Denník N

Trnava, dnes sa vidíme na Trojičnom námestí

My, pedagógovia a študenti Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity, organizujeme zhromaždenie na podporu učiteľov. Aj tých budúcich. V utorok, 16.2., 16:02, 2016.

Učitelia a nepedagogickí pracovníci v regionálnom školstve boli zastrašovaní. Na všetkých úrovniach zriaďovateľov sa intenzívne pracovalo na tom, aby riaditelia a ich kolektívy pochopili, že ich správanie bude mať pre ich školu konkrétne dôsledky. Efektívna lokálna komunikácia (obec/VÚC -> riaditeľ: „Neexistuje, aby ste sa zúčastnili štrajku!“) spojená s efektívnou celonárodnou komunikáciou (Fico -> národ: „Vidíte, nikto neštrajkuje!“) vytvorili dojem, že so školstvom je vlastne všetko v poriadku, všetci šťastne plnia stanovené 5-ročnice, tešia sa na novoročné opätovné a nautíchajúce zvyšovanie platov a nevedia sa dočkať diplomu Vzorný učiteľ.

Mám však jednu obavu: ak bude dosiahnutá frustračná hranica u tých 15% učiteľov, ktorí napriek všetkému do štrajku išli, a títo – odvážni, kreatívni a charakterní ľudia – budú ponižujúco odignorovaní podobne ako sestry, jednoducho zo školstva odídu. Stratíme práve tých kľúčových 15%. Je zrejmé, že niekoho by tá strata netrápila. Napokon, ľahko sa dajú nahradiť podpriemerom, ktorému masochistický plat za tú hru na učenie bude stačiť. Medzi učiteľmi sú veľké rozdiely a my potrebujeme zabojovať o tých najlepších. A nových, mladých, nadpriemerných do školstva postupne dostávať. Isteže, vyzerá to ako stratená investícia, zvyšovať platy všetkým. No do prostredia sociálnych prípadov sa tí dobrí hrnúť nebudú. Paušálne zvýšenie platov učiteľov je investícia, z ktorej možno tretina pôjde niekoľko rokov do stratena. Ale myslím, že to za tú novú tretinu, ktorá príde potom, stojí. Samozrejme, ešte viac je treba inovovať systém, aby dokázal identifikovať tých najlepších.

Mantra hovorí, že školstvo nie je len o platoch. Isteže, ale tisíce skúseností hovoria, že školstvo – to je predovšetkým učiteľ. Preto sme sa rozhodli, že učiteľov z regionálneho školstva v tom nenecháme samých.

Program bude mať dve časti: umeleckú akciu akad. maliara Blažeja Baláža s názvom PPP projekt, postavenú na vytvorení reťaze ľudí s dáždnikmi, každý účastník by si preto mal priniesť čierny/tmavý dáždnik. V druhej časti zaznejú príhovory rôznych osobností: výzva vysokých škôl, list premiérovi od radového učiteľa, pozdrav od študentov, umelcov a rodičov. Cieľom akcie je dať najavo, že hrubé ignorovanie oprávnených požiadaviek učiteľov je nielen netolerovateľné, ale aj hlúpe a vedie krajinu do marazmu. Zároveň organizátori chcú poukázať na neexistujúcu podporu pedagogickým fakultám v ich hlavnej úlohe: kvalitnej príprave budúcich učiteľov.

Teraz najčítanejšie

Martin Brestovanský

Napriek dlhodobému pôsobeniu na Pedagogickej fakulte môžem smelo o sebe vyhlásiť, že ešte nie som inštitucionalizovaný. Robím všetko pre to, aby som zostal slobodný: oženil som sa, mám skvelú manželku a troch synov, udržiavam pri živote svoju živnosť, venujem veľa energie ľuďom a veciam, ktorí/-é nemajú dosah na moju kariéru.