľa celosvetových štatistík by museli poznať 3-10x viac ľudí s takými istými komplikáciami, alebo úmrtiami po Covide, pretože po Covide to bolo častejšie. Tiež sú tu ľudia, ktorí si radi povedia, že štatistiky sú sfalšované, alebo nepresné, ale tie isté štatistiky sú im už dobré, keď už hovoria o nadmernej úmrtnosti v roku 2022 v zaočkovaných krajinách. Keby vedeli, že nadmerná úmrtnosť je iba medzi neočkovanými, presnejšie medzi neočkovanými s boostrom proti Omikronu, tak by už štatistikám neverili! A takto si tu žijeme a veríme tomu, čo nám vyhovuje a čo nám dáva dôvod nenávidieť niektorých politikov. Preto pomýlenosť verejnosti o Covide a očkovaní rozhodne predčasné voľby!  Bagatelizovanie smrtnosti Covid-19 počítaním "od buka do buka" ktoré som tu v blogu popisoval v roku 2020 je to najmenšie zlo. Časť verejnosti totiž vážne uverila tomu, že ich chce niekto vakcínami zlikvidovať, alebo im oslabiť imunitu. Pritom štatistiky, keď zaočkovaní už od jari 2021 zomierajú menej sú jednoznačné. V rámci "ochrany pred ohrozením života" tu možno budú pomýlení ľudia schopní zabíjať. Tak, ako niekto zabil predavača na čerpacej stanici v Nemecku, alebo ako niekto zabil brata lekárnika v USA. Len ešte musia niektorí politici a "lekári" prilievať olej do ohňa falošnými vyhláseniami a polícia a prokuratúra to musí nechať tak, nech je verejnosť ešte viac dopletená. Kým v Česku odsúdili prvú dezinformátorku na 3 roky podmienečného trestu, na Slovensku sa o Covide doteraz dezinformujúci Dr. Bukovský (firma AKV...) snaží zbaviť tejto jemu podľa zásluh priliehajúcej nálepky. Sem tam sa venujem aj menej známemu riziku práce v kancelárii, kde banálne príznaky a mierna bolesť chrbta môže pri "správnej" kombinácii chýb v zdravotníctve skončíť trvalým a vážnym poškodením zdravia. Nie je problém sedávať celý život 8 hodín denne, ale po skúsenostiach aj iných ľudí viem, že riziko môže prísť aj za 10 rokov denného sedenia za počítačom. Vďaka SMERáckemu riadeniu zdravotníctva a tvrdeniu: "Zdravotná starostlivosť nie je ohrozená" som sa takto stal invalidný dôchodca. Venoval som sa aj klamstvám a falošnosti strán SMER-SD a bývalého "nepolitika" Kollára, ktorý získal pre svoje firmy 11 mil.  € z eurofondov. https://www.facebook.com/roman.hanajik Alebo email: roman.hanajik treska gmail bodka com