Denník N

Nevoliť nie je voľba. Aká je sila vášho hlasu?

V roku 2012 nevolilo 40,89 % oprávnených voličov. Svojím postojom umožnili vznik jednofarebnej vlády. Ak ste si mysleli, že nevolenie je postoj, obávam sa, že sa škaredo mýlite. V parlamentných voľbách to veľmi neplatí.

Porovnajme si to s referendom. Na to, aby bolo platné, musí prísť k urnám aspoň 50 % oprávnených voličov. Ak sa tak nestane, referendum je neplatné a vaša neúčasť k tomu prispela. Vyjadrili ste svoj postoj nohami. Neprišli ste. Parlamentné voľby sú však platné, aj keby sa ich zúčastnil jediný človek. Ak sa ostatní nezúčastnia, zveria mu právo rozhodnúť o ich budúcnosti. Hlas nevoliča sa teda rozdelí podľa skutočného výsledku volieb. Ako biedne to dopadlo pred štyrmi rokmi, všetci vieme.

Volebna-ucast-graf-04

Nevoliči pritom tvoria obrovskú masu. Sťažiť prístup k voľbám, napríklad neexistenciou elektronických volieb, vyhovuje tomu najsilnejšiemu. Ak by všetci presvedčení nevoliči prestali hľadať pána božského, dokonalého a prestali by sa tváriť, že ich sa to netýka, výsledok volieb by vyzeral úplne inak.

Volebna-ucast-graf-01
Percento zo všetkých oprávnených voličov vo voľbách v roku 2012

Škodliví trpaslíci

Hlasy strán, ktoré sa do parlamentu nedostanú, sa rozdelia medzi víťazov rovnako ako hlasy nevoličov. A nie je to vôbec málo. Minulé voľby to bolo až 14,67 %, aj keď treba povedať, že veľkú časť z toho tvorili 4 percentné SNS a SMK.

Že dnes o priazeň voliča bojujú aj strany, ktorých úlohou je iba odobrať percentá skutočnej pravici, nie je žiadne tajomstvo. Jano Hrčka odhalil, že jednou z nich je nepochybne Strana zelených. Vedenie strany tvoria v skutočnosti členovia strany SMER-SD a na kandidátke sú ich priatelia a rodinní príslušníci. Strana zelených získala minulé voľby 0,42 % hlasov. Z tých 55,33 % nakoniec pripadlo strane SMER. Kto vie, koľko hlasov získa pre svoj ľúbivý názov Strana zelených v týchto voľbách, je však jasné, že niekomu to stálo za zaplatenie 17 000 Eur ako nevratnej volebnej kaucie.

Ak je za desatiny percenta niekto ochotný obetovať 17 000 Eur, koľko je ochotný obetovať za celé percentá? O pozadí viacerých mikro pravicových strán je možné dôvodne pochybovať. O niektorých sa hovorí aj nahlas, o iných sa viac či menej hlasno šepká. Zázračne zaplatené dlhy z minulosti, nákladné kampane bez šance na ich preplatenie (strana získava príspevok od štátu až pri výsledku nad 3 %), či teplé miesto získané od kvázi-konkurencie ešte pred voľbami. Pre tých hore sú to len omrvinky z lupu, ktorý za volebné obdobie nakradli.

Ak mal nevolič, či skeptický volič pocit, že politici sa mu smejú do tváre, mýlil sa. Niekto tam hore si s ním vyslovene vytiera zadok a jeho skepsa, či hlas pre „nových“ mu ešte aj vyhovuje.

Volebna-ucast-graf-02

Nepodliehajte emóciám a rozhodujte sa racionálne

Ak mám možnosti:

  1. umožním vládu zlodejov
  2. hodím to arogantnému gadžovi, ktorý to síce myslí dobre, ale nepáčia sa mi niektoré jeho výroky

racionálny homo politicus by si mal vybrať celkom jednoznačne. Paradoxne to tak nie je. „Kradnú všetci“ je argument, ktorý spoľahlivo zabije akúkoľvek diskusiu. Pritom jeho autor sa vôbec nezamýšľa nad tým, že všetky kauzy pravice sú hodné možno toľko, čo poslanec Jánoš dokáže zabaliť do alobalu za víkend.

Malé mikrosúboje s ráciom v sebe zvádzajú aj tí z nás, ktorí majú svoju návštevu volebnej miestnosti už dávno vyjasnenú a mnohých z nich dokonca považujeme za opinion leaderov:

  1. je tam 20 rokov, nikdy nič neurobil, ale ani nič nepokazil a až tak moc nekradol
  2. sú za ním výsledky, ale niektoré jeho výroky sú neľudské / „hnedé“ / dosaď si čo chceš

To len na margo toho, že oveľa väčšiu váhu v našom rozhodovaní často kladieme posledným udalostiam, ktoré vnímame akosi silnejšie, aj keď logika a väčší nadhľad by nám povedali niečo iné.

Voľby nie sú súťaž krásy, nevolíte si partnera na celý život a koniec koncov, keď sa na to naozaj nebudete vedieť pozerať, môžete si to za štyri roky skúsiť aj vy sami. Dovtedy si vyberte najlepšie ako viete.

Približne 20 % voličov je stále nerozhodnutých. Posledný graf síce nie je najaktuálnejší, ale ak si nerozhodnutí zvolia správne a účasť bude vysoká, môže to dopadnúť aj celkom dobre.

Rozhodnete 5. marca.

Volebna-ucast-graf-03
Pokiaľ by SMER presvedčil všetkých voličov, ktorí boli v čase prieskumu ochotní uvažovať o jeho voľbe a nevylučujú účasť vo voľbách, mohol by vo voľbách hypoteticky získať až okolo 48 % hlasov. Vysoký volebný potenciál má tiež Sieť a koalícia OĽANO s NOVA – ak by presvedčili všetkých zvažujúcich, mohli by získať potenciálne okolo 20 % hlasov. Zdroj: http://www.median.sk/pdf/PAT2015/PAT1510P.pdf

Teraz najčítanejšie

Peter Cmorej

Venujem sa najmä finančnej oblasti, dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov ;) Viac na mojom LinkedIn.