Denník N

Ako je to s údajnou nezávislosťou Tibora Rostása

Snáď každý, kto niekedy prišiel nejakým spôsobom do styku s Rostásom, vie, že základom jeho imidžu je jeho údajná nezávislosť a láska k pravde. Veď práve „zatajované pravdy“ sú artiklom, ktorý mimoriadne úspešne ponúka a predáva slovenskej verejnosti. Ďalším komponentom svätožiary, ktorú okolo neho vidia jeho obdivovatelia, je jeho odsudzovanie zapredaných mainstreamových médií a mimovládnych organizácií, ktoré podľa neho pracujú v cudzom žolde a berú peniaze od Ameriky, západu či Sorosa.

Pozrime sa preto bližšie, ako to s láskou k pravde a odporom k „judášskemu grošu“ u Tibora Rostása reálne je. Lúč svetla do temnejších zákutí skutkov konšpiračného guru, môže vrhnúť dátum 26. 5. 2014. Vtedy Tibora Rostása, spolu s Dušanom Budzákom, prijal vtedajší veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku, Pavol Maratovič Kuznecov. O tom, aký žalostný amatér je Rostás, svedčí nahrávka z veľvyslanectva, ktorá sa nedávno vynorila z hlbín kyberpriestoru. To, čo na nej reálne je, ukazuje odvrátenú tvár Tibora Rostása a jeho spoločníka Budzáka.

u veľvyslanca

Podpora šírenia ideí komunizmu a socialistických revolúcií 

Už úvod nahrávky je zaujímavý. Veď veľvyslanec Kuznecov, hneď v úvode, len tak z voleja priznal: „Základom zahraničnej politiky Sovietskeho zväzu bývala podpora šírenia ideí komunizmu, socializmu, nášho spôsobu socialistického života, ako sa nám vtedy zdalo, toho najlepšieho, prekvitajúceho systému. Teda hnutie za svetlejšie zajtrajšky v komunizme. Tak to bývalo…A vtedy veľkú časť našej zahraničnej politiky predstavovala podpora komunistických strán, socialistických strán, podpora socialistických krajín, krajín Varšavskej zmluvy, Kuby, Afrických krajín, krajín ktoré žili socialistickou revolúciou. V Afrike to bola Angola, kde sme podporovali pokus o socialistickú revolúciu…“

Angola a

Vozili sme v kufríkoch doláre (Возили в чемоданчиках доллары…)

„Vozili sme v kufríkoch doláre, rozdávali ich vedeniam komunistických strán… Preto aby sme podporili rozširovanie komunistickej, socialistickej revolúcie po celom svete. Po rozpade Sovietskeho zväzu sme našu zahraničnú politiku úplne zmenili… V mnohom sme prehrali preto, že sme odmietali podporovať mimovládne organizácie, rôzne iné organizácie, v našej zahraničnej politike na takéto aktivity momentálne nemáme vyčlenené financie… No naši americkí partneri na druhej strane, to, za čo nás v čase Sovietskeho zväzu kritizovali, momentálne hojne využívajú – presadzovanie svojho videnia demokracie po celom svete, organizovanie oranžových revolúcií v iných krajinách, pretláčanie svojich názorov, financovanie všetkých tých NGO, financovanie občianskej spoločnosti a organizácií.“

Ruský veľvyslanec sa teda bez obalu prihlásil k sovietskemu dedičstvu a vyslovil ľútosť, že sa na čas vzdali jeho praktík – priameho zasahovania do vnútorných vecí iných štátov, financovania prosovietskych strán, revolúcií či prevratov.

Rostás s ex

Rostás bez hanby naťahuje dlaň

Na jeho slová nadviazal Tibor Rostás a bez obalu sa opýtal „či by existoval v Rusku záujem podporovať na Slovensku ľudí, alebo aj médium, ktoré by propagovalo väčšiu vzájomnosť… ale aj nejakú politickú silu, ktorá nie je zatiaľ ešte reálne v parlamente,“ lebo podľa neho sa ľudia „obracajú na výraznú radikálnu alternatívu, ktorá by už bola možno mimo tých klasických zabehnutých politických strán“ a dodal „aby sa naštartovala nejaká iná, nová línia podstatne užšej spolupráce do budúcnosti, pretože naša krajina je zaujímavé geostrategické teritórium.“ Rostás teda vyjadril záujem o to, čo u iných kritizuje a požiadal o financie výmenou za šírenie proruskej propagandy a ovplyvňovanie verejnej mienky.

Kuznecov následne vyjadril presvedčenie, že na Slovensku existuje dobrá základňa pre spoluprácu s ľuďmi, organizáciami, hnutiami, ktoré by presadzovali tesnejšiu spoluprácu s Ruskom. Opakuje, že bolo chybou prestať s finančnou podporou spriaznených organizácií a vyslovil nádej, že sa k takej podpore spriaznených a k Rusku lojálnych strán, vrátia.

Kuznecov a

Budzák tak trochu zavádza a pýta tiež

Dušan Budzák následne vychválil Zem a vek ako vplyvný nezávislý a ekonomicky zdravý časopis, dezinterpretoval situáciu s rádiom Viva, keď v podstate banálny spor vlastníkov o licenciu, v ktorom ani na jednej strane nestoja žiadni „good guys“, prezentoval ako útok na nepohodlné médium a snahu odňať mu z toho dôvodu licenciu, uviedol, že všetky vplyvné printové a elektronické médiá sú vo vlastníctve západných spoločností a neexistuje voči nim žiadna protiváha. Následne sa priamo opýtal „či sa plánuje urobiť nejaká alternatíva finančnému aj know how tlaku, ktorý sem prichádza špeciálne cez USA, cez rôzne ostatné inštitúcie?“

Kuznecov konštatoval, že hotové plány v tomto smere zatiaľ neexistujú, ale vie, že o týchto veciach sa hovorí a sú v štádiu príprav. Ako prvú lastovičku v pôsobení smerom do zahraničia uviedol Russia today. Prejavil ochotu osloviť v tejto veci patričné miesta v Moskve a pomôcť pri nadviazaní kontaktov. Odporučil im dať konkrétne požiadavky na papier a prisľúbil zorganizovať ich cestu do Moskvy.

Fedotov a

Veľvyslanci sa menia, ale aktivity pokračujú

Desiateho septembra 2014 však Putin odvolal z Bratislavy Kuznecova, ktorý tu pôsobil od roku 2010 a vymenoval nového veľvyslanca, Alexeja Leonidoviča Fedotova, absolventa MGIMO v Moskve. To, zdá sa, rozbehnuté plány na čas spomalilo, nie však zastavilo. Veľvyslanec Fedotov podnikol potrebné kroky a zoznámil Rostása s patričnými ľuďmi v Moskve a sprostredkoval stretnutie s nimi v Bratislave.

Rostás s Budzákom

Slavín a recepcia na ruskom veľvyslanectve

9. mája 2015 vidíme Rostása na Slavíne s georgijevskou stuhou na klope a neskôr spoločne s Dušanom Budzákom na slávnostnej recepcii na ruskej ambasáde.

Rost veľv

Rostás a Budzák v Moskve

4. júna 2015 sa Rostás s Budzákom objavujú v Moskve, kde v redakcii časopisu Международная жизнь/Medzinárodné vzťahy, oboznámili účastníkov stretnutia so svojou ideou vzniku Mediálneho domu, ktorý by zahrnoval okrem časopisu aj rádio, televíziu, denník a online médiá.

Rostás v Moskve 4.6.15

Vznikne Mediálny dom s priamou finančnou podporou Ruska?

Okrem šéfredaktora Armena Oganesjana, ktorý v úvodnom príhovore spomenul, že sa s Rostásom a Budzákom stretol už pred 3-4 mesiacmi v Bratislave, kde ich zoznámil veľvyslanec Fedotov a poslanca Štátnej Dumy a podpredsedu zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu a Rady federácie, Vasilija Lichačeva, zástupcov médií a rôznych organizácií, boli na stretnutí prítomní aj zástupcovia vládnych štruktúr a k partnerstvu sa mal prihlásiť aj Zväz výrobcov ropy a plynu v Rusku.

Oganesjan a

Rostás uviedol, že sa „nachádzame v období informačnej vojny, pretože na Slovensku stále častejšie a mohutnejšie pôsobia sily, ktoré sa  snažia presvedčiť slovenskú verejnú mienku o tom, že Rusko je jej nepriateľomNapriek tomu u nás existuje historická pamäť, ktorá hovorí o tom, že Rusko nepriateľom nie je a je to naopak. Pôsobil som v marketingu, v médiach, televízii a postupom času som prišiel na to, že tým najlepším spôsobom ako môžem ja prispieť k tomu lepšiemu, čo na Slovensku je, bude to, že založíme vlastné médium bez cudzej pomoci. Postupom času sme sa vyprofilovali na médium, ktoré má veľký politický mienkotvorný vplyv v Slovenskej republike. My sa však nachádzame ako mesačník Zem a Vek, ktorého som šéfredaktor vo veľkej defenzíve, pretože jediným našim príjmom, keďže nemáme v časopise žiadnu reklamu je predplatné.“

Budzák v Moskve

Na Rostása nadviazal Budzák Potrebujeme rásť ďalej, a preto je našou ambíciou pokračovať ďalej na mediálnom poli a chceme vytvoriť silné alternatívne informačné médium, ktoré bude pôsobiť proti tomu hlavnému prúdu, ktorý je dnes financovaný predovšetkým záujmami americkej strany a NATO. Tým východiskom je vytvorenie mediálneho domu, ktorý bude obsahovať okrem časopisu televíziu, rádio, resp. súbor niekoľkých rádií, denník a online média… Pretože sa cítime byť na to kompetentní, o čom hovorí aj to, že sme vybudovali najsilnejšie rozhlasové stanice na Slovensku, pracovali sme na nových formátoch televízie, preto si myslím, že môžeme hovoriť o tom, že dnes sme pripravení na to, aby sme zriadili nový, moderný media house na Slovensku.

Lichačev

Lichačev pochválil slovenského premiéra a ponúkal pomoc ruských špecialistov

Lichačev ocenil ústretovosť slovenského premiéra v rozhovoroch s ruskými predstaviteľmi, ocenil sviežosť, kreativitu, ale aj pragmatickosť hostí, ktorá je podľa neho zriedkavosťou pri stretnutí s Európanmi v Moskve a pripomenul v súvislosti s ich plánmi potrebu nadregionálneho, celoeurópskeho presahu takéhoto projektu, ktorý je kvôli činosti Bruselu veľmi potrebný, pričom s prípravou podkladov by ochotne pomohli ruskí špecialisti.

Rostás v Moskve a

Došlo aj na Ukrajinu a Kisku

Reč prišla aj na Ukrajinu, pričom Rostás prítomných ubezpečil. že Zem a Vek sa ostro vyhranil voči údajnej jednostrannej interpretácii konfliktu a obviňovaniu Ruska, napríklad zo strany prezidenta Kisku. Čo sa týka  spolupráce s ruskou stranou, Budzák povedal, že spolupracujú predovšekým s ruskou ambasádou, ocenil jej tlačového atašé Kulagina, ktorý je veľmi pracovitý a je pre Budzáka ideálom spolupráce a toho ako môžu získavať informácie z ruských médií. Prezentoval aj myšlienku, že ruský trh je podľa neho zrelý pre vydávanie časopisu Zem a vek a že ich ambície nemajú hranice.

Moskva v redakcii

Kedy bude nasledovať ďalší krok nevieme. Čo však vieme, je to, že po tom, čo sa dozvedel o Rostásovej ceste do Moskvy Ľubomír Huďo, okamžite odišiel z redakcie Zem a vek a od podobných aktivít sa dištancoval. Rostás to interpretoval tak, že Huďo si údajne dlhodobo neplnil povinnosti v redakcii a mal prehnané finančné nároky.

Rostás, Budzák 4.6.15 Moskva

Správy v médiách

Informácie o stretnutiach Tibora Rostása sa objavili na portáloch „nie je to tak“ či „mediálne„. Neskôr, po zverejnení nahrávky, udalosti zmapoval ukrajinský odborník na extrémizmus, Anton Šekovcov v článku „Slovak far right allies of Putin’s regime (the case of Zem a Vek)“ a Stanislava Harkotová na „Neovlívní.cz“ publikovala článok „Nahrávka ze světa médií ukazuje, jak se žádá o podporu ruské propagandy“.

Sólo pre Rostása, ktorý vidí smietku v cudzom oku, nie však brvno vo vlastnom

Tibor Rostás samozrejme podstatnú časť toho čo sa odohralo počas stretnutí na ruskej ambasáde a neskôr v Moskve, zamlčal a dohady o tom, že tam mohlo ísť aj o viac ako o obyčajný rozhovor pre Z &V, opakovane popieral. Pod spoločnú fotografiu s veľvyslancom Kuznecovom, napísal toto:

po návšteve

A takto odbil priamu otázku v rozhovore pre Pro biznis.

TER Pro biznis p

Rovnako neskôr v komentári, v ktorom reagoval na obvinenie Eduarda Chmelára.

23.4.15

S Huďom a Lichtnerom, s ktorým sa tiež po návšteve Moskvy rozkmotril, sa vyrovnal spôsobom sebe vlastným. Obvinil ich, že majú amerického investora. Až sa mi žiada doplniť poznámku, že strýčko Sam v tejto veci asi niečo zanedbal. Veď aj ja som opakovane obviňovaný, že ma platí Soros či americká ambasáda, a ak teda máme s Huďom a Lichtnerom rovnakého sponzora, prečo nás, do frasa, neupozornil, aby sme na seba navzájom neútočili? Ale možno je všetko inak a v skutočnosti sme takí rafinovaní, že to robíme iba naoko.

27.10.15

Príslovie „Vodu káže, víno pije,“ sa v plnej nahote odzrkadľuje v Rostásových obvineniach na adresu iných. Neváha obviniť SME, pričom tu je zvlášť pikantné to, ako sa zároveň vytešuje z výsledkov marginálnej ankety s nulovou výpovednou hodnotou, uverejnenej naviac v denníku, patriaceho do mainstreamu, ktorý Rostás sústavne označuje za úplatný a nedôveryhodný.

R 15.9 p

ESET

TER 3.1.15

Denník N

skr. Rostás 23.1 p

Bez rozpakov spomína kufre dolárov po tom, čo po jednom reálnom, z rúk ruského veľvyslanca sám nedávno nedočkavo natiahol ruku

Rošt 15.3 podč

Neváha obviniť umelcov pred voľbami z úplatnosti

R 7.2 p

Ak Rostás spomínal na stretnutí na ruskej ambasáde politickú silu hodnú ruskej podpory, ktorá ešte nie je v parlamente a mala by byť výraznou radikálnou alternatívou, mimo klasických politických strán, môžeme sa domnievať, že práve toto mal na mysli keď 25. októbra 2015 zverejnil pre neho typickým spôsobom, vhodným skôr do lacnej argentínskej telenovely, akýsi manifest. V tejto súvislosti ho mimoriadne podráždilo, keď ho Eduard Chmelár nazval „jazdcom na Hatatitlovi“ a nepochválil mu ani jeho program.

z temnoty 25.10.15

Na svojej stránke spomína aj body, ktoré reálne vyznievajú ako  dokonalé kúzlo nechceného. Veď žiadať zastavenie činnosti všetkých mimovládnych organizácií a spolkov, ktorým bola preukázaná finančná podpora zo zahraničia a zastavenie činnosti médií so zahraničným investorom, zanedlho potom ako sa sám uchádzal finančnú podporu za šírenie ruskej propagandy, vyznieva nielen cynicky ale aj mimoriadne hlúpo.

Rostás 15.8 15

Na záver snáď iba jeden Rostásov predvolebný komentár. „Nestotožňujem sa s lžami? Neklamem… Nestotožňujem sa s partokraciou? Nevolím a nezúčastňujem sa volieb, ktoré ju legitimizujú.“ Čo dodať? K prvej časti nič, názor nech si urobí každý sám. K druhej iba toľko. Na kandidátkach viacerých novozaložených, aj nejakú dobu fungujúcich politických zoskupení, je množstvo Rostásových fanúšikov. Odporúčam im všimnúť si Rostásovu poslednú vetu.

rost p 6.2 p

O Tiborovi Rostásovi som už písal tu, tu, tutu.

Fotografie – zdroj tu, tutu

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.