Denník N

Písala masérovi Kostkovi list slečna Trošková?

V súvislosti s kauzou maséra Kostku a listom, ktorý rozoslal inštitúciám a médiám si ľudia lámu hlavu ako sa do vlastností dokumentu mohlo dostať meno asistentky premiéra Fica, Márie Troškovej.

Na priamu otázku novinárov premiér reagoval podráždene -„ a čo som ja IT expert!“ Čo je zvláštne, pretože má pod sebou políciu, vyšetrovacie orgány, dokonca SIS.  Nebol by problém to do 24 hodín vyšetriť a zistiť. Z výrazu jeho tváre ale bolo jasné, že to vyšetriť nechce. Buď preto, že ho to nezaujíma, alebo preto, že odpoveď už dávno pozná.

Investigatívny novinár na voľnej nohe Martin Daňo, ktorý si narieka, že ho iné médiá nepreberajú a necitujú, prišiel podľa neho zo závažným obvinením. Vo svojom pomerne dlhom videjku podsúva informáciu, že za všetkým je Penta a Procházka. Teda, že problém je umelý a spočíva len v zmene vlastností wordovského súboru. Hrá rozhorčené divadlo, a vyhráža sa divákom, že možno bude voliť SMER, hoci tí čo sledujú jeho aktivity dobre vedia, že sa aj s kolegom Rudom Vaskym chystaju voliť Kotlebu. Vo videu sa autor kriticky vyjadruje k novinárovi Denníka N, Mirovi Kernovi o ktorom hovorí, že je skorumpovaný, hlúpy novinár a sám sa stavia do role IT experta.

Výsledkom jeho takmer 40 minútového videa s investigatívnym názvom Penta to zaplatila a Procházka podpísal je ukážka ako je možné dodatočne zmeniť vlastnosti dokumentu súboru word, tak, že tam bude úplne iné meno:http://bit.ly/1K8CnzL

Osobne si myslím, že IT expert nebol potrebný. Neviem si predstaviť Procházku, či iného experta ako sa v noci plíži do bytu, či firmy Pavla Kostku, aby zmenil vlastnosti dokumentu. Keďže všetci novinári dostali tento súbor s menom Márie Troškovej.

V Žiline pred časom primátor Choma a jeho ľudia odhalili podobnú kauzu. V oficiálnej korešpodencii podnikateľa Georgea Trabelssiho odhalili v prílohe, wordovskom dokumente meno bývalého viceprimátora za SDKÚ Michala Horeckého, ktorého poslanec Peter Ničík obvinil z korupčného správania a nahrávania podnikateľom blízkym Jánovi Slotovi. http://bit.ly/1W8EBjp

Položil som neskôr pánovi podnikateľovi na jednom verejnom stretnutí otázku ohľadom jeho vzťahu k viceprimátorovi primátora Harmana. Odpoveď je tu: http://bit.ly/20GD6zE

Myslím si, že nemusíme byť žiadni IT experti, lebo udalosti sa odohrali prozaickejšie. Premiér po odhalení kauzy videl, že je zle, snažiac sa situáciu zachrániť, nadiktoval svojej asistentke oficiálnu reakciu  a požiadal ju, aby ju poslala pánovi Kostkovi, pričom mu zrejme priložila aj adresy na ktoré to má poslať. Tak sa dostali do hry aj neoficiálne emailové adresy niektorých aktérov. V nervozite a časovej tiesni nik z nich na takú banálnu vec ako vlastnosti súboru nemyslel.

 

Ľubo Bechný

autor je poslanec MZ v Žiline a

podpredseda OZ Proti korupcii

http://www.protikorupcii.sk

Teraz najčítanejšie