Denník N

37 500 nábojov

Alexis de Tocqueville.
Alexis de Tocqueville.

Jan Sokol, môj obľúbený český filozof nedávno povedal: ,,Sme obeťami falošných správ, hovorí sa o utečencoch ako o teroristoch, ale oni pritom pred teroristami utekajú.“

Konštatovanie je to banálne, ale veľmi dôležité, lebo na ňom je založená celá hystéria okolo utečencov. Smer s ďalšími stranami túto správu spolu s médiami zasiali do myslí obyčajných ľudí, ktorý sa teraz skutočne obávajú utečencov a myslia si, že chcú vyhodiť Slovensko do vzduchu (bomba skrytá v kebabe).

Pomáhať a chrániť. Chránime Slovensko. Tieto dve heslá sú síce pekné a v stave ohrozenia prospešné, ale ich skutočný obsah je niekde inde, čo je ďalšie banálne konštatovanie. Fedor Gál v knihe 25,[1ktorá je silnejšia ako 2500 novoprijatých policajtov cituje filozofa a politika Alexisa De Tocquevilla: ,,Nikto nemôže s úspechom bojovať proti duchu doby a svojej krajiny, aj keby šlo o akého mocného človeka.” Proti duchu doby sa dá ísť vždy, citát chápem tak, že tým väčšinu neobrátim, ale to neznamená, že je to márne. Duch doby aj napriek môjmu konaniu ostane rovnaký, nezmenený. Možno len niekde na konci plášťa prefúkne malý závan zmeny, ale plášť sa hneď vráti do svojej pôvodnej polohy. Čiže v globále je to márne. Ale čo ak niekto, kto má na to finančné prostriedky a má pozitívny osobný príbeh s pozitívnym vzťahom k spoločnosti a k verejnému prostrediu a nešlo by mu o moc (presne tak, nehovorím o Babišovi, ale napr. o Mirovi Trnkovi z Esetu), by skúpil hlavné média, rádia, televízie a v nich by sa snažil zastaviť hystériu z teroristov a miesto nej by sa pokúsil o zmysluplnú diskusiu ako vedie Denník N, Týždeň a denník SME. Aby sme sa rozprávali o reálnych rizikách a reálnych prínosoch integrácie utečencov. Nie o hrozbách, ktoré vymysleli mágovia v centrálach Smeru a SaS.

Alexis De Tocqueville žil v rokoch 1805 až 1859 a vtedy nemali média taký silný dopad na spoločnosť ako dnes. Vieme ako Putin v Rusku kontroluje svoj národ cez televízne stanice. Prajme si pre Slovensko kladného Putina (nie Pentu), aj keď omnoho lepšie by bolo, keby máme každý svoj kompas, ktorý nebude závislí od mienky majiteľa médií alebo politických špičiek. Ale to by sme sa museli začať venovať nášmu školstvu, RTVS a ďalším inštitúciám, ktoré sú pre nás oveľa menej dôležité ako 2500 nových policajtov s 2500 novými pištoľami. Pri priemere 15 nábojov na pištoľ to máme 37 500 pripravených, nabitých nábojov, čo Slovensku pomôžu k prosperite, blahobytu a kreativite.

Referencie:

  1. edor Gál, Miroslav Švolík, Peter Zajac - Dvadsaťpäť

Teraz najčítanejšie