Denník N

Bratislava na veľký formát: minule a nabudúce.

Park kultúry, ktorý som ešte v decembri fotil, už neexistuje. Nový starý most, ktorý bol v tom čase dokončený, ešte stále nie je otvorený. A aj počasie je buď zlé, alebo ešte horšie a keď zasvieti slnko, tak len na chvíľu. Február, pravidelný kandidát v súťaži o titul najhnusnejší mesiac v roku, nezostáva nič dlžný svojej povesti.

Odvrátenou stranou Mosta SNP je Staromestská ulica. Návrhov na to, ako riešiť tento priestor, je dosť. Zatiaľ sme sa dočkali iba sklenených tabúľ brániacich katedrálu pred kameňmi lietajúcimi z cesty. Treba oceniť, že problém nebol riešený tradičným spôsobom, teda oblepením reklamnými plagátmi. Niektoré zo skiel sú po zásahu pokryté hustou sieťou puklín. V nízkom poobednom slnku žiaria oproti tmavému podhradiu ako svetelná inštalácia na výstave súčastného umenia. Dúfam, že ich tak rýchlo nevymenia.

coll675

Národný futbalový štadión by mal byť dokončený v budúcom roku. Niekto z obyvateľov horných poschodí Troch veží by mohol urobiť časozbernú sériu výstavby. V národnom štadióne bude sieň slávy a vraj budú aj koncerty. Ako sa pri národných štadiónoch patrí, bude aj nový hotel, ale ten, ako sa patrí, národný nebude. Kde sa bude parkovať, ak nebodaj príde na futbal viac ľudí, netuší nikto. Iný pohľad na možné riešenie štadiónu.

coll670

Po prechode cez Dunaj sa človek vždy ocitne v tak trochu inom meste. Hneď za mostom je park. Sad Janka Kráľa prežil od 18. storočia, schovaný pod hrázdou po ktorej vedie málo frekventovaná cesta. Pri jeho prechádzaní dominuje mnohým výhľadom naklonený pilier mostu SNP zakončený lietajúcim tanierom. V rámci sci fi architektúry socialistického bloku nájdeme aj iné zaujímavosti. Odvážna, ľahká línia Mostu je však aj medzi nimi jedinečná. Nevýhodou elegantnej konštrukcie je, že priamo z mosta sa pre silné vibrácie nedá fotiť na dlhé expozície.

coll689a690

Projekt oživenia Železničnej stanice Filiálka a jej využite v rámci mestskej hromadnej dopravy sa periodicky vynára a zase stráca už dlhé roky bez vyhliadky na konkrétne riešenie. Zatiaľ sa tu môžeme prechádzať a obzerať. Kukurica postavená v sedemdesiatich rokoch bola svojho času najvyššou budovou v meste. Svoj vek hlavne pri pohľade zblízka nezaprie, napriek tomu je stále ozdobou mesta. Novopostavený Manhattan sa nestaval ľahko, nakoniec však ku rušnej križovatke výborne zapasoval svojim štíhlym profilom a striedmou ale nie nudnou fasádou.

Stránka projektu

Teraz najčítanejšie