Denník N

Prečo chceme zmeniť hymnu Slovenska?

Ako sa často stáva, najlepšie nápady vznikajú v krčme. S mojím kamarátom Ondrejom sme už dlhšiu dobu diskutovali, že aktuálna hymna Slovenskej republiky Nad Tatrou sa blýska od Janka Matúšku nie je dobovo ani symbolicky príznačná pre dnešný čas, ani pre túto krajinu.

Symbolicky sa vzťahuje na obdobie 19. storočia, keď sa formovali moderné národy. No dnes, v 21. storočí, je Slovensko samostatná krajina, kde sa „národ“ nestráca a nemusí ožiť, lebo žije. Ako Ondrej povedal, nad Tatrou sa síce často blýska, ale výsledkom toho sú len potopy, polomy a neprejazdné cesty.

Našu predstavu novej hymny spĺňa báseň Kto za pravdu horí od Karola Kuzmányho, respektíve jej prvé dve strofy. Ako mnoho predstaviteľov Slovenskej inteligencie, aj Kuzmány bol člen duchovenstva. V svojich dielach sa zaoberal slovenským postavením v Uhorsku a bol veľmi činný v obrode národa. Veď napokon bol prvým podpredsedom Matice slovenskej. Jeho báseň Kto za pravdu horí je prelomová a na tú dobu jedinečná. Prvá strofa básne hovorí o ľudských právach, o prekonavaní chudoby a najmä o pravde. Symboly, ktoré práve dnešné Slovensko potrebuje. Druhá strofa prizvukuje boj za slobodu a za vlasť. Táto báseň je jedinečná tým, že sa neodvoláva na žiadny národ či krajinu (a preto je tak dobre všeobecne aplikovateľná). Dôležitý je hlavný symbol tejto básne: ten kto sa postaví za pravdu, ľudské práva, krivdu iných, za slobodu a vlasť, toho čaká večná sláva. Vyzdvihujem aj podstatnú skutočnosť – táto hymnická báseň je aj kvôli jednoduchému rýmu aabb oveľa ľahšie zapamätateľná.

Sme si vedomí toho, že náš nápad sa mnohým ľuďom nebude páčiť, či už z konzervatívneho alebo nacionalsitického dôvodu. No myslíme si, že s touto hymnou sa môžu stotožniť tak Slováci ako aj Maďari, Rómovia, Rusíni a iné národy a etniká žijúce na Slovensku. Dnes už nemôžeme brať Slovensko ako čisto národný štát a vytláčať z našich symbolov ostatných. Práve zmenou hymny môžeme ukázať Európe aj svetu, že štátne symboly môžu patriť všetkým a nie len majorite.

Nejaký čas nám trvalo, kým sme sa rozhodli našu predstavu posunúť ku konkrétnejšiemu projektu. Pre začiatok sme vytvorili na Facebook-u stránku s názvom „Zmeňme Hymnu“, kde potrebu zmeny rozoberáme viac akademicky. Ak uvidíme, že sa ľuďom táto výzva páči a bude mať pozitívny ohlas, môžeme neskôr usporiadať diskusie na túto tému. Kto vie, možno nájdeme podporu aj u niektorých verejných predstaviteľov.

Vieme, že takáto „reforma“ nesie so sebou veľa realizačných problémov. Presvedčiť ľudí o zmene jedného zo štátnych symbolov iste nebude ľahké. Ďalším problémom môže byť hudobné prevedenie. Keď si vypočujete viaceré hudobné verzie Kto za pravdu horí (napr. na internete), sú vo veľmi pomalom prevedení. Zo základnej školy si však pamätám oveľa dynamickejšiu melódiu, ktorá je podľa nášho názoru lepšia. Hudobné spracovanie novej hymny by mohlo byť veľkou výzvou pre všetky vekové a žánrové skupiny skladateľov. Nie posledným problémom je, že zmena hymny by musela byť schválená parlamentom ako ústavný zákon (ale to je už príliš ďaleká vízia).

Možno sa pýtate, prečo sa touto, pre niekoho malichernosťou, zaoberáme? Ako občania Slovenskej republiky si myslíme, že máme právo navrhovať a rozhodovať, aké štátne symboly by mali reprezentovať našu krajinu. Zmena hymny v realite nič nezmení, ale symbolicky môže posunúť Slovensko hodnotovo dopredu. Okrem toho, za posledný rok sme na Slovensku mohli vidieť, že ľudia a určité skupiny sa zaoberajú a presadzujú témy, ktoré pre ďalšiu existenciu a budúcnosť tejto krajiny nie sú nejako životne dôležité.

Ak sa vám tento nápad páči, môžete ho podporiť na Facebook-u: Zmeňme Hymnu

A na záver, text navrhovanej hymny:

Kto za pravdu horí v svätej obeti,
kto za ľudstva právo život posvätí,
kto nad krivdou biednych slzu vyroní:
tomu moja pieseň slávou zazvoní.

Keď zahrmia delá, orol zaveje,
za slobodu milú kto krv vyleje,
pred ohnivým drakom vlasť kto zacloní:
tomu moja pieseň slávou zazvoní.

Teraz najčítanejšie