Denník N

Ako správne degustovať pivo – časť 3.

Doteraz sme hovorili o vzhľade peny, určovaní farby a vône. Predtým, ako sa budeme sústrediť na chuť, potrápime svoje zmysly nad tvárlivosťou.

V tretej časti si povieme o profesionálnom postupe pri hodnotení konzistencie piva – identifikácii jeho tela. Je to najnáročnejší, nie však zložitý proces klasifikácie vlastností pri degustácii.

Malý dúšok piva rozložíme na jazyku po dobu dvoch až troch sekúnd. Dôležité je neprehĺtať, ale nechať tekutinu pôsobiť na jazyku. Ako prvé ucítime stupeň karbonizácie – zvýšená nezaručuje vysokú kvalitu. Pivo by po správnosti nemalo byť príliš nasýtené oxidom uhličitým, znižuje sa tak jeho hodnota a ostrosť bubliniek prekrýva jeho chuť.

Ako druhé identifikujeme konzistenciu – hutnosť piva. Pivo v ústach dva-tri krát pomľaskáme, aby sme dokázali určiť ďalšie špecifiká. Exkluzívne pivá, a to najmä tie, ktoré obsahujú ovocné šťavy alebo pražený slad, majú zvýšenú tuhosť. Jej hladinu určíme podľa známych nápojov či iných tekutín a pohybujeme sa v rozsahu voda – mlieko – olej.

Stout bude na rozmedzí mlieko – olej. Hustejšia konzistencia, nie však príliš olejnatá. Jemná sýtenosť a súdržné telo.

IPA bude viac vodavá, nízka olejnatosť, môže byť stredne sýtená.

Barley Wine alebo pšeničné víno je hutné, viac olejnaté so zníženou karbonáciou.

Dobré kvasinkové pivo typu Weissbier bude s plným telom – viac mliečne, hutnejšie so strednou až nižšou nasýtenosťou.

Amber Ale ucítite tú smotanu v mlieku. Je vodavo-krémovej konzistencie, stredne olejnaté. Obsah oxidu v tomto pive je priemerný.

Teraz môžete pivo prehltnúť.

Nabudúci týždeň si zabásnime na tému chuť.

 

Teraz najčítanejšie