Denník N

Fico, Matovič a účtovníctvo

Čo na Ficovej tlačovke o účtovníctve nezaznelo, ale zaznieť malo.

Možno budete prekvapení, ale úplne súhlasím s tým, že pán premiér Fico pripravil mesiac pred voľbami bombastickú tlačovku o účtovníctve. Ako makroekonóm som síce z jeho doterajších výrokov mal skôr pocit, že mu táto téma až tak nejde („ak stúpne DPH o 1%, stúpne cena chlebu o 5%, lebo 1% múka, 1% voda, 1% droždie…“:-), ale ako sa hovorí – lepšie neskoro ako nikdy. Teda – súhlasím skoro so všetkým: načasovaním (mesiac pred voľbami), obsadením (premiér Fico osobne), témou (účtovníctvo), obecenstvom (celé Slovensko). Až na 1 malý detail – predmet témy zvolil pán Fico maximálne podradný – účtovníctvo aj z regionálneho hľadiska relatívne neveľkej spoločnosti s cenou 4 milióny €. On, samotný veľký Fico, ktorý rozhoduje so Smerom každoročne o viac ako 20 miliárdach €. On ktorý na 1 posedenie 2 týždne pred voľbami zaviaže celý národ pri jedinom diaľničnom obchvate na 2 miliardy € na 30 rokov vopred! Strašne podradné.

Ale k veci – účtovníctvo koho malo byť témou? Nuž, ako sa sluší a patrí, účtovníctvo, za ktoré je on, premiér Fico, so svojou smeráckou družinou zodpovedný – účtovníctvo Slovenskej republiky (odborne sa to volá “Súhrnná účtovná závierka verejnej správy Slovenskej republiky”). Sú na to 2 vážne dôvody:

  1. Je to účtovníctvo, za ktoré je skutočne zodpovedný.
  2. Ako každý slušný správca majetku (manažér, prevádzkar, predstavenstvo) by nám mal raz za čas predložiť správu, ako náš spoločný majetok spravuje. Aspoň teraz, na konci svojho obdobia, by nám mal ukázať, čo sa za tie 4 roky jeho správy na našom štáte, našom majetku a dlhoch (teda účtovníctve) zmenilo. Ako pre nás on, Fico, a jeho družina, náš spoločný štátny majetok spravovali.

No keďže sa nám pán premiér utopil v mikromanažmente účtovníctva malej firmy, zjavne mu na túto milú povinnosť neostal čas. Ale aby ste ako občania neboli ukrátení, to najdôležitejšie z účtovníctva SR vám priblížim miesto neho:

SR nikdy nebolo mimoriadne bohatý štát. Ale ani bankrotári sme vďaka našej práci neboli. Keď sme premiérovi Ficovi po druhýkrát odovzdávali vládu nad krajinou, čakala ho síce skromná, ale slušná a usporiadaná špajza: Majetok 53 milárd € a záväzky (dlhy, pôžičky) 46 milárd €. Náš čistý majetok (vlastné imanie SR k 31.12. 2011) predstavoval 7 miliárd €. Inak povedané, ak by sme všetok štátny majetok predali a splatili všetky dlhy, mohli by sme každému obyvateľovi SR ešte vyplatiť 1 400€. Nemuseli sme sa strachovať, či a ako splatíme naše dlhy.

Po 4 rokoch nám krajinu možno vráti. Ale v akom stave? Nuž, to ešte presne uvidíme, ale 1 fakt je otrasný – len za prvé 3 roky (podľa ich účtovníctva, ktoré teraz v tichosti museli ukázať na webe) vybrali z našej špajze toľko, že tam dnes ležia „nekryté šeky a faktúry“. Inak povedané – náš čistý majetok už nie je plus 7 milárd, ale mínus 14 miliárd €! (riadok 2 pasív „Vlastné imanie na 2. strane priložených závierok) T.j. zo špajze ubudlo pod jeho vládou 21 milárd €. A ak raz príde deň zúčtovania  a budeme musieť splácať naše dlhy, náš majetok nebude stačiť. Každý jeden z nás bude v taký deň musieť ešte priplatiť 2 800€ ! Za 3 roky tak každý z nás prišiel vinou Ficovho manažmentu o 4 200€ vo forme podielu na majetku štátu. Bežná 4-členná rodina tak prišla o 16 800 €, čo je inak cena vozidla Škoda Octavia už v slušnej výbave.

Dlhy Slovenska sú dnes väčšie, ako majetok našej spoločnej republiky. Odborne sa tomu hovorí predlženie. Ak by SR bola inou právnickou osobou – firmou – a teda nemala v zákone o konkurze a reštrukturalizácii výnimku, musela by v tieto dni na seba vyhlásiť konkurz alebo reštrukturalizáciu.

Áno, takto končí veľmajstrovská epocha vlády Fico II. A oni chcú od vás opäť to poverenie a kľúče od špajze. Áno, sú to fešáci. Aj predstavenia  v kulturákoch robia (aspoň pre niekoho) pekné. Ale sú to skutočne tie pravé kvalifikácie na riadenie štátu? Keby ste sa mali rozhodnúť, komu by ste dali šoférovať vaše auto, alebo komu by ste posadili vaše deti do autobusu – bolo by to človeku bez vodičáku len preto, že má pekne nagélované vlasy alebo pekne spieva? Alebo radšej niekomu, kto sa riadeniu áut rozumie a má vodičák? A zverili by ste vedenie vašej rodinnej firmy človeku, ktorý o nej nemá ani poňatia, len preto, že je fešák alebo víťaz súťaže v krasorečení? Nie? Ani ja nie. A chcete nechať riadiť náš spoločný štát a jeho ekonomiku ľuďom, ktorí o ňom, jeho ekonomike a najmä jej stave nemajú ani páru a ktorí nechávajú po sebe špajzu plnú nekrytých šekov?

Voľby sú vážna vec. Hoci sa to nezdá, vláda môže len za tri roky zmeniť majetok bežnej rodiny o hodnotu Škody Octavia. A to je veľmi veľa. Rozhodnutie 5. marca má na váš život omnoho väčší vplyv, ako ste si možno doteraz mysleli či pripúšťali. Preto – skúste sa nad tých chvíľu zamyslieť. Aspoň tak dlho, ako zvažujete kúpu nového auta. A vyberte si dobrého šoféra. Z voľby – fešák, krasorečník, vodič – odporúčam voľbu c). Lebo to od „správcu štátu“ chcete a za to ho platíte. Aby tento štát „riadil“ vo váš (a nie len vo svoj) prospech.

Ak chcete vedieť, ako vyzerá môj „vodičák“ a plán, ako riadiť a zmeniť Slovensko k lepšiemu, pozrite sa aj na www.marcelklimek.sk .

Marcel Klimek je autor koncepcie Špeciálnych ekonomických zón a Potravinovej sebestačnosti pre Slovensko, číslo 16 na kandidátke OĽANO-NOVA.

Teraz najčítanejšie

Marcel Klimek

autor trilógie "Nemecký štandard pre Slovensko", makroekonóm, člen dozornej rady Sociálnej poisťovne a Všeobecnej zdravotnej poisťovne, bývalý štátny tajomník ministerstva financií