Denník N

Zneužíva premiér políciu v predvolebnom boji?

Prečo musí policajný prezident vysvetľovať, že nie.

V auguste minulého roka opozičný poslanec I. Matovič oznámil verejnosti, že podľa jeho anonymného zdroja má premiér spolu s manželkou založené bankové účty na Belize na ktorých majú údajne obaja obrovskú finančnú hotovosť. Premiér toto oznámenie označil za „krivé, vymyslené, nezakladajúce sa na žiadnej pravde“ a súčasne podal na tohto poslanca trestné oznámenie za trestný čin krivého obvinenia. Tiež ho vyzval, aby predložil dôkazy o svojich tvrdeniach. O niekoľko dní polícia,  na naše pomery, až podozrivo rýchlo predložila doklady z Belize potvrdzujúce premiérové tvrdenie. Poslanec predložil zoznam listín vrátane faktúr, ktoré mali jeho vyjadrenie potvrdzovať. Ich dôkazná sila však bola nulová. Úprimne, ani najväčší nepriateľ premiéra by neuveril, že by premiér mohol konať takým primitívnym spôsobom, že si v malom stredoamerickom štáte, v ktorom sa mimochodom v súčasnosti zdržiava iný slovenský občan, založí bankové účty na svoje meno a meno svojej manželky. A následne si na tieto účty nechá pripísať finančné prostriedky z pochybných zdrojov. Už keď nikto iný, tak ten slovenský občan, ktorý sa tam zdržiava by sa o tom určite niečo dozvedel. Či sa nám to páči alebo nie, musíme konštatovať, že v tomto prípade mal jednoznačne navrch premiér a nepochybne získal plusové body. S odstupom času  to za chybu označili aj jeho politický spojenci kandidujúci s ním na spoločnej kandidátnej listine, p. Lipšic a p. Grendel. Jeho konanie ospravedlňujú tlakom spôsobeným daňovou a policajnou kontrolou jeho firmy.

     V týchto dňoch sa však ukazuje, že pod tlakom koná premiér. Začiatkom tohto mesiaca naopak on obvinil poslanca Matoviča, že v r. 2008 „prepral“ 122 mil. ,-Sk (opravené) fiktívnym predajom svoje firmy, pričom následne od zmluvy o predaji odstúpil. Aby zamietol stopy tejto transakcie mal sa poslanec podľa premiéra zbaviť účtovníctva odovzdaním do zberu. Premiér na rozdiel od poslanca svoje tvrdenia preukazoval listinnými dôkazmi vrátane predmetnej zmluvy, ktoré aj samotný poslanec označil za pravé. Spôsob a zdroj z ktorého premiér tieto dôkazy získal, však odmietol uviesť s tým, že “ sa to včas dozvieme“. A tu vznikol prvý problém s konaním premiéra. Neuvedením rozumej zatajením svojho zdroja totiž vyvolal legitímnu otázku, či pri získaní informácií a dôkazov proti poslancovi nezneužil svoje súčasné mocenské postavenie, ktoré mu získanie týchto listín na rozdiel od nás ostatných, teoreticky aj prakticky umožňuje. Druhý problém vznikol tým, že polícia v predmetnej veci začala konať až po tom, čo ju ohlásil premiér. Nemalo by to byť náhodou naopak? Premiér predsa nie je daňový kontrolór ani policajný vyšetrovateľ.

     Ak p. poslanec svojím konaním v r. 2008 náhodou spáchal nejaký daňový, alebo trestný delikt sú tu príslušné orgány na to, aby to zistili, vyšetrili a prípadne uložili sankciu. Ak by toto všetko prebehlo a následne by to polícia, alebo daňový úrad verejne prezentovali nik by nemohol premiéra podozrievať, že zneužíva svoju právomoc ak by to on následne komentoval. V tejto situácii však nie sme. Ak by sme aj pripustili, že existuje zdroj, ktorý mohol z okolia p. poslanca a nie od štátnych orgánov tieto citlivé informácie a listiny získať a poskytol ich premiérovi, ten ich mal bezodkladne postúpiť príslušným orgánom a až po riadnom vyšetrení verejne prezentovať svoje závery. Ak sa tak nestalo a premiér vo vrcholiacej predvolebnej kampani vytiahol 5. 2. 2016 na svojho politického protivníka 8 rokov starú vec v snahe kompromitovať ho, pričom polícia ju začala až následne 9. 2. 2016 vyšetrovať prirodzene to muselo vyvolať podozrenie, že políciu v tomto prípade premiér zneužíva na svoje predvolebné účely. Ako sa totiž zhodli politológovia, útok premiéra nesmeruje iba voči osobe dotknutého p. poslanca, ale voči druhému opozičnému sledu ako celku. To, že také podozrenie nemožno podceňovať a že reálne existuje dokazuje aj to, že policajný prezident musel jeho existenciu vyvracať nielen prezidentovi, ale aj verejnosti na včerajšej mimoriadnej tlačovke. Tu však žiadne slová nebudú účinné. Účinné budú iba skutky, resp. zdržanlivosť polície v tejto veci až do volieb. Ak táto vec mala byť 8 rokov stáť nepovšimnutá, necelý mesiac nehrá žiadnu rolu. Iba tak, podľa môjho názoru,  polícia aspoň čiastočne (úplne to už asi nebude možné) odstráni podozrenie, že nadpis článku sa nezakladá na pravde.

Radoslav Hodor
Ak sa Vám môj blog páčil a súhlasíte s jeho obsahom, poteší ma, ak ho podporíte svojím hlasom TU. Ďakujem ;-)

Teraz najčítanejšie