Denník N

Voľby sú každý deň

V demokracii sú politici obrazom spoločnosti. Pozrime sa teda do zrkadla.

„Politikům se nevěří, politikové se kontrolují. Věří se v Boha, věří se v přírodu, věří se v krásu, věří se v myšlenku, ideu. V politika se nevěří, a kdo v něho věří, je idiot!“  Karel Kryl 

V demokratickej spoločnosti máme možnosť voliť. V demokracii sú politici obrazom spoločnosti a nie naopak. Keď si pripustíme tento jednoduchý fakt, môže sa nám zmeniť celý uhol pohľadu. Uvedomíme si, že ja, ty, my, každý z nás sa ráno pozerá v zrkadle na časť toho obrazu, ktorý spoločne tvoríme. Naša zodpovednosť je spoločná a neoddiskutovateľná. Môžeme pred ňou len žmúriť, odvrátiť pohľad alebo sa do zrkadla radšej vôbec nepozerať. No ani to našu zodpovednosť nezníži.

To, čo každý deň robíme a ako sa rozhodujeme, netvorí len nás samých, ale spolutvorí to obraz celej krajiny.

 

Čo je v našom spoločnom zrkadle

Klamali sme a ospravedlnili sme si to sami pred sebou. Riskujeme pred zákonom kvôli pár drobným alebo sme si ukrojili viac. Závidíme si a chceme, aby nám závideli. Urážame jeden druhého. Nepomohli sme, keď sa to očakávalo. Nezastali sme sa priateľa, keď to potreboval. Nespravili sme to, na čo sme sa tak dlho pripravovali, lebo nás premohol strach. Nepochválili sme toho, kto si to skutočne zaslúžil. Už dlho sme nikoho svojím činom neinšpirovali. Nepovedali sme tým, ktorých máme radi, ako si ich vážime. Nevyjadrili sme svoj obdiv tomu, kto na nás svojím konaním zapôsobil.

Niektorí sme sa našli vo viacerých vetách. Naštastie to však nie je všetko.

Umyme si tvár, učešme sa a pozrime sa do toho zrkadla ešte raz. Je to ťažké, niekedy to bolí, kvôli činom, ktoré nás mrzia. No pozerajme sa. My v tom zrkadle totiž tvoríme osud našej krajiny.

Celá pravda je našťastie taká, že robíme aj veľmi veľa dobrých činov. Je množstvo zážitkov, na ktoré radi spomíname a z ktorých sa tešíme. Dokonca sa môžeme obhliadnuť do minulosti a nájdeme množstvo hrdinských činov u našich predkov.

Máme však spoločne na viac.

 

Posledným trom vládam sme dali v skutočnosti slabý mandát

V roku 2012 zo 4 392 451 počtu všetkých voličov volilo 2 596 443.

Z toho iba 1 134 280, teda 25,8 % zo všetkých oprávnených voličov si zvolili svoju vládu.

V roku 2010 si vládu zvolilo 25,6 % zo všetkých oprávnených voličov a v roku 2006 to bolo 26,8 %.

volici

Posledné vlády teda zastupovali len jednu štvrtinu oprávnených voličov a preto sa na seba navzájom nemôžeme hnevať, že si niektorí zvolili jednofarebnú vládu či zlepenec. Volili by sme viacerí, ak by sme mali možnosť vládu aj kontrolovať prostredníctvom občianskych iniciatív?

 

Nerozumieme politike

Pravda je taká, že sa do politiky veľmi nerozumieme. Je to všetko tak komplikované, že strácame prehľad a upíname sa k jednotlivým osobám, na ktoré sa radi sťažujeme. Politické strany však mávajú tisícky členov. Nie je to len 150 kandidátov do parlamentu. No a keď sa vláda ujme moci, tak sa tieto tisícky ľudí spolu s ďalšími dostávajú do pozície, v ktorej ich len veľmi málo kontrolujeme. Chceme očakávať, že budú lepší ako my. Veď sú to politici. Oni sú však len naším obrazom. Sú obrazom toho, čo dovolíme sebe a ostatným. Sú obrazom toho, za čo sme ochotní bojovať, ale aj toho, na čo sa radšej vykašleme a len si na to zanadávame.

Politici tu majú byť pre nás. Sú za to platení a majú pre nás vykonávať verejnú službu. Rozdeľujú naše zdroje a rozhodujú o nás. Nevystavujme ich však priveľkému pokušeniu tým, že nebudeme dostatočne občiansky aktívni. Občianska spoločnosť sa znova prebúdza a treba na tom ďalej stavať.

Nie, nečakajme na nikoho lepšieho, ako sme my. Obraz spoločnosti meníme cez seba. Každý z nás má vplyv na svoje okolie. Áno, ak chceme dokážeme sa zlepšiť v našich každodenných voľbách. V našich každodenných rozhodnutiach a činoch. Robme zase viac toho, za čo na seba budeme hrdí. Pochváľme niekoho, kto si to zaslúži. Urobme priateľské gesto a ono sa nám to skôr či neskôr vráti. Buďme pozitívnymi vzormi. Predstavme si, koľko ľudí tým inšpirujeme.

Možno je jedno koho si zvolíme, ak nebudeme pripravení meniť aj svoje každodenné voľby. V tom si musíme pomôcť navzájom. Plňme čím viac našich sľubov a začnú sa plniť aj tie dané nám.

Ideme voliť a zaslúžime si za to rešpekt. Nech už volíme kohokoľvek, naše rozhodnutie sa tvorí podľa obrazu spoločnosti, ktorý vnímame a v ktorom nám aj ten náš vlastný obraz momentálne najlepšie zapadá.

 

Ovplyvnili nás a my sme ovlyvnili ďalších

Spomeňme si na ľudí, ktorí nás pozitívne ovplyvnili. Mohol to byť rodič, starý rodič, učiteľ, priatelia, kolegovia, súrodenci, deti. Spomeňme si na tie momenty, pretože sú veľmi vzácne. Spomeňme si aj na momenty, kedy sme my sami niekoho ovlyvnili. Možno nám to nepovedali, ale cítime, že sa niečo výnimočné stalo vďaka nám.

Máme právo sa z toho tešiť. Rovnako majú právo tí, ktorí nás ovplyvnili vedieť, že to pre nás veľa znamenalo. Povedzme im to ešte dnes.

Sme úžasní ľudia v krásnej krajine, a preto voľme každý deň tie správne rozhodnutia. Ukážme to najlepšie, čo v nás je a náš obraz sa veľmi rýchlo zmení. A samozrejme voľme 5. marca, pretože čím viac nás bude voliť, tým viac sa budeme zaujímať o konanie vlády.

 

Teraz najčítanejšie

Ivan Sakin

Záleží mi na budúcnosti našej krajiny. Chcem, aby sme boli sebavedomá a úspešná krajina, ktorá sa dokáže presadiť vo svete. Pohyboval som sa v biznise a potom som sa cez program Teach for Slovakia rozhodol učiť 2 roky na Základnej škole v Dobšinej. Momentálne som komunitným manažérom hnutia Progresívne Slovensko, kde sa starám o podporu a rast komunít a buniek hnutia. Privítam vaše komentáre.