Denník N

Tieto voľby sú iné. Zaslúžia si konečne Slováci právo voliť?

Súčasná predvolebná kampaň je asi najzaujímavešjia za posledné roky. Posun nie je len v množstve káuz, ktoré vyplávali na povrch, ale najmä v nás ako voličoch. Sú už Slováci dostatočne dospelí, aby mali volebné právo?

Predvolebnú kampaň, ktorej finále práve zažívame, je asi najzaujímavejšia, akú si pamätám. Kým posledným voľbám dominovala len a len Gorila a pod drobnohľadom bola v podstate len pravica, tento raz sú na očiach naozaj všetci. Ľavičiari, pravičiari, nacionalisti, aj extrémisti.

Fico, jeho Kostka, zdecimované zdravotníctvo a školstvo, Matovič a účtovníctvo jeho firmy, Procházka a financovanie Siete, Bugár a “mosťácka ochota” ísť do vlády so Smerom, Sulík a jeho hnedá košeľa, ale aj ďalší, ktorých nebudem či nechcem menovať.

Ešte viac ako ich súboje ma však zaujalo čosi iné – názory a prístup ľudí, ktorí pôjdu hlasovať 5. marca.

Živo si spomínam na zúrivé debaty pred 4, 6 aj 10 rokmi. V krčmách, na zastávkach či v práci ich zvádzali voliči všetkých strán a často sa končili nevraživými pohľadmi, hádkami a tichými domácnosťami.

Tento rok je to však iné. Všetky rozhovory, ktoré som na tému politika viedol boli kultivované a najmä nabité informáciami. Už to nebolo len samé “ty si blbec, lebo volíš Fica” alebo “ty ho len nechápeš, a aj tí vaši pravičiari kradnú”.

Tento rok dominovali skôr otázky ako:

“Mal by ísť Most do vlády so Smerom? A nie je to pre Slovensko lepšie ako koalícia so SNS?”

“Bol Ficov ťah proti Matovičovi fér? A získal tie údaje vôbec legálne?”

“Rozpadla by sa kvôli Sulíkovi ďalšia vláda? A nevadia ti jeho názory na utečencov?”

“Veríš Procházkovi? Myslíš si, že má peniaze od Penty?”

Mohol by som pokračovať, no pointa je, že všetky moje diskusie stáli na informovanosti ľudí a dobrej argumentácii. Vzduchom tak namiesto urážok a nezmyslov lietali údaje, čísla, vygooglené články z médii (nie Slobodného vysielača) a vždy boli len jemne okorenené náznakom, koho bude človek na druhej strane stola/piva voliť.

Čo sa teda zmenilo? Mám len niekoľko neoverených dohadov, no keďže toto je blog a nie hĺbková analýza, tu sú:

  1. Máme viac a lepších médií

    Aj napriek ostrej kritike voči Sme-čku a N-ku, oba denníky vyniesli na svetlo sveta veľa káuz a prešľapov všetkých strán a to vo veľmi stráviteľnej podobe. Práve ich texty sa vyskytovali v debatách najčastejšie a tvorili “pre” a “proti” pri väčšine tém.

    Silnú dvojku dopĺňali aj Aktuality.sk, ktoré vlani nabrali nových ľudí a tiež narazili na prúsery mocných či Trend, ktorý sa pustil do Kaliňáka s Počiatkom.

    Medzi televíziami sa z môjho pohľadu (ale aj podľa niektorých mimovládok a sledovanosti) podstatne zlepšila RTVS. Niekomu inému ale mohla vyhovovať aj (podľa tej istej mimovládky najkritickejšia) Markíza, s trochu ľahším spracovaním.

  2. Silné mimovládky

    Zdrojom niektorých citlivých informácií, ktoré zasiahli do bojov, bol aj tretí sektor – v prvom rade Aliancia Fair PlayTransparency International Slovensko. Priebežne počas roka prišla s témami aj Nadácia Zastavme korupciu, no o nej zatiaľ teraz pred voľbami počuť pomenej.

    Ostáva veriť, že v nasledujúcich rokoch sa počet úspešných a šikovných aktivistov ešte zvýši (možno aj vďaka 2% z daní) a mocným bude na prsty pozerať ešte viac zvedavých očí.

  3. Dospeli sme?

    Tretím a hlavným dôvodom je podľa mňa posun v nás Slovákoch. Krok za krokom sa stávame dospelejšími voličmi a svoje rozhodnutie už nestaviame len na tom, že nám Fico sľúbi diaľnicu na východ, dá 40 eur na Vianoce alebo niekto z pravice príde s dvojnásobnými platmi či nižšími daňami.

    Ako sa ukázalo pri Smere, nemať prepracovaný program bola obrovská chyba, ktorú si všimli aj ich inak nie príliš kritickí voliči. Práve silnými a dobre hodnoteným návrhmi sa naopak oháňajú viacerí lídri pravice a zdá sa, že ich manifesty niektorí ľudia naozaj čítali.

    Stále však nechávam pri tomto bode otáznik. Môj debatný okruh je mimoriadne úzky a celá skúsenosť z predvolebnej kampane je tým samozrejme skreselná. Vidím tiež, že politikov sa tento posun netýka, keďže stále na seba vylievajú kýble špiny a politická kultúra sa za posledné roky takmer nezmenila. No ak došlo k posunu aj pri malom percente Slovákov-voličov, tak ide o prvý krok k zlepšeniu.

…akurát si teraz rýchlo trikrát zaklopem na drevo, aby som to celé nezakríkol.

Teraz najčítanejšie