Denník N

Nové štátne IT projekty, alebo keď účel nesvätí prostriedky

Obstarávanie štátnych IT projektov bez posudzovania ich účelnosti.

Vyznať sa v téme informatizácie a hlavne vysvetliť ju ľuďom mimo IT sektora je naozaj ťažké. Preto jedno prirovnanie k súčasným aktivitám niektorých štátnych organizácií v tejto oblasti.

Predstavte si, že by ste si chceli postaviť dom, ale nemáte na to dosť financií. Z reklamy viete, že banka poskytuje úver na výstavbu. No namiesto toho, aby ste išli do banky zistiť, či a za akých podmienok  vám požičajú,  rovno podpíšete zmluvu so stavebnou firmou. A keďže výstavba bude nejaký čas trvať, tak si poviete, že máte dosť času na vybavovanie financovania. Keďže stavebná firma si chce byť istá, že jej zaplatíte, tak si to zmluvne poistí ešte aj vysokými zmluvnými pokutami. No keď potom prídete do banky, tak zistíte, že vaša stavba nespĺňa podmienky na úver, pretože úvery sú určené na iné typy stavieb a preto vám vašu stavbu odmietne financovať.

Poviete si, že predsa takú hlúposť by nikto nespravil, aby sa vystavil takýmto problémom. A predsa je to momentálne bežne opakovaná prax pri verejných obstarávaniach projektov informačných systémov. Niektoré ministerstvá už spustili verejné obstarávania bez posúdenia a schválenia projektov zo strany MF SR, ktoré schvaľuje účel projektov. Bez schválenej štúdie totiž nemôžu byť financované z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII).

No a účel niektorých týchto projektov je v obstarávaní nastavený tak, že bude veľmi ťažké obhájiť jeho preplatenie z OPII. Za zmienku stojí napr. obstarávanie elektronických zdravotných preukazov, ktoré sa podarilo Aliancii Fair-play a Platforme slovensko.digital aspoň pozastaviť, aby sa zvážili aj iné alternatívy. Povráva sa, že MF SR už predtým upozornilo ministerstvo zdravotníctva, že tento projekt bude problematické financovať z OPII. A až keď bola téma prepieraná v médiách, tak sa zdravotníctvo unúvalo prehodnotiť projekt. Problémom je, že niekoľko takýchto obstarávaní však nerušene pokračuje ďalej.

Ak sa nad tým zamyslíte, tak vám napadne, že však existuje aj riešenie ako zakázať úradníkom konať tak nezodpovedne. Napríklad zákonom, ktorý by im zakazoval obstarávať niečo, čo nemá finančné krytie. Avšak takýto zákon tu je minimálne už od roku 2001 (Zákon o finančnej kontrole a audite). Takže otázka skôr znie, či je predmetný zákon v týchto prípadoch porušovaný alebo kreatívne obchádzaný. Otázka na NKÚ :)

onewayV predchádzajúcom programe OPIS bolo ku koncu programu už takmer jedno, na čo sa prostriedky vyčerpajú, len nech sa môžu na konci politici pochváliť s vysokým percentom čerpania. Účel a zmysel bol druhoradý. No a výsledok má teraz aj viditeľnú podobu pre občanov na portáli slovensko.sk. Ak by sme to mali prirovnať k stavbe rýchlostnej komunikácie, je to ako by postavili diaľnicu, kde v porovnaní s predpokladom jazdí len 5% áut. A dôvodov je niekoľko:

  • Zakázali vstup majiteľom áut starším ako rok 2015 (eID so ZEP).
  • Tam, kde sa chcete dostať, nie je ešte vybudovaný výjazd, takže sa musíte vrátiť na lokálne cesty a zbytočne najazdíte kopec kilometrov (odmientnuté e-požiadavky, ktoré musíte ísť aj tak vybaviť osobne).
  • Na začiatku diaľnice sú nezrozumiteľné smerové tabule, podľa ktorých sa neviete orientovať, takže nakoniec odbočíte na lokálnu cestu, lebo tú už poznáte (popis služieb a orientácia na slovensko.sk).

Aj keď som väčšinou optimista, musím konštatovať, že ak budú pokračovať IT obstarávania bez riadneho posúdenia účelu, tak výsledok OPII nebude o nič lepší ako výsledok OPISu.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Hlohovský

Celý profesijný život sa venujem riadeniu IT a digitálnym službám a zdieľam svoje skúsenosti cez poradenstvo, školenia a najnovšie aj v rámci celosvetovo rozšírených „best practice“ ITIL4. Preto sa snažím problémy a riešenia v tejto oblasti priblížiť aj trošku zrozumiteľnejším jazykom formou blogov.