Denník N

Klamstvo ako predvolebná metóda strany SKOK!

Je už pomaly zvykom, že sa mimoparlamentné strany tlačia ku korytu z každej možnej strany a aby tento cieľ dosiahli sú schopné klamať, zavádzať a podvádzať ľudí, od ktorých si žiadajú hlasy. Inak tomu nie je ani v prípade mimoparlamentnej strany SKOK!, ktorú vedie Juraj Miškov. Ten sa pred nedávnom s veľkou dávkou arogancie a posmešnosti postavil pred kamery, kde s iróniou spochybňoval výsledky vlády v náraste pracovných miest. Aby tomu nebolo málo Miškov sa sám pochválil koľko pracovných miest vytvoril, keď bol ministrom vo vláde 2010 – 2012. Keby to bola pravda, tak na tom nie je nič zlé. Zhodou okolností to však pravda nie je a pán Miškov svojimi vyjadreniami opäť potvrdil, ako hlboko sú schopné klesnúť mimoparlamentné strany, aby sa dostali ku korytu.

Zdroj: Tlačová beseda strany SKOK!

Tlačová konferencia, mravenčenie v prstoch a spokojný výraz. Juraj Miškov odhaľuje niečo neuveriteľné. Smer-SD vraj klamal a on to ako správny investigatívny politik predkladá ľuďom čierne na bielom. Líder strany SKOK! sa pokúsil spochybniť výsledky vlády za roky 2012 až 2016 pomocou čísel Štatistického úradu SR. Čísla s ktorými pracoval však hovoria o počte pracujúcich (ľudí), nie o počte novo vytvorených pracovných miest. Teda hovoria o ľuďoch, nie o pracovných miestach, ako to prezentovala strana SKOK! a jej líder. Zaujímavé však je, že keď Ministerstvo práce upozornilo na skutočnosť, že 130 tisíc pracovných miest vychádza zo štatistík Sociálnej poisťovne, nie zo Štatistického úradu, Juraj Miškov okamžite zmenil rétoriku.

Je potrebné ešte raz upozorniť na to, že sa v tomto probléme jedná o PRACOVNÉ MIESTA. Nárast pracovných miest, ktorý eviduje Sociálna poisťovňa, sa zakladá na vzniku sociálneho poistenia. SKOK! teda vytiahol čisla  z NÁVRHU rozpočtu SP, ktorý obsahuje PREDPOKLADANÝ priemerný počet poistencov za rok, nie však reálny – mesačný!

Ako čerešničku na torte, páni odborníci zo strany SKOK! čistým „nedopatrením“ zmenili a znížili číslo z rozpočtu 1 865 088 na číslo 1 856 088, čím pri prepočte dosiahli úbytok pracovných miest na rozdiel od jeho prírastku.

Ďalšou lžou mimoparlamentnej strany SKOK! a dôkazom jej nevedomosti o skutočnostiach je vyjadrenie, že „nárast zamestnanosti o 130 tisíc osôb, ktorým sa vo volebnej kampani strana Smer chváli, predstavuje len nárast evidovaných osôb z dôvodu zavedenia odvodov z dohôd o vykonaní práce. A to nie sú nové pracovné miesta – dohodári pracovali aj predtým, len neboli evidovaní v Sociálnej poisťovni!“

Zhrňme si ešte raz o čo tu vlastne ide:

  1. Ministerstvo práce hovorilo vždy o 130-tisíc nových PRACOVNÝCH MIESTACH, nie o OSOBÁCH, pretože niektorí môžu mať aj dva pracovné úväzky naraz.
  2. Sociálna poisťovňa tak ako v roku 2012, tak aj v každom inom roku, eviduje zvlášť zamestnancov s riadnou pracovnou zmluvou a zvlášť dohodárov. Bolo to tak za Mihála, je tomu tak teraz.
  3. Ministerstvo sa nepotrebuje uchyľovať k skresľovaniu čísiel ako SKOK!, ktoré tomu buď nerozumie alebo len rozumieť nechce.

Preto ak v apríli 2012 evidovala Sociálna poisťovňa 1 696 655 riadnych zamestnancov s pravidelným príjmom a v novembri 2015 ich bolo 1 825 799, je to jasný dôkaz toho, že pribudlo 129 144 pracovných miest. Sú to reálne čísla, reálne poistné vzťahy, žiadne predpoklady.

Menej reálne vyzerajú čísla strany SKOK!, ktorá sa chváli tým, že za vlády Ivety Radičovej vzniklo za rok a pol až 54-tisíc skutočných pracovných miest. Čísla Sociálnej poisťovne však hovoria o tom, že počas tohto obdobia počet zamestnancov s pravidelným príjmom klesol o 5 733. Rovnako Štatistický úrad uvádza pokles zamestnaných ľudí o viac ako 10-tisíc. Pýtam sa preto, kde je tých 54-tisíc pracovných miest?

Teraz najčítanejšie

Igor Melicher

Podpredseda Mladých sociálnych demokratov (MSD). Politológ. Sociálny demokrat. Ľavičiar. Pokrokový. Školstvo. Veda, výskum a technológie. ;)