Denník N

Francúzsko – mekka zahraničných študentov

Zdroj: news.athabascau.ca
Zdroj: news.athabascau.ca

Francúzsko je celosvetovo jedna z najobľúbenejších destinácií zahraničných študentov.

Po Spojenom kráľovstve je Francúzsko druhou krajinou v Európe s najväčším počtom zahraničných študentov a štvrtou na svete. Výsledok je možno prekvapivý, keďže Francúzi nie sú známi práve najvrúcnejším vzťahom k angličtine ako medzinárodnému jazyku. No tento štát podnikol viacero krokov na prilákanie zahraničných študentov.

Francúzske univerzity majú dlhú tradíciu. Štátne univerzity ponúkajú štúdium za pomerne nízke školné. Je to okolo 260 eur, zatiaľ čo na súkromných to je od 3-tisíc do 10-tisíc eur ročne. Paríž je pravidelne označovaný rebríčkom QS Student Cities za najlepšie študentské mesto. Študenti uvádzajú ako dôvod štúdia vo Francúzsku kvalitu výučby, ale aj záujem o kultúru či pracovné možnosti. Francúzsko teda ponúka množstvo výhod na štúdium, no napriek tomu neustále motivuje zahraničných študentov, aby k nim prišli študovať či robiť výskum.

Pre výmenných študentov má Francúzsko špeciálnu organizáciu Campus France, ktorá má za cieľ celkovo zvýšiť počet zahraničných študentov vo Francúzsku. Venuje sa preto podpore rozvoja medzinárodnej mobility, snaží sa zjednodušiť nástup cudzincov na francúzske univerzity, prerozdeľovať štipendiá a pod. Ide o celú inštitúciu, ktorá pracuje na tom, aby do krajiny prišli študovať cudzinci a aby ich štúdium prebehlo bezproblémovo. Medzi dôvodmi by sme mohli hľadať školné, aj keď to zaváži hlavne pri súkromných univerzitách. Predovšetkým si ale Francúzi takto vychovávajú generáciu akademikov. Na univerzity chcú nájsť doktorandov a výskumníkov a týmto spôsobom v konečnom dôsledku ešte viac pozdvihnúť ich úroveň a zlepšiť ich konkurencieschopnosť.

Nie je na mieste porovnávať nás s Francúzmi, no je zaujímavé sledovať vysokú úroveň, na akej funguje študentská mobilita vo Francúzsku a akú rolu v tejto krajine zohráva. V súčasnosti má Francúzsko na 1 Francúza študujúceho v zahraničí, 3 cudzincov študujúcich vo Francúzsku. Na Slovensku je tento pomer presne opačný, čo naznačuje nebezpečný trend odlivu mozgov.

Prečítajte si aj: 5 krajín, kam utekajú slovenskí študentiPoľský návod na lepšie školstvo

Pridajte sa ku mne na Facebooku: Brani Gröhling – Vo vzdelaní je budúcnosť krajiny

Teraz najčítanejšie