Denník N

Spôsobia Mantiské krevety revolúciu v diagnostike rakoviny?

V oblasti diagnostiky rakoviny sa vedcom podaril neuveriteľný objav – v mori našli prírodný skener, ktorý dokáže identifikovať rakovinové bunky v ľudskom tele. Mantiské krevety majú najzložitejšie oči v živočíšnej ríši a vedci majú preto pred sebou neľahkú úlohu: vytvoriť kameru, ktorá by mala rovnaké schopnosti ako oči kreviet.

Každý rok si vo februári pripomíname Svetový deň boja proti rakovine, ktorá denne spôsobuje tisícky úmrtí. Tímy vedcov na celom svete sa snažia odhaliť, ako a prečo táto choroba vzniká – zatiaľ sa im to však veľmi nedarí. Jednou z mála nádejí pre pacientov je včasná diagnostika a teraz aj nový objav.

Ozajstný bystrozraký je vlastne kreveta

Odborníci z University of Queensland v Austrálii zistili, že Mantiské krevety sú schopné vidieť rôzne druhy rakoviny vo vnútri ľudského tela. Tieto morské kôrovce dorastajú do dĺžky od 10 do 38 centimetrov. Sú agresívne a samotárske, väčšinu života trávia skrývaním sa v skalnatých útvaroch alebo úkrytoch na dne morských plytčín. Ako je možné, že tieto „morské príšerky“ dokážu spozorovať rakovinu v ľudskom tele?

mantiska kreveta

Mantiské krevety majú jedinečné oči, ktoré sa odborne nazývajú „zložené“. Zložené oko Mantiskej krevety obsahuje skupiny fotobuniek zvaných ommatídiá. Každá z týchto buniek má tenké mikroklky, ktoré dokážu filtrovať polarizované svetlo – teda svetlo, ktoré sa rozdielne odráža od rôznych typov tkanív. Vďaka tomu dokáže rozoznať aj rakovinové tkanivo od zdravého.

Ako napodobniť krevetie oči technikou?

Keď sa vedcom podarilo objaviť túto výnimočnú schopnosť krevetích očí, naplnilo ich to nádejou. Teraz je ich cieľom vytvoriť fotoaparát, ktorý by dokázal napodobniť schopnosť detekcie rakovinových buniek, na ktorú majú patent krevety. Ďalším krokom by mala byť aplikácia v telefóne, ktorá by umožnila ľuďom skontrolovať svoje telo kedykoľvek. Pri napodobňovaní krevetích očí vo fotoaparáte používajú vedci hliníkové nanovlákna, ktoré filtrujú polarizáciu svetla. Fotodiódy následne premieňajú svetlo na elektrický prúd. Ľudským okom neviditeľná informácia sa tak konvertuje do farieb, ktoré vizuálny systém človeka dokáže rozpoznať. Ak sa vedcom podarí oči kreviet preniesť do technológie, umožní to oveľa skoršiu diagnostiku pacientov a tým pádom aj zvýši šancu na úspešnú liečbu.

Skener rakoviny v mobile nie je novinka

Skener na rakovinu v mobilnom telefóne objavili vedci už dávnejšie – pomáha odhaľovať nezvyčajnú formu rakoviny, ktorá sa objavuje u malých detí. Retinoblastóm (zhubný nádor na sietnici) dokážete odhaliť tak, že jednoducho odfotíte oko dieťaťa. Na výslednej fotografii bude zachytená akási belasá žiara v zreničke, ktorú voľným okom nevidno. Nemusí to vždy svedčiť o prítomnosti nádoru, no ak dieťa preventívne vezmete k lekárovi, môžete mu zachrániť život. Ak sa totiž retinoblastóm nelieči, môže spôsobiť oslepnutie a dokonca aj odstránenie oka u pacienta.

Teraz najčítanejšie