Denník N

Že stretne sa odborník, expert a špecialista

Ich revírom je tenká hranica deliaca politický bizár a protisystémové pnutia. Tento priestor ma značne fascinuje.

Zlyhávanie jednotlivcov, ktorí riadia túto krajinu, pôsobí tak  fatálne a systematicky, až sa môže zdať, že ide o zlyhanie systému. Lenže nejde. Pri všetkých tých Ficoch a Mečiaroch sa  to vyslovuje ťažko, ale politik politika by naozaj nemuseli byť v parlamentnej demokracii najtvrdšie pejoratíva. Boris Kollár, Andrej Babiš či (pridajme plyn) Norika Mojsejová alebo Donald Trump však implicitne postavili svoj politický pokus práve na chronickom zlyhávaní elít, nie na rozpade systému.

Celé to pritom dospelo do bodu, keď ľudia, ktorí vstupujú do politiky, aby sa stali politikmi, vyhlasujú, že do politiky vstupujú iba nasilu (tlak prostredia / už sa na to nemôžem pozerať / prostě to uděláme) a politikmi sa určite nestanú. Použiť v názve politickej strany slovo „strana“ je píár samovražda. Politika je neprehľadná, politici spreneverení a títo nepolitici  prichádzajú, aby to vyriešili. Vyhrnem si rukávy a prostě to uděláme.

941043_10208302456024267_6594558885374250523_n
autor: Tomáš Bella

Alebo tento. Dosť bolo politikov, potrebujeme odborníkov! Lenže odborníkov na čo? Tomuto zvolaniu úprimne nerozumiem. Pretože z čisto praktického pohľadu: úplne všetci poslanci hlasujú v konečnom dôsledku úplne o všetkom. A aj úplne všetci členovia vlády hlasujú úplne o všetkom. Majú teda  zákony schvaľovať odborníci na energetiku? IT experti? Odborníci na barokovú architektúru?

Viem, že týmto zmýšľaním sa zo mňa stáva ovca zapredaná systému, ale nestačilo by tieto voličské túžby zredukovať na čestných a zodpovedných ľudí, ktorí sa vedia odborníkmi obklopiť? Nie je oveľa podstatnejšie, aby tí, čo rozhodujú, boli neskorumpovaní, cnostní a aspoň ako-tak pri zmysloch než špičkoví expertmi v nejakej oblasti? V krajine, kde celé štvrťstoročie neexistuje reálny politický zápas, kde absentuje súťaž medzi ľavicou a pravicou, medzi čímkoľvek, čo by sa podobalo na hodnoty alebo aspoň na nejaký nápad, kde sa politika redukuje na boj medzi totálnou deštrukciou a akou – takou víziou zajtrajška, by to na začiatok mohlo stačiť.

Mimochodom: nie je aj ten doc. JUDr. Robert Fico odborníkom na právo? A JUDr. Mečiar? (V tomto kontexte je tu taktiež otázka, či doktor Mengele nebol náhodou odborníkom na medicínu, ale ani s nadsázkou to asi nepreháňajme.)

Keď už sa tomu systému zapredávam, dovolím si byť arogantne prosystémový ešte raz. Čo má presne znamenať ten protestný prázdny hlas, to, že idem voliť, ale do urny vhodím prázdnu obálku? A čo je to za protest, že voliť nepôjdem? Ani tomuto nerozumiem, zamýšľam sa nad tým úporne, ale naozaj nechápem. Konštatovať, že „všetci kradnú, všetci sú rovnakí“, je niečo podobné ako skonštatovať, že úplne rovnakí sú úplne všetci ľudia, čo idú voliť. Úplne, absolútne, celkom, všetci, všetko. To, že veľká časť ľudí si to v hlave nekriticky spaušalizuje práve takto, všetci sú rovnakí, nič sa nezmení, to odborníkom na právo občas aj vyhráva voľby.

Teraz najčítanejšie