Denník N

Novodobý slovenský drotár Fico

Slovenskí drotári boli po stáročia vítaní všelikde v Európe. Jednak boli zručnými remeselníkmi, opravovali často cenné riady a navyše prinášali aj správy z miest, odkiaľ sa v tých časoch k bežným ľuďom novinky nedostali. V druhej polovici 20. storočia sa ale charakter práce a nielen práce, ale aj osobností slovenských drotárov drasticky zmenil.

Prvým novodobým slovenským drotárom bol Gustáv Husák. Jeho známy výrok o tom, že hranice nie sú korzo, mal fatálne následky pre mnohých ľudí, ktorí sa z „tábora slobody“ snažili dostať na slobodu skutočnú. Ostnaté drôty, míny, ozbrojení pohraničníci so psami a heslami „Neprejdú“,boli oficiálne na hraniciach preto, aby zadržali špiónov a diverzantov, ktorí chceli rozvrátiť naše dokonalé štátne zriadenie a poškodzovať našu skvelo fungujúcu a kapitalistov zahanbujúcu ekonomiku.

Že to bolo v skutočnosti trochu, či vlastne úplne naopak, si dnes už mnohí nevedia, či nechcú uvedomiť. Za strieľanie na hranici nebol nikto odsúdený, nikto sa nemusel ospravedlňovať pozostalým po ľuďoch, ktorí nechceli nič iné, len odísť žiť tam, kde videli pre seba lepšiu budúcnosť.

A tak je možné, že premiér Slovenskej republiky sa pasuje na novodobého drotára. Znovu počúvame o obrovských rizikách a hordách utečencov, ktorí vraj zaplavia Slovensko a on jediný, statočný drotár, nás postavením plotu, zatiaľ teda len na rakúskej hranici, ochráni.

Jedným dychom pritom v Bruseli ticho šúpe nohami v kúte, dúfajúc, že si nikto nevšimne jeho súhlas s dokumentom, ktorý predpokladá presne to, kvôli čomu ide Brusel žalovať. Smola, všimli si.

Tak ako je to vlastne s tým plotom a súdruhom drotárom? Všimli ste si, že potom, čo sa na internete objavil upravený bilboard Smeru s nápisom „Robíme masáže“ zo všetkých smeráckych bilboardov zmizlo pôvodné heslo? Už sa nič nerobí pre žiadnych ľudí, už len chránia Slovensko. Pred  strachom, ktorý sami vyvolali a živia, pred zmenou, ktorú ich volič a mnohý Slovák tak nemá rád. Je na čase upraviť aj tento slogan, vhodnejšie mi pripadá „Drôtujeme Slovensko“.

Zástupné témy, zástupné problémy, zástupné riešenia neexistujúcich problémov, len aby sa zabudlo na skutočné problémy, na katastrofálny stav zdravotníctva, školstva, štátnych financií a bezprecedentné kradnutie, ktoré Smer a jeho klienti po štyri, či osem rokov vládnutia realizovali.

Dnes je výročie komunistického puču. Toho štátneho prevratu, vďaka ktorému sme sa na štyridsať rokov ocitli v lágri, obohnanom ostnatým drôtom. Je na nás, aby sme si zas dobrovoľne do čela štátu nezvolili nejakého drotára. Vieme, ako to zvykne dopadnúť.

Teraz najčítanejšie